Vijf vingers voor Justin (inclusief de middelste)

Beste Justin,

We hebben zomerstop, maar ik lag net onrustig op de bank in de tuin en ik voelde sterk de behoefte om je te benaderen op deze plek. Daarom heb ik mijn Ajax-vakantie net als jij gewoon even afgebroken. Jij Ibiza, ik Eindhoven. Dat doen we allebei uit liefde voor het spelletje en onze club. Hoewel het nu volgens mij mijn club is. En niet meer die van jou.

Van harte Justin met de nieuwe werkgever, AS Roma. Ik heb je leren kennen als een gretig spelertje. Een echt Ajaxtalent, met een achternaam die alleen maar belastend voor je kon werken. Ik heb ooit een lans voor je gebroken, want ik begreep dat op jouw schouders een extra lading druk lag. Bovenop de toch al niet geringe ballast die de eigen kweek van Ajax met zich meedraagt. Als voorbeeld: bij ieder debuut hoopt en verwacht iedereen dat je scoort. Die druk moet je gevoeld hebben. Zeker als jouw vader een legendarische status heeft.

Toch zag ik dat je zelden gebukt ging onder die druk, beste Justin. Sterker nog, het leek je sterker te maken. Het gaf je een drive. Je werd juist een mannetje van mooie gebaren. Guitig koppie, heldhaftige daden. Hand op het embleem. Een kus op ons logo als je weer scoorde. De mooie woorden die je telkens uitsprak over Ajax. De openlijke liefdesverklaringen.

Ergens ging er iets mis. Waar? Hoe?

We zullen het nooit weten. Je bleef echter een mannetje van gebaren. Zoals die foto op Instagram waarop je jouw vinger op je lippen legde terwijl je op een boot zat. We moesten zwijgen, zo leek de foto te zeggen. We mochten niet boos op je worden omdat je aangaf bij Ajax te willen vertrekken. Je schakelde de reactiemogelijkheden uit onder jouw posts. Je probeerde ons monddood te maken. Tevergeefs overigens. Via andere accounts vlogen de teringlijers je om de oren. Werden er dikke strikken om je lijf geknoopt. Weg ermee. Dat was de boodschap.

Gebaren Justin. Ik heb vijf gebaren voor je om toch even terug te kijken naar Ajax 1. Een handjevol. Voor iedere vinger één.

Ik begin met de duim. Het gebaar voor mijn waardering voor je. Ik zei het net al, ik vind dat je goed gepresteerd hebt, ondanks die extra druk. Natuurlijk, je bent nog lang niet uitgeleerd. Je hebt nog een lange weg te gaan. Je bent té vaak té grillig en té onzichtbaar. Maar dat je potentie hebt, dat je gezegend bent met talent, dat spreekt voor zich. Ik wil je ook bedanken voor alle mooie acties en goals. Een dikke duim voor jou beste kerel.

De wijsvinger staat voor het gebaar van de toekomst. De wijsvinger bepaalt een koers. Of een wens. ‘Die wil ik hebben’. ‘Daar ga ik heen’. De vinger wijst nu naar Roma, een prachtige club, in een geweldige stad. Of het een slimme zet is? Ik betwijfel het. Je had je bij ons nog lekker door kunnen ontwikkelen. De vraag is of je daar die kans krijgt. Met mij delen veel andere mensen die mening. Generatiegenoten van je pa, de De Boertjes bijvoorbeeld. Dat zegt toch wat? Of jullie huisvriend Peter R. Ook hij deed een beroep op jouw verstand. Tevergeefs.

Maar eerlijk gezegd denk ik dat jouw vinger helemaal niet naar Roma wijst. Sterker nog, ik denk dat jouw zaakwaarnemer Raiola jouw vinger afgehakt heeft. Zijn eigen vinger er amateuristisch aangenaaid. De vinger brengt je naar Italië. Dat is geen Engeland. Geen Spanje. Geen Real of  Barcelona. De clubs die je zélf noemde als mogelijkheden voor de toekomst. Het kan jouw wijzende vinger niet zijn Justin. Zoveel is toch wel duidelijk, of niet?

De lelijke zwerende, aangenaaide vinger wijst daarnaast continu naar buiten, beste Justin. Ik heb die vinger nog nooit naar jezelf zien wijzen de afgelopen weken. Je deelde zogenaamde kleedkamergeheimen. Over de sfeer in de groep. Dat is nooit slim. Dat brengt me automatisch bij het derde gebaar. Het gebaar van de derde vinger, de torenhoge mastodont in het midden.

Vind je het gek dat mensen je kotsbeu zijn?

Ik ben niet de persoon om alle andere vingers te laten verdwijnen om de middenvariant zelfstandig over te laten. Iedereen weet wat dat betekent Justin. Toch overheerst dat gevoel wel, moet ik je bekennen. Je hebt zo veel gebaren gemaakt. Er waren beloften. Er was die liefde die we allen delen. Maar wat is daar van over? Helemaal niets. Vind je het gek dat mensen je kotsbeu zijn?

Niet alleen de Ajacieden lachen om je. Heel Nederland heeft een mening over je. Die vaak te visualiseren is met deze middelvinger. Cynisme overheerst rond jouw transfer. Er worden voorspellingen gedaan. Dat je via Roma naar Southampton gaat. Naar Besiktas. Dat je onderdak vindt bij PEC Zwolle en eindigt op het enorme eiland dat Australië heet om jouw carrière anoniem te beëindigen op een dor veld in the bush.

Je wordt vergeleken met Royston Drente en ik geloof niet dat dat een compliment is. Drente maakte als talent een klapper waardoor hij zich eigenlijk geen dag meer zorgen hoefde te maken. Zijn ouders ook niet. Daarna hebben we nog zelden iets positiefs van hem vernomen, sportief gezien. Ik vrees dat het bij jou niet anders zal gaan.

Mijn middelvinger is dan ook niet direct naar jou uitgestoken, Justin. Nou ja, een kootje misschien. Of twee. De middelvinger gaat vooral naar het zieke, hyperkapitalistische systeem dat het voetbal in zijn greep houdt. Dat systeem is doodziek en vermoordt de sport. Het gaat al lang niet meer om liefde, maar om keiharde pecunia. De bedragen zijn zo ontzettend hoog dat het mijn bevattingsvermogen ontstijgt. 18 miljoen voor een (middelmatig) talent? Ben je iedere cent waard Justin?

Daarbij wil ik nog één ding vragen Justin. Zijn ze niet een nulletje vergeten? 180 miljoen, daar droomde je toch van?

18 miljoen. Ben je iedere cent waard Justin?

Eigenlijk heb ik de vierde vinger al benoemd. Met het bijbehorende gebaar. Ik zou aan mijn ring willen zitten zoals Bruce Willis dat in Die Hard 2 doet. Een vrouw achter een balie op een vliegveld flirt openlijk met John McClane in deze blockbuster. Hij wiebelt met zijn ring aan die vinger, als antwoord  op de avances van de vrouw. McClane zegt non-verbaal dat hij getrouwd en trouw is, Justin. Ik dacht dat wij ook getrouwd waren. En dat je ons trouw zou blijven, heb je meerdere keren uitgesproken. Maar je bent als de gemiddelde deelnemer aan Temptation Island. Zodra de benen open gaan, de billen schudden of schuren, is het vlees zwak. Dat is geen waardeoordeel Justin, wel een constatering.

Trouw ben je niet. En als dat geconstateerd wordt, dan doet dat pijn. Begrijp dus dat we verdrietig en boos zijn. Beschouw ons als de schoonouders die je in de geest van Temptation net op tv ritmisch en hard een andere, dubbelgevouwen vrouw zagen bewerken (‘sorry mama’). Dat doet pijn Justin, weet dat.

Je bent als de gemiddelde deelnemer aan Temptation Island

Mijn laatste vinger en gebaar, Justin. De pink. Ik steek hem omhoog. De pink is de kleinste vinger. Die symbolisch kan staan voor groei. De ukkepuk aan jouw hand lijkt te willen rijken naar de toppen van de andere vingers. Kijk er maar eens naar. Hij lijkt zich uit te willen rekken.

Dat is precies wat jij wil Justin. Je wilt die top bereiken. Je wilt boven die middelvinger en de middelmaat uitgroeien. Dat snap ik. Tegelijkertijd wil ik er aan toevoegen dat de pink, de pink is. Je weet wat dat betekent: er zijn maar weinig mensen bij wie die pink buiten proportie is. Dan moet die vinger uitzonderlijk groeien. Ik hoop dat je ‘m snapt, Justin. Maar ik betwijfel dat.

Ik wens je veel succes bij AS Roma. Daar is geen woord van gelogen. Ik kruip nu weer op mijn bank. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen en hoop daarmee mijn rust weer te vinden. Ik breng mijn hand saluerend naar mijn slaap. Als gebaar naar jou.

2 gedachtes over “Vijf vingers voor Justin (inclusief de middelste)

  1. Wat mij betreft: ‘right to the point’, ik had het ‘zelf’ kunnen schrijven .
    Knap verwoord, duidelijk voor een ieder.
    Hopelijk komt er toch iets positiefs van, snapt deze jongen het (later) en zal hij níet op een dor veldje belanden.
    Ook ik(zelf) vrees van wel.*

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.