Patatgeneratie

“DIT ZIJN WIJ – Wij zijn geboren tussen circa 1970 en 1985. We weten nog hoe het was om te bellen vanuit een telefooncel en geld te wisselen voor je met vakantie ging. Dit is de Patatgeneratie!”, een regel uit een stuk van het Algemeen Dagblad, een stuk van ergens in 2017.

Ik vind het maar lastig, generaties in hokjes duwen: het is met te generaliserend. Het slaat ook nergens op. Patatgeneratie. Alsof goede patat iets negatiefs is – als je het met mate eet. Het woord is in het voetbal terecht gekomen door de onvolprezen Leo Beenhakker. Hij hekelde de instelling van veel van zijn jongste spelers – waaronder Roy en Richard Witschge. Ik kan me een wedstrijd tussen Ajax en PSV herinneren waarin Roy een rode kaart kreeg. Hij liep langs Beenhakker, die hem straal negeerde. Daar werd hij door de sportpers op aangesproken, waarop hij dan weer reageerde met de opmerking dat hij met het team bezig was, en niet met Roy. ‘Wat moet ik dan? Moet ik hem een zoen geven?’

download

De verhouding tussen Beenhakker en Witschge raakte op een gegeven moment onder het Nieuw Amsterdams Peil. In gedachten ga ik terug naar eind jaren Tachtig. Witschge floepte er iets uit en Beenhakker voelde zich geroepen om ‘maatregelen te nemen’, zoals dat zo mooi heet. Hij verbande de kleine Witschge naar het tweede van Ajax – opkomend publiekslieveling of niet. En het tweede speelde kort erop in Dordrecht, tegen de lokale FC, of Dordrecht ’90, ik weet het niet meer met al die naamsveranderingen hier. Mijn vader ging mee – we hebben die avond bij mijn grootmoeder gegeten – ze woonde in de buurt van het stadion – de buurt waar ik geboren ben, een zijstraatje van de Krommedijk en de Crayensteinstraat. Op de fiets naar Ajax, dat was uniek voor me als tiener. De wedstrijd is nog geen kwartier bezig als we zitten te kleumen. Het is geen wedstrijd waar je warm van wordt, die tussen het tweede van de lokale ploeg tegen het tweede van Ajax. Witschge speelt plichtmatig. Net als ik denk aan waar ik liever had willen zijn, voel ik een stoot in mijn zij. Mijn vader knikt naar links en ik zie iemand met lichtrood tot grijs haar, een duur pak aan en een nog duurder horloge aan zijn pols. Net op dat moment haalt de man zijn hand door zijn haar. Aan die pose herken ik hem: het is Beenhakker. Komt zeker even kijken hoe zijn pupil het doet. Die pupil doet alsof hij zijn trainer niet ziet, maar hij gaat wel iets scherper spelen.

Na een half uurtje, vlak voor rust, staat Beenhakker op. Grijnzend kijkt hij naar het veld. Hij draait zich langzaam om en loopt weg. Een paar rijen verderop, naar beneden, zitten twee mensen dicht tegen elkaar, kleumend en schuddend met het hoofd. Het zijn de ouders van de pupil. Kort na die wedstrijd werd de jongste Witschge weer in genade aangenomen. Dat zag je die avond al aan Beenhakker. Hij wilde zich laten gelden en hij was tevreden met wat hij zeg. Daar had hij best een troosteloze avond in het stadion van Dordrecht voor over. Toen hij bijna een kwart eeuw later, in 2015, zijn memoires uitbracht en signeerde bij Snoek op de Meent ben ik er niet over begonnen. Ik heb het over het kampioenschap van 1990 gehad, in Nijmegen – waar ik in het uitvak stond. Ik heb hem bedankt voor wat hij voor Ajax gedaan heeft en hij heeft iets aardigs voor me in mijn exemplaar van zijn boek geschreven.

Van de week zag je onderstaande foto op de Instagramfeed van Frank de Boer. Er kwam veel naar boven. Ik ben benieuwd naar die documentaire, omdat het een andere tijd en een ander Ajax was, maar ook omdat ik toen een ander mens was.

 

Screenshot_20180914-172059_Instagram

Ps: Ik vond het heerlijk om eens een keer niets over Frenkie de Jong te zeggen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.