Our mutual friends

Vorig weekend keek ik naar het graf van Charles Dickens in Westminister Abbey en er schoten een paar regels van hem door mijn hoofd, waaronder  ‘It was the best of times, it was the worse of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, (..)” Ik vroeg mezelf af of dit citaat ook van toepassing zou zijn voor Ajax, want als dit jaar iets heeft laten zien, dan is het wel “worse” en “foolishness”. Er zijn van beiden voorbeelden te over en ik kan niet eens meer verzinnen waar ik moet beginnen.  Ik ga niet opschrijven dat het geen pretje is om Ajacied te zijn, want  die vorm van pessimisme en fatalisme hoort niet bij Ajax. Het is vaker een zootje geweest en vaker kwamen we er sterker uit. Of dat nu ook het geval zal zijn zolang Van der Sar een leidende functie heeft? Een blik op het afgelopen jaar is voldoende om het antwoord op die vraag te weten.

Het is jammer dat we van PSV verloren hebben, jongens. Ik had het zo mooi gevonden als we kampioen waren geworden voor Appie. Dat wilden velen zo graag, maar vorig jaar wilden we de finale in Stockholm tegen Manchester United winnen voor Cruijff. Misschien moeten we iets minder willen en meer laten zien. Misschien moeten we ook iets minder praten en iets meer laten zien. Wie in ieder geval meer moet laten zien is Edwin van der Sar. Over zijn mediaoptredens en bestuurlijke beslissingen (of het gebrek en/of de kwaliteit ervan en het surplus aan misplaatst hautain gedrag) is al genoeg geschreven, dus daar ga ik jullie niet mee vervelen. Ten Hag wordt het vuur aan de schenen gelegd dor de Telegraaf en sommige supporters, maar ik ga hem pas echt beoordelen als hij een jaar met zijn eigen ploeg heeft gewerkt – volgend jaar mei. We schieten er echt iets mee op als we een trainerskerkhof waar trainers geen echte kans krijgen worden, jongens.

Het eeuwige gezeik op Veltman. Nog zo’n dieptepunt van dit jaar. En is dit nu het laatste jaar van Kluivert en De Ligt? Vroeger gingen spelers weg als ze iets neer hadden gezet en de club een kampioenschap hadden gegeven, bijvoorbeeld. Nu mogen we blij zijn dat ze een jaartje blijven (De Ligt vorig jaar) of best willen blijven, maar de bestbetaalde speler van de selectie moeten worden (Kluivert). Ik kan me niet voorstellen dat de bestbetaalde speler van de selectie niet de beste speler van de selectie is. Op Twitter hebben supporters het niet meer over Baby Kluivert, maar over Kluivert, en dat is geen verrassing. En welke club wordt er genoemd voor Kluivert? Roma? AS Roma. Ik weet dat spelers in de nieuwe realiteit niet automatisch naar topclubs gaan, maar als niet-volgroeide speler Ajax voor Roma verwisselen, dat is nogal wat.

In tegenstelling tot wat voetballers, spelersbegeleiders en voetbalbestuurders denken zijn supporters geen idioten. Labyad zou komen, Labyad ontkent. De Boer zou back-up zijn voor Ten Hag, De Boer ontkent. Ik begin te begrijpen waarom supporters van andere clubs zo’n hekel hebben aan bepaalde aspecten van Ajax. Het gelieg, het gehijg, het gevlei. De eeuwige grote verwachtingen en de telkens zich herhalende tegenslagen. We zouden ons verleden in een mooi museum moeten stoppen en gewoon weer op nul moeten beginnen. Gelukkig zit het erop dat seizoen 2017/2018. Ik ga proberen zo min mogelijk aandacht aan transfernieuws te besteden komende zomer. Ik zie wel wie ons aller Ajax trouw blijft.

Nog één ding, jongens. Ik kan hier niet voorbij gaan aan één bepaalde speler en die speler is Donny van de Beek. Kort na de nachtmerrie die Nouri is overkomen scoorde Van de Beek  tegen Nice. Hij droeg de goal op aan de familie Nouri. Op 29 april, na het applaus van de 34ste minuut scoorde Van de Beek weer. Appie is zijn vriend en Van de Beek kwam regelmatig bij hem thuis. Van de Beek was kapot, maar hij heeft het op het veld niet laten merken. Als er één speler is die dit seizoen ons ons respect verdient, dan is het Donny van de Beek wel.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.