‘Nouri’

Keken jullie ook met gemengde gevoelens naar de momenten na het laatste fluitsignaal van AEK-Ajax? Ik wel. Zo’n moment in zo’n grauwe en agressieve omgeving. Zoveel haat, zoveel ellende, zoveel geweld. Snel vergeten en doorgaan. Zondag wacht ADO en we moeten maar 1000 weesgegroetjes doen om Feyenoord te helpen een redelijk resultaat tegen PSV te bereiken. Ben ik nu alweer aan de beurt?

Ik wil niet al te veel woorden vuil maken aan dinsdag. Het was geen beste wedstrijd, daar kunnen we het wel over eens zijn. Ik wil het hebben over iets heel anders:

9789026345838_front

Het is nog steeds een open wond, jongens. Ik merk het op sociale media, op de tribunes en rond de Johan Cruijff Arena: mensen gaan zachter praten als ze het over Appie hebben. Sommigen hebben een snik in hun stem. Zal dat ooit overgaan?

Enige tijd geleden kwam het boek Nouri uit, geschreven door Henk Spaan. Ik merkte dat het boek toen het net uit was heftige reacties opriep, vooral van mensen die het boek nog niet gelezen hebben. Nouri gaat over Appie. Spaan volgde Appie vanaf zijn negende, vanaf zijn eerste stappen bij Ajax, vanaf het begin tot die middag. We lezen over Appie, zijn familie, zijn vrienden bij Ajax. Het talent komt voorbij: Spaan beschrijft helder waarom Appie nou zo goed was. Met en door het boek heb je een veel beter beeld van Appie de mens en Appie de voetballer. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat Appie een boegbeeld van het totale mens-principe van Louis van Gaal was. Is.

Ik weet het ‘is’, ‘was’, ik haal de tijden door elkaar omdat het nog steeds moeilijk is om erover te schrijven. Jongens, de feestdagen komen weer in zicht. Koop dit boek. Voor jezelf, voor anderen, voor degenen die je haat en degenen die je liefhebt. Er zijn al zat boeken over voetballers met drugsproblemen, drankproblemen, noem maar op. Dit beeld van een sociale jongen die de top wilde bereiken en een sociale jongen wist te blijven, moet gelezen worden.

Een van de mooiste dingen van het boek is de manier waarop Spaan over Geuzenveld-Slotermeer schrijft, de buurt waar Spaan en Nouri vandaan komen. Het is een mooie verwantschap als je ergens vandaan komt en mensen begrijpen meteen wat het is als je het over de buurt hebt. Die blijvende verwantschap met je buurt, dat kan niet anders, want waar je vandaan komt, dat blijft altijd in je hart. Net als dit mooie boek. Net als Appie.

2 gedachtes over “‘Nouri’

  1. Mooi stukje. Ik heb het boek een tijd geleden gekocht, maar nog niet aangedurfd eraan te beginne. De emoties zijn nog steeds zo heftig, en dat terwijl ik hem nooit persoonlijk gekend heb. Die jongen raakte me, raakt me. Weet niet of ik het boek ooit zal kunne lezen, eerlijk gezegd.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.