December

Feestmaand december is goed begonnen, jongens. We gingen er bijna aan twijfelen, maar ook PSV blijkt verslaanbaar in de eredivisie. Waar tot nu toe alleen gerenommeerde ploegen als FC Barcelona, Inter, Tottenham Hotspur en RKC de Eindhovenaren wisten te kloppen, lukte dat nu Feyenoord. En dus is het gat nog twee punten.

Doet dat iets met ons, als brievenschrijvers onder elkaar? We hebben tot nu toe een subliem Europees seizoen, zitten nog in de beker en zijn ook in de competitie bezig aan een indrukwekkende serie. Het puntenverlies op de eerste speeldag tegen Heracles was ongelukkig, de uitwedstrijd tegen PSV de enige echte uitglijder. En toch, ik schreef het al eerder, proefde ik hier steeds een zekere gereserveerdheid, chagrijn bijna. De logische reden was volgens mij het alsmaar doordenderende PSV. Die onvermijdelijke gedachte: het zal ons toch niet gebeuren dat we straks met negentig punten wéér tweede worden.

Het ziet er sinds zondag iets zonniger uit. Onze Eindhovense concurrent kan zich volledig richten op de eredivisie, maar maakte met die wetenschap in het achterhoofd dus meteen de eerste misstap. Het klinkt prettig, focus op één competitie, één doel, één prijs. Toch kan het ook voor extra druk zorgen: als het voor PSV nu misgaat in de eredivisie, is er geen vangnet.

Jullie merken, ik probeer de druk een beetje op te voeren.

Wat bij ons vooral opvalt, is de rust waarmee we aan de decembermaand zijn begonnen. Het einde van het jaar is vaak een periode van intriges in Amsterdam, waarin het hoofd van de trainer op het hakblok ligt in afwachting van de grillen van bestuurders. Bezinning en vergevingsgezindheid mogen dan woorden zijn die bij de tijd van het jaar passen, de Ajax-directie heeft zich daar nooit iets van aangetrokken.

Neem 1998, toen de professionele ondermijning door de broertjes De Boer Morten Olsen te veel werd en de directie besloot Jan Wouters als diens vervanger aan te stellen, om zo zeker te zijn van een dramatische documentaire (die we kennen als ‘Daar hoorden zij engelen zingen’). Drie jaar later kreeg Co Adriaanse ondanks een miraculeuze ontsnapping tegen FC Twente (van 0-2 naar 3-2 met tien man) zijn ontslag en debuteerde Ronald Koeman daags voor pakjesavond als Ajax-trainer. Het vertrek van Martin Jol en het begin van het tijdperk De Boer: ook in december, 2010 welteverstaan.

En natuurlijk vorig jaar. Ook toen was het rustig in december. Zo leek het althans, want een paar dagen voor de kerst moest Marcel Keizer alsnog vertrekken. Garanties zijn er dus nooit, maar Erik ten Hag lijkt voorlopig zeker van zijn positie. Bij De Telegraaf mogen ze er dan kapot aan gaan, ik vind het wel lekker, zo’n rustige decembermaand. Nog een paar potjes winnen in de eredivisie en een rondje beker overleven en we hebben de beste eerste seizoenshelft sinds de jaren negentig.

Hebben jullie eigenlijk gejuicht voor Feyenoord zondag? Ik hoorde de discussie in de allereerste aflevering van jullie fijne Pantelic-podcast, Arco. Het ligt gevoelig. Jij juicht niet voor Rotterdam en mocht het in een opwelling toch gebeuren, hou je het liever stil. In onze appgroep las ik dat anderen er minder moeite mee hebben. Zelf keek ik zondag om half drie naar Heracles-VVV en kwam ik dus niet in de verleiding. De einduitslag op Livescore zorgde wel voor een buitengewoon brede glimlach.

Laten we er gewoon voor uitkomen, het zijn vrolijke Ajax-tijden. Daar moeten we van genieten, na het ellendige rotseizoen dat we achter de rug hebben. Je schreef vorige week prachtig over Nouri, Peter. De speler met de mooiste lach. Na een inktzwart jaar van verdriet, is het tijd voor die lach, als ode aan Appie.

Mooie feestmaand, mannen.

PS: O ja, nog zo’n heet hangijzer: Arjen Robben. Onze TD was ook buitenspeler. Ten Hag liep een paar jaar in München rond. Moeten we het willen? En mogen we dat uitspreken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.