Elk voordeel heb z’n nadeel

Dat elk nadeel zo zijn voordeel heb, dat was dankzij de naamgever van ons mooie stadion al een tijdje bekend. De ontwikkelingen bij Ajax in de voorbereiding en tijdens de eerste stapjes in Europa dit seizoen legitimeren de vraag of het omgekeerde ook waar is. Om precies te zijn: heb elk voordeel ook een nadeel?

Neem het feit dat we al zo vroeg Europees actief zijn. Nu geniet ik ervan, maar tegelijk is er die angst: breekt het ons later dit seizoen niet op? Goede prestaties zijn fijn, maar zetten onze spelers wel in de etalage, net nu de Engelse, Spaanse en Italiaanse koopwoede op zijn hoogtepunt is. En kijk naar onze trainer. Die staat na afloop van de wedstrijd zo ontspannen de pers te woord dat zelfs de grootste haters op zoek lijken te moeten naar een nieuwe kop van Jut. Wie gaat dat worden?

Twee andere voorbeelden van de elk-voordeel-heb-z’n-nadeel-these wil ik wat uitgebreider bespreken. Te beginnen met de mooie selectie die er op dit moment staat. Eerlijk is eerlijk, dat had ik twee maanden geleden niet durven dromen. Overmars is er terecht uitgebreid voor geprezen. Tadic en Blind voegen veel toe aan het elftal en alle sterkhouders zijn gebleven, zelfs Ziyech. Met Mazraoui en Eiting hebben we er bovendien gratis twee potentiële basisspelers bijgekregen. Het mag dan nog lang geen 1 september zijn, voor nu ziet het er bijzonder goed uit.

Of toch niet? In onze befaamde Ajax Wint-appgroep kwam het al even ter sprake. Kan het zijn dat je selectie té sterk is? Volgens De Telegraaf wel. Mike Verweij had na de overwinning op Sturm Graz en de plaatsing voor Europees voetbal (toch niet onbelangrijk, ‘We Gaan Europa In’ is historisch gezien immers altijd een voorwaarde geweest voor ‘Ajax Wint De Wereldcup’) geen zin in vrolijke bespiegelingen en besloot de reserverol van Donny van de Beek aan te grijpen om donkere doemscenario’s te schetsen.

Kennelijk is het volgens Midnight Mikey normaal dat iedereen die tien goede wedstrijden heeft gespeeld in Ajax 1 denkt aan een transfer als hij een keer niet in de basis staat. Van een topsportklimaat waarin spelers elkaar door gezonde concurrentie beter maken, hebben ze bij De Telegraaf nog nooit gehoord. Of zou een beetje stoken gewoon meer kranten verkopen? Verweij suggereerde in zijn stukje dat Ten Hag met het passeren van Van de Beek koos voor de makkelijke weg, omdat Donny eerder heeft aangegeven zeker nog een jaar te willen blijven. Onzin, het was veel makkelijker geweest om de jongere Eiting of WK-ganger Schöne op de bank te houden.

Zo zie je, dit voordeel (een sterke selectie) heeft dus wel degelijk een nadeel (een krant die spelers oproept tot muiterij, met mogelijk onrust tot gevolg). Datzelfde geldt voor het onderwerp waar jij vorige week over schreef, Dion. Ook ik word doodmoe van de eindeloze reeks artikeltjes waarin Frenkie de Jong aan het woord komt over zijn toekomst, de mate van zekerheid dat zijn horizon al dan niet in Amsterdam ligt en hoe dat dan weer correleert met zijn positie op het veld. Maar kan het niet zo zijn, bedacht ik toen, dat deze ergernis, dit overduidelijke nadeel, het gevolg is van een voordeel dat we over het hoofd zien?

Die gedachte ontstond zondagochtend, toen ik bij aankomst op Twitter meteen na elkaar twee koppen las. De eerste luidde: ‘Blind: belangrijk dat we niet nu al gaan zweven’. In dezelfde tijdlijn, zonder dat ik ervoor hoefde te scrollen, stond vervolgens: ‘Blind roept op: huldiging op Museumplein’. Ik nam een slokje en las het nog eens. Toen voor de zekerheid toch even gecheckt of ik iets over het hoofd zag, maar het bleek echt om dezelfde Blind te gaan. Daley. Dus heb ik de rest van de dag besteed aan het vinden van een verklaring voor zoveel discrepantie. Ik wilde de hoop bijna opgeven, toen iemand tegen me zei: ‘Die jongens geven toch alleen maar antwoord op wat ze wordt gevraagd.’

Zou het zo simpel zijn? Ik ben het gaan uitzoeken. En jawel, de uitspraak van Blind over het Museumplein (die waar ik het minst blij mee was) deed hij in een veel langer interview met FOX Sports. In werkelijkheid zei hij er nog iets bij: ‘Als we het halen, ja.’ Het was hetzelfde interview waarin hij opriep om vooral niet te gaan zweven. Het kan verkeren. Op dezelfde manier staat Frenkie de Jong waarschijnlijk steeds keurig de media te woord om vervolgens te zien hoe tientallen knip- en plaksites voor de zoveelste keer koppen met het antwoord op de vraag of hij nu blijft of niet.

Je zou er moedeloos van worden, dat klopt, maar het voordeel is dat we best veel slimme jongens in de ploeg hebben die gelukkig met journalisten mogen praten en geen spreekverbod hebben. Als iedereen rond het eerste elftal oog blijft houden voor die voordelen en de onvermijdelijke nadelen op de koop toe neemt, is de kans groot dat de voorbarige oproep van Daley Blind over een maand of acht wel degelijk bij burgemeester Halsema op het bureau belandt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.