Lucky Schmucky

‘Tijd voor lente en leuke dingen’ sloot je mee af, Dion.

Lente. En leuke dingen. Als je PSV’er bent ja. Voor ons zal heel seizoen 2017/2018 een Siberische beer blijven. Guur, pijnlijk en onherbergzaam. Ook ik snak naar de warmte en het licht die alleen een omhooggehouden Eredivisie-schaal kan geven. Maar daarvoor zullen we nog minstens een vol jaar in winterslaap moeten gaan. Tot die tijd resten ons alleen nog onze dromen, over Ajaxland.

Als we echt nog in Ajaxland hadden geleefd, waarin we vaak lucky waren én kampioen werden, was afgelopen zondag tegen ADO nog in blessuretijd de winnende gevallen. Kopbal van debutant Dani de Wit, natuurlijk. Randje-randje buitenspel. Supporters van ‘de andere clubs’ die schuimbekkend over de KNJB heen vallen. Of dankzij een pingel. Zo eentje die in het stadion uiteraard volkomen terecht leek, maar bij thuiskomst in de vertraagde herhaling toch op z’n minst een beetje discutabel blijkt.

Oh wat heb ik een heimwee naar het zwijnen. Naar die ene dwarrelbal die plompverloren de kruising in suist, een verbouwereerde keeper met open mond achterlatend. Zoals Viergever een jaar geleden, inderdaad. Het zit heus nog wel in ons DNA. Vanavond zelfs: terwijl ik dit tik pakt Jong Ajax de volle winst, na een (tweede) penal. Heerlijk ingeschoten door de flegmatieke Zian Flemming. We still got it. 90+2. Je moet alleen dus wat beter zoeken, naar dat Ajax-geluk.

Jong Ajax. Ik ben dit seizoen drie keer wezen kijken op De Toekomst. En vond daar bijna alles wat ik in de Arena zo ontbeer dit seizoen. Goals. Gebbetjes bij de kassa. Niet dat gefrustreerde. Mocht Reiziger met z’n roedel kampioen worden dan is dat zeker een huldiging waard. Echt een verademing, en een aanrader om van je Ajax-depressie af te komen.

Want 500 meter verderop valt voorlopig niets te vieren, denk ik zo. Je kan nu eenmaal niet bouwen op los zand: spelers die altijd onderweg naar de uitgang zijn, hoe smeed je in godenzonesnaam een team als elk jaar je bepalende spelers vertrekken? De Boer deed z’n best, maar PSV werkte toen vier jaar lang mee. En nu vier jaar lang tegen.

Deze horror-clubsandwich van PSV- en Feyenoordkampioenschappen waar we nu tussenin zitten had ik in m’n ergste nachtmerrie niet kunnen bedenken. Eerst die ellende met De Graafschap, toen Kuyt die Feyenoord kampioen maakte, en nu kan PSV met een beetje pech thuis tegen Ajax kampioen worden. Veeg mij maar op.

En ik snap best dat je iéts moet als je beide spitsen geblesseerd zijn. Maar met Siem in de spits thuis gelijkspelen tegen ADO en de volgende dag doodleuk melden dat je 175 miljoen op de bank hebt staan is iets waarvan mijn bloed gaat koken. Een beetje alsof miljardair John de Mol z’n vrienden trakteert op een lauwe bamischijf uit de muur.

Ik hoor en lees veel gemor over Ten Hag. Iemand die zijn weg nog niet lijkt te vinden in Ajaxland, of wat daar dus nog van over is. Die arme Erik probeert een soort Ajax-toon aan te slaan, maar feit is dat het Ajax zou sieren een Ten Hag-toon aan te slaan. Bescheiden, in de luwte opererend. Want pochen en vertrouwen uitspreken is compleet misplaatst gezien de prestaties van de afgelopen jaren. Ook nu nog zie ik mensen ‘het kan nog’ uitkramen. Waarom? Hoe? Op basis waarvan?

Zelfs als PSV nu twee keer op rij zou verliezen en Ajax zes punten pakt zou ik niet meer durven hopen, zoals een vrouw wiens man al drie jaar op rij hun huwelijksdatum is vergeten. De onvermijdelijke teleurstelling proberen voor te zijn. En laten we eerlijk zijn: een team waarvan de nummer 10 door een deel van het eigen publiek wordt beschimpt en uitgefloten wordt doorgaans geen kampioen.

Geluk dwing je af, zei Louis van Gaal ooit. Het zal weer even duren voor het geluk van de ArenA-tribunes afstroomt. Onze betonbak ein-de-lijk naar Johan Cruijff vernoemen zou een goed begin zijn. Tot die tijd breng ik mijn kostbare tijd liever door op de Toekomst, het enige kleine stukje tastbare Ajaxland. En met gebalde vuist zal ik naar de ArenA zwaaien: Make Ajax Great Again!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.