Blind en een overdosis Mokumse humor

Beste mannen,

Het was een week van dijenkletsers en gebbetjes. Ik kan me niet herinneren dat ik in de historie van Ajax binnen zo’n tien dagen zo hard gelachen heb. Daar wil ik jullie graag even in meenemen. 

Ik wil als eerste even terug naar zaterdag. Ik weet niet of ik echt geschaterd heb, toen ik mijn voetbalapp opende op mijn telefoon. Het was vooral verbazing. Ongeloof. 3-0 stond er. En toen ik even met mijn ogen knipperde veranderde de 3 in een 4. Ik heb vaak gehoopt op ploegen in de subtop. Dat ze het PSV moeilijk zouden maken, maar ieder weekend kwam ik van een koude kermis thuis.

Zaterdag werd PSV historisch hard afgedroogd door het ‘Ajax van het Zuiden’. De eerste kuub zand werd voorzichtig, lepeltje voor lepeltje, van een diep begraven drijfveer geschraapt: kampioenshoop. Maar ik weet ook dat PSV, PSV is. Dat die ploeg zich volgend weekend gewoon weer net als mijn hoop ingraaft. Waarmee alles ijdel zal blijken. Maar ik moet bekennen dat ik zondagmorgen toch nog even gegrinnikt heb om die uitslag. Zonder daar verder conclusies aan te verbinden of daar een prachtige toekomst in te zien.

Jawel mannen, mijn hand ging richting de dijen.

Niet lang daarna volgde het nieuws dat Danny Blind zo goed als zeker terugkeert bij Ajax, als lid van de Raad van Commissarissen. Hij is beschikbaar, liet Blind de wereld weten. Natuurlijk is hij beschikbaar! Omdat hij sinds zijn succesvolle bondscoachschap nergens meer aan de bak komt. Lachwekkend die opmerking. Beschikbaar.

Als hij benoemd wordt in april dan krijgt hij de portefeuille voetbalzaken. Jawel mannen, mijn hand ging richting de dijen. Bulderend. Om mijzelf daarna in mijn gezicht te slaan met diezelfde handen. In de hoop te ontwaken uit deze droom. Serieus? Gaan we dit doen? Een persoon aanstellen die de functionaliteit van een weggeworpen boemerang meer dan overtreft?

VI heeft zijn functies met een telraam bijgehouden. Het is na zijn imposante voetbalcarrière bij Ajax (niets dan lof voor de man) zijn negende functie bij ons cluppie. Negende! Hij begon als directeur spelersbeleid. Was verantwoordelijk voor de komst van Machlas, Verlaat en jawel, John Nieuwenburg. Die drie namen laten me nog steeds schateren.

Hij mocht iets meer dan een jaar hoofdtrainer zijn bij Ajax. Het beeld dat op mijn netvlies gebrand is, is die van een wanhopige, zoekende man die iedere camera op zijn gezicht voelde branden. Eigenlijk zoals Cocu bij PSV. Of beter: Blind bij Oranje. Wat me ook bij bleef waren de harde, maar rake woorden van de directie en RvC destijds. Blind zorgde voor geen enkele progressie binnen het team. Hij kon niet meestrijden om de titel. Zijn voetbal was niet dominant, attractief of aanvallend. Exit Blind.

Dan heb ik het nog niet over al die andere bedenkelijke optredens van Blind.

Tel de uitkomsten van die twee functies op en ik vind genoeg reden om over de grond te rollen om deze move binnen Ajax. Dan heb ik het nog niet over al die andere bedenkelijke optredens van Blind. Als technisch directeur bijvoorbeeld, toen hij de strijd met Johan aanging en verloor. De fluwelen revolutie. Binnen het bestuur en in het stadion. We waren er live bij mannen in de Arena die ook toen nog niet vernoemd was naar Johan.

Ik kan niet anders dan concluderen dat het nieuws rond Blind valt onder de categorie Mokumse humor. Dubbelzinnig, hard en vol zelfspot. Ik weet zeker dat de vergadering tegenstemt en dat we dan met z’n allen weer iets hebben om hard om te lachen. Dat kan toch niet anders?

In de slipstream van dit hilarische nieuws kwam ik bij een interview terecht met Blind. Uitgevoerd door een Ajaxtalentje, Precious genaamd. Nu heb ik ooit van mijn chef op de sportredactie geleerd dat je nooit woordgrapjes mag maken als het om een naam van een sporter gaat. Maar ik ben desondanks toch heel erg benieuwd of de ouders van Precious nog een kind op de wereld gezet hebben dat de naam Buffalo Bill of Sméagol draagt. Hoe dan ook, Precious wist Blind een prachtige quote te ontlokken die ook boven het artikel stond. Lees even mee: ‘Als er gein is in de ploeg, dan rolt de bal vanzelf’.

Als er gein is in de ploeg, dan rolt de bal vanzelf

Kijk, nu kennen we Blind als een niet typische Zeeuw, want de grappige oneliners rollen onbegrensd en oneindig van zijn lippen. Maar die uitspraak maakte één ding duidelijk. Binnen de huidige selectie is zijn hand nu al te zien.

Younes tekende een contract in Napoli, maar keerde desondanks terug bij Ajax. Dat deed hij gewoon om het balletje lekker te laten rollen. Dat hij geen idee heeft wat er in dat contract staat, allemaal kleedkamerhumor. Dat onze hardwerkende Duitser afgelopen weekeinde weigerde het veld in te gaan moeten we zien als een poging om Ajax beter te laten voetballen. Jullie hebben de beelden toch gezien. Hij trekt een zuur gezicht, schudt nee, probeert zijn gezicht in een plooi te houden terwijl hij het wil uitschreeuwen van de lach. Die blik, die wenkbrauw die omhoog gaat naar de verbaasde reserverspelers die voor hem zitten. Het betere acteerwerk dat de sfeer in de groep moet dienen. De twee weken verplichte rust die hij van Ten Hag kreeg, zijn meer dan verdiend. Het effect van deze actie kan door geen enkel tactisch overleg of training overtroffen worden.

De 160 miljoen van Kluivert? Het is bedoeld als de eerste zin in een stand up-avond. Het publiek warm laten draaien voor de vele lachsalvo’s die moeten volgen. De achterlijke duckfacefilmpjes van Ziyech op Instagram, het is puur cabaret.

De no-looker van Neres tegen Heerenveen heeft niets met arrogantie te maken, het mannetje wil ons gezond houden met de lach. En daarmee rolt de bal vanzelf in het doel, volgens Blind. En jawel, Neres die zich laat filmen terwijl hij als een kleuter van drie in een winkelwagen ligt. De man is bezig met zijn sport. Het is gein. Gein om zijn team beter te laten spelen.

Ineens snap ik de keuze ook dat wij de eerste club in Nederland zijn met een tunnelclub. Brallende zakenmannen kunnen van achter gespiegeld glas hun bacchanaal extra cachet geven. Ze zuipen in de spelerstunnel. Ik zie de gezichten die ze trekken met een rood wijntje in de hand of een biertje, terwijl ze neus tegen neus staan met Justin die voor een laatste keer zijn verse coupe checkt in het gespiegelde glas voordat hij het veld betreedt. Ik hoor de opmerkingen die de vips in dronken toestand naar de spelers slingeren. Jawel, ik zie ook een dure Ogerpantalon naar de enkels zakken van een ceo die Ziyech toch even duidelijk wil maken wat hij van hem vindt. Hoewel de spelers het niet kunnen zien, zal het de bedoeling zijn dat de energie van deze tunnelhumor omgezet wordt in kleedkamerhumor. Logies, toch?

Ja beste mannen het was een hilarische week. De onrust in mijn lijf heeft plaatsgemaakt voor begrip. Het hoofdingrediënt: gein. Blind heeft me geleerd dat het meer is dan een eindstation van metrolijn 54. Het is de dobber waarop ons voetbal drijft.

P.S.

Beste Thijs, die wonderschone dochter van je die onlangs het levenslicht zag, heeft een prachtige, unieke naam. Jullie hebben me verteld hoe jullie tot die keuze zijn gekomen, terwijl die kleine monkey heerlijk lag te tukken. Is het verkeerd als ik vraag of je nu je vingers afbijt, nu je geleerd hebt dat Precious ook een optie was?

2 gedachtes over “Blind en een overdosis Mokumse humor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.