De groeten aan Frenkie

Jongens, hoe gaat ie? Tijdje geleden!

Ik val maar gewoon met de deur in huis: wat vonden jullie van afgelopen woensdag? Lekkere wedstrijd toch? Jammer van de gemiste kansen, maar verder was het gezien de eerdere oefenwedstrijden en einde vorig seizoen boven verwachting goed wat mij betreft. Vooral de manier van spelen, de zonedekking en het drukzetten spraken me erg aan, dat laatste deed me weer een beetje terug denken aan het seizoen onder Peter Bosz. Daarnaast vond ik de onvoorspelbaarheid en collectieve, onorthodoxe aanvallen ook een zeer fijne gewaarwording. Dat we geen 4-3-3 speelden was tevens een nieuwe aanpak, ik heb er achteraf echter niemand over gehoord. Alles bij elkaar genomen kun je het wel samenvatten als niet verwacht, wel op gehoopt en een heel fijn potje voetbal dat perspectief biedt voor komend voetbaljaar. Wat vonden jullie ervan?

Heerlijk dat we weer begonnen zijn mannen. Na een zomer vol vreemde elftallen op het WK, doet het me deugd eindelijk weer naar ons vertrouwde clubje te kijken. Eigenlijk alles eraan heb ik gemist: de wedstrijden, de uren eraan vooraf, de biertjes in de kroeg, wat niet? Nou.. behalve die verdomde uitgaande transfers dan. Om maar met de deur in huis te vallen, kotsmisselijk word ik ervan. Dit is dan ook waar ik het graag over wil hebben. Of beter gezegd: wat ik van me af wil schrijven.

Tijdens de zomerstop kroop ik al eens kwaad achter mijn computer ons zomerreces te onderbreken. Aanleiding was het zoveelste interview waarin Frenkie De Jong lachend tegen de camera zei dat hij dit seizoen misschien, eventueel, wellicht en in principe wel gewoon in Amsterdam speelt. Daarna steeg het me naar het hoofd. En nu we begonnen zijn, net onze eerste wedstrijd hebben gespeeld en het team in principe niet meer wijzigt, duikt meneer weer op: interview numero 40 waarin hij zegt dat hij er dit seizoen ‘in principe’ bij is in Amsterdam. Nou Frenkie, zal ik je eens wat zeggen? Wat mij betreft mag je gaan.

Ik ben er zo ontzettend klaar mee. De snotneus heeft nog niet eens een vol seizoen meegespeeld en toch denkt hij al klaar te zijn voor een move naar Barcelona. Want laten we wel wezen, dat is wat hij eigenlijk zegt: ik speel hier nu nog, maar mocht Barca echt komen, dan ben ik pleite.

Wat een arrogantie en gebrek aan zelfkennis zeg. Tuurlijk, het is een groot talent en als alles meezit, ligt er een mooie, zo niet  fantastische carrière in het vooruitzicht. Tevens is het een voetballer die past in het voetbal dat clubs als Barcelona en momenteel Bayern München en Manchester City op de mat leggen. Maar voordat hij bij een van deze clubs mag spelen, zal hij het op z’n minst een seizoen bij ons moeten laten zien. Althans, ik denk dat dit het beste is. Minimaal.

Maar wie ben ik? Slechts een van die vele vazallen die jaar in, jaar uit meeleeft met mijn club en ieder jaar weer het elftal ziet wijzigen en dit soort interviews aan moet horen. Wat boeit dat toffe jongen Frenkie nou? Als hij volgende week met z’n meissie op de Ramblas loopt, zal hij geen moment terugdenken aan het gure Nederland waar iedereen een mening heeft en waar je slechts een miljoentje per jaar kunt vangen.

Weet je Frenkie? Kunnen we geen afspraak maken? Dat je volgend interview gewoon lekker eerlijk bent? Dat je zegt: ‘Joh, als ik heel diep van binnen kijk, vertrek ik het liefste morgen naar het buitenland’. Daar zou ik het ook niet mee eens zijn, maar op z’n minst ben je dan nog eerlijk. En als je écht ballen hebt (wat ik overigens ten zeerste betwijfel, want wat weet je nu echt wanneer je 21 bent), dan zeg je: ‘Ik naar Barca? Kom op zeg. Ik blijf dit jaar nog bij Ajax, geen twijfel mogelijk. Ik wil mezelf dit jaar echt laten zien en samen met deze te gekke groep iets neerzetten. Dan, volgende zomer, maak ik hopelijk een stap. Dát is mijn plan’.

Maar goed, wederom, wat weet ik nou jongens? Over twee jaar hebben we dit gesprek over Pietje X of Mootje Y. Wat mij betreft is Frenkie morgen weg, tenzij hij een statement durft te maken en zich voor minimaal een jaar wil binden om de sterren van de hemel te spelen. Lukt je dat? Dan heb je me op de banken en krijg je een daverend applaus (heb je opgelet bij de rentree van Daley, Frenkie?). Tot die tijd mag je wat mij betreft morgen vertrekken, golden boy of niet.

Categorieën: Dion

Een gedachte over “De groeten aan Frenkie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.