Een stukje acceptatie

Wat?! Donny voor 40 miljoen naar Chelsea?! Natuurlijk is het allemaal blabla om de bladen te vullen en de clicks binnen te sleuren, maar ik voel de ader op m’n voorhoofd toch wel weer lichtelijk aanzwellen. Zo niet Erik ‘ik doe alles af met een lach’ ten Hag, vandaag op de persco voor de wedstrijd tegen AZ. ‘Ik denk dat het prachtig is als je ziet hoe veel spelers van ons de afgelopen maanden in de belangstelling hebben gestaan’.

Of een andere pareerparel: ‘We hebben meer dan elf basisspelers en het gaat om een stukje acceptatie.’ Een stukje acceptatie, ik druk bijna m’n koffiemok in scherven bij het lezen van deze slappe communicatieafdelingspraat.

Één keer is er bij ons jeugdteam een scout komen kijken. Zomaar, opeens, een scout. In een Leo Beenhakkeresque Umbro-regenjas. Van Ajax, werd er gefluisterd. Voor wie hij kwam wisten we niet, maar we hadden onze vermoedens. Voor mij kwam hij in ieder geval NIET, dat besefte ik al ruimschoots toen ik in de D’tjes zat. Een vroeg stukje acceptatie, zeg maar.

Maar mijn teamgenoten gooiden er in die wedstijden een paar schepjes bovenop. Trukendozen werden wagenwijd opengegooid, er werd Kuytiaans gesleept en opgezweept. Van sommige medespelers wist ik überhaupt niet eens dat ze konden meeverdedigen, tot er een onbekende man in een beige regenjas tussen de ouders kwam staan.

Hij leek op Leo Driessen. Misschien wás het wel Leo Driessen. M’n meest talentvolle teamgenoten liepen in ieder geval het vuur uit hun voetbalschoenen voor de mysterieuze toeschouwer, die wellicht gewoon de oom van de keeper zal zijn geweest. Maar ja, als je denkt dat er naar je gekeken wordt ga je je nu eenmaal gedragen alsof je bekeken wordt.

En zo trap ook ik lachend de wagenwijd openstaande deur in waar ‘Waarom speelt Ajax zo matig in de eredivisie en zo glorieus in de Champions Leauge?’ boven staat. Laten we eerlijk zijn: het verschil is ook echt alsof je naar een concert van Eminem in de Ziggo Dome of van Rapper Sjors op de Braderie in Hedel gaat. Natuurlijk, ik doe ook beter m’n best als ik naar een sollicitatiegesprek ga dan als ik alleen de deur uit slof om bij de Kwalitaria een patatje oorlog te scoren. Maar kampioen van Nederland worden, eindelijk weer na vijf jaar, lijkt me toch wel genoeg reden om het gras op te vreten. Maar die vijf jaar worden er toch echt minstens zes.

De PSV-blues had je het over, Roy. Die voelde ik ook behoorlijk. Gelukkig stond ik tijdens de meest recente pandoering op een hele mooie berg in Schotland, wat zelfs mij in berustingmodus deed schieten. Psv heeft ons door, heeft de Ajax-code gekraakt. Ook hebben ze een betere selectie dan vorig jaar, een strakker gerunde organisatie en een gedreven coach die bij elke vraag de Weekend Miljonair-hulplijn kan inzetten: Van Marwijk kijkt altijd, neemt altijd op en weet altijd het goede antwoord. Daar kan je over 34 wedstrijden helaas niet tegenop. Want je gaat mij niet wijsmaken dat dit Psv dit seizoen nog zes punten meer gaat laten liggen dan dit Ajax. Een stukje acceptatie, ik probeer het echt.

Ook de vroege 1-0 van Bayern probeerde ik een stukje te accepteren -door hard scheldend m’n laptop dicht te klappen. En, zoals elke voetbalsupporter weet, klap je ‘m twee minuten toch weer open. Met kloppend hard. En we hadden ze nog bijna hard geklopt ook. Waar Psv de handleiding van Ajax al jaren uit z’n hoofd kent, lijkt het grote Bayern even de eigen gebruiksaanwijzing kwijt te zijn.

En dus mocht Ajax dansen, en kon ik trots genieten van het uitvak, van Onana, van Ziyech, van Van Gaal en van Mazraoui. Wat was het laatste gelijkspel dat zo als winnen voelde? De scouts in regenjassen, waar onze jongens zo hun best voor deden, zullen ongetwijfeld ook genoten hebben.

Ik hoop oprecht dat ze achter de schermen heel andere dingen tegen Donny zeggen: kom maar terug als we kampioen zijn, dan leggen we wat bitterballen op De Schaal en hebben we het er nog eens over. Want accepteren is niet hetzelfde als je gewonnen geven. Ik geloof niet in de titel, maar ik denk wel dat er iets is.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.