EXCELSIOR!

Sorry jongens, maar het gaat vandaag niet over de-zevenklapper-die-eigenlijk-gewoon-dubbele-cijfers-had-moeten-zijn. Het gaat hierover:

source

Stan Lee is overleden. Dat hebben jullie wellicht meegekregen, als jullie niet op Mars op vakantie waren. De afgelopen dagen konden jullie in de krant lezen dat ‘Excelsior’ de geliefde kreet van Stan Lee was. De schepper van het Marvel universum , zei altjd dat hij niet precies wist wat het betekende en dat hij het riep omdat het zo mooi klonk. Dat is bull, jongens. Excelsior is een motto van de stad New York – Stan Lee is geboren in Manhattan – en is het Latijnse woord voor ‘ever upward’, oftewel ‘altijd vooruit’. Cruijff zou er ‘altijd naar voren’ van hebben gemaakt, maar dat terzijde. In de Tweede Wereldoorlog maakte Lee deel uit van het US Army Signal Corps waarvan ook regisseurs Frank Capra, regisseur John Huston en Theodor Geisel (Dr, Suess) deel van uitmaakten – regisseurs an scenarioschrijvers die het verhaal van de Tweede Wereldoorlog wilden vertellen. Als je hier meer vanwilt weten, bekijk dan vooral de Netflix documentaire Five Came Back.

De eerste keer dat het woord ‘Excelsior’ in een strip verscheen was Fantastic Four no. 71 in 1968 een comic uit Marvel’s silver age. Stan Lee gebruikte het later in zijn soap box. Dit moet ik even uitleggen: in Marvel strips – van, zeg maar eind jaren ’60 tot ver in de jaren ’80 stonden vaak brieven van lezers, beantwoord door redacteurs. Stan Lee had af en toe een column in een willekeurige Marvel strip, die soap box werd genoemd. naar de speaker’s corners. Vaak maakte hij grappen, legde hij iets over zichzelf of de tekenaars van Marvel uit, maar soms was het ook bloedserieus, zoals in deze soap box uit het jaar dat Martin Luther King en Robert Kennedy werden vermoord:

Dr0xezrWsAQwsUZ

Ik ben in 1978 Marvel-fan geworden. In het voorjaar werd in getroffen door een hersenvliesontsteking die me erg lang in het ziekenhuis heeft gehouden. Ik zal julie niet vervelen met het hoe en wat, maar voor nu is relevant dat mijn oma op mijn verjaardag in 1978 een stripboek meebracht. Ze was de Sjors-winkel in Dordrecht binnengestapt – waar ik inmiddels ook al het grootste deelvan mijn leven kom – en heeft gevraagd wat tegenwoordig leuk is, voor jonge mensen. Ze kocht een dun blad met een figuur dat een  blauw-rood pak aan had en Spinneman werd genoemd. Het was een oude issue, uit de jaren ’60, waarin Dock Ock met Tante May, een tante van Peter Parker – die dus Spinneman was – wist ik veel – zou gaan trouwen. Ik heb het kapot gelezen. Mijn liefde voor Marvel comics begon met die strip van Spinneman. Het was ook grappig: de Fantastic Four waren in het Nederlands eerst De Vier Verdedigers. Later kregen ze pas de naam Fantastic Four omdat het anders te verwarrend zou zijn met de strip rondom de groep De Verdedigers.

Marvel comics wisten me altijd te raken. of het nu om Spiderman’s levensles en motto ging (With great power comes great responsability), of om bepaalde verhallijnen, het was heel vaak gewoon raak. recht in mij hart. Mid-jaren ’80 las ik The Amazing Spider-Man, De Vergelders, De Verdedigers, De Fantastic Four, De X-Men, Spider-Woman, De Hulk, Moon Knight en de specials die uitkwamen (Troje!). Enkele van mijn favoriete helden zijn Spiderman, Cyclops (X-Men), Shroud, Moon Knight en Human Torch (Fantastic Four). De villains? Dock Ock, Owl, Dr. Doom, Taskmaster Ultron en Loki.  Het is niet weg te denken uit mijn leven en ik spreek vaak genoeg mensen die precies hetzelfde hebben. Dankzij Stan the Man. Stan Lee deed het niet alleen. Hij trok in sommige gevallen wel erg veel van de eer naar zich toe, maar het is terecht dat hij het gezicht van Marvel werd genoemd. Hij heeft uiteindelijk de trein getrokken en rijdend gehouden.

Een van de leukste dingen die je kunt doen als je tijd teveel hebt is in stripwinkels of tweedehandswinkels zoeken naar oude Marvel comic. Het liefst van uitgeverij Juniorpress – een Nederlandse uitgever. Voor je het weet heb je een mooie collectie. Kijk naar de schrijvers en de tekenaars, jongens. Zoek naar Jack Kirby.  Naar Steve Ditko, Naar Romita Sr. en Romita jr. Naar Chris Claremont. Naar John Byrne.  Degenen onder jullie die wel eens een Marvel film zien – of allemaal -, kijk de film Mallrats in. daar zit de langste cameo van Stan Lee in. Hij vond het zelf de leukste – en dat ben ik wel met hem eens, hoewel die in Captain America: Civil War best een schot in de roos was.

Zijn jullie al wat enthousiaster? Laten we dan maar als Stan Lee eindigen:

stan_lee_quote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.