Voer voor psychologen

Hebben jullie ook genoten afgelopen dinsdag? Aan de appgroep te zien wel. Ik zat met een vriend in Panenka, een voetbal-eetcafé vlakbij Eendrachtsplein, midden in Rotterdam. Het was redelijk vol, dus het was er gezellig. Ik krijg altijd de vraag of dat wel kan, Ajax kijken in Rotterdam, of dat geen gedoe oplevert. De antwoorden op die twee vragen zijn ja en nee. Mid-jaren ’90 kon ik al rustig met een shirtje van mijn studentenhuis naar Rotterdam CS lopen als ik onderweg was naar De Meer of de ArenA. Maar, ik heb genoten afgelopen dinsdag. Ziyech, De Ligt , Tadic, allemaal geweldig. Ziyech was voor mij de man van de wedstrijd. Het is al vaker gezegd, maar we kunnen het niet genoeg zeggen: als we ongeschonden uit de transferperiode komen, dan kan het wel eens een mooi jaar gaan worden.

Waar ik minder van heb genoten was de paniek (en hier en daar ook woede) na de 2-2 tegen Luik, vorige week, of het gelijkspel tegen Heracles. Het is onbegrijpelijk dat er nu, in het begin van het seizoen, al om het hoofd van een trainer is geroepen. Sommige supporters zijn pas tevreden als er naar hen wordt geluisterd (“Ik wil Bosz, ik wil Maher, ik wil…”), en er wordt ook al naar het accent van Ten Hag verwezen als reden waarom hij weg zou moeten. Supporters die Kurt Linder hebben meegemaakt als trainer (zeg maar: de absolute ondergrens) moeten meewarig of hoofdschuddend naar al die woede en paniek hebben gekeken.

Je trainer afserveren in het begin van het seizoen, in zijn eerste jaar, nu hij pas echt de kans heeft om ‘zijn’ elftal te maken, zonder hem de kans te geven een en ander te verbeteren of te laten groeien, dat is een enorme blunder, zeker als er aanknopingspunten zijn. En die zijn er. Het was een prima beslissing om De Ligt aanvoerder te maken. Hij heeft sindsdien stappen gezet en is nog steeds aan het groeien. Koeman heeft Chivu destijds aanvoerder gemaakt om hem in staat te stellen verantwoordelijkheid te nemen en zich te ontwikkelen. Hetzelfde zien we nu bij De Ligt. Ook bevalt het me wel dat hij gewoon zijn eigen visie doorzet ondanks de druk die er op hem wordt gelegd door supporters en de pers (over de pers later meer).  Je kunt verschillend denken over vasthouden aan een visie: dat kan star zijn – vooral als het niet werkt – maar ook van persoonlijkheid getuigen. Ajax heeft geen zwalkers nodig die met de wind van de week meewaaien. Deze club deed het in de historie altijd het best met autoritaire trainers die vasthielden aan hun visie en die alleen zaken aanpasten als het nodig was, niet omdat dat van buitenaf is opgelegd.

Met de pers bedoel ik hier natuurlijk De Telegraaf. Louis van Gaal, Morten Olsen, Co Adriaanse en Peter Bosz – toch niet de minsten – kunnen erover meepraten: als je De Telegraaf tegen je hebt, dan heb je die krant goed tegen. Dan gaan alle registers open om je in een bepaald daglicht te stellen. Wat De Telegraaf schrijft is nooit in het belang van Ajax, maar in het belang van De Telegraaf. In een tijd van dalende oplages moeten kranten zich onderscheiden en dat gaat niet altijd gepaard met een hogere kwaliteit. Ik vind het onbegrijpelijk dat er supporters zijn die zonder schroom met de kritiek van De Telegraaf meegaan. Net zo onbegrijpelijk is het dat er supporters zijn die Ten Hag nu al weg willen hebben – het is echt voer voor psychologen, die rotsvaste zelfverzekerdheid dat zij het goed zien. En dat in het begin van het seizoen. Ik zeg niet dat je geen kritiek mag leveren – we zijn Ajacieden, dus we moeten wat te zeiken hebben – maar waarom zou je in het begin van het seizoen niet eens afwachten hoe het gaat lopen?

Er komen nu twee wedstrijden tegen Dynamo Kiev aan. Ik heb altijd een voorkeur gehad voor de Europa League omdat Ajax daar beter in kan gedijen zonder kanonnenvoer te zijn voor rijkere clubs, maar ik ben nu echt benieuwd hoe we het in de Champions League gaan doen. En ik ben blij dat – als we het halen – we dat doen met een trainer die zijn rug recht houdt.

2 gedachtes over “Voer voor psychologen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.