Verwende kinderen

Het kan verkeren Roy. Was ik anderhalf jaar geleden nog flink onder de indruk van een bedrag van dik dertig miljoen, schreef jij vorige week over honderdzestig miljoen. In de tussentijd is de dertig miljoen van Milik flink ingehaald door de veertig van Sanchez en lijkt het wachten op een nieuwe klapper. Kluivert? De Ligt? Van De Beek? De Jong? Onana? Dolberg? Ziyech? Tagliatelle? Wie het weet zal het zeggen.

We kunnen klagen wat we willen over al het geld in het voetbal, indirect is het ook de rede dat we minstens de helft van bovenstaande spelers aan kunnen trekken en in het shirt van Ajax zien voetballen. Dat die gasten af en toe wat raars of stoms zeggen, kan ik best wel begrijpen. De meesten blinken nu niet meteen uit door de dubbele master of postdoctorale opleiding die ze na hun studie behaalden. Niks mis mee ook, iedereen heeft zijn eigen talent. Echter zorgt dit er wel voor dat wij als supporters vaak naar uitspraken luisteren waarvoor de gemiddelde stratenmaker zijn hand (of tegel, haha – sorry) niet om zou draaien. Wederom: niks mis met stratenmakers, ik gebruik het hier slechts als metafoor om mijn punt te maken, maar het podium dat de gemiddelde voetballer krijgt is door alle belangen die eraan verbonden zijn, veel te groot geworden. Met de vele ergernis voor ons als supporters tot gevolg. Dat er dan soms gefloten wordt, mag dan weer niet. Ach ja..

Ik ben het overigens roerend met je eens Roy: Kluivert moet zo nu en dan weten wanneer hij eens zijn waffel moet houden en gewoon lekker doen waar hij goed in is en vorstelijk voor wordt beloond: potje ballen op de linkervleugel. Houdt hij dit nog een jaar of twee op acceptabel niveau vol, dan mag hij primadeluxe naar een grotere club. Maar als hij dit niet voor elkaar bokst en maar praatjes blijft hebben, zou het niet vreemd zijn wanneer hij het volgende slachtoffer van het fluiten in de Arena gaat zijn.

Enfin, ik kwam hier niet om het stuk van vorige week te analyseren of Kluivert nog verder onder de loep te nemen. Ik wil het graag hebben over het volgende talent dat al een tijdje op de deur klopt: Frenkie De Jong.

Hij is er nog lang niet, maar iedereen ziet dat hij de kwaliteiten heeft die maar weinig spelers hebben. Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik: sympathiek gastje, lekkere dribbel en overzicht van een baas. Na het zoveelste interview waarin meneer dreigt te verkassen wanneer het niet goed gaat met zijn contract, meer speeltijd krijgt of nu eindelijk eens op het middenveld mag spelen, was ik er wel klaar mee. Of deze: ‘Voor mij had Keizer niet ontslagen hoeven worden’. Wat jullie?

Waarom laat zo’n gastje (waarom ik hem zojuist meneer noemde is me een raadsel) niet gewoon eens zien waarom hij in zijn leeftijdsklasse tot de top van Nederland en misschien wel internationaal behoort. Zonder al die praatjes, gewoon foebele verdomme. Uitblinken tot je 23e of 24e en dan vertrekken. Als een grote meneer. Een Meneer, ja. Naar Real, Barca, City of iedere andere club die goed in slappe was zit en op dat moment mee doet in de Champions League. Honderdzestig miljoen zei je? Koopje.

Tegelijkertijd zouden we dit alles ook bij onszelf kunnen zoeken. Bazoer was de nieuwe Rijkaard. El Ghazi had wat weg van Ronaldo. Frenke De Jong doet aan Cruijff denken. Allemaal voorbeelden waar wij als Nederlanders de neiging hebben om spelers een (te) grote toekomst toe te dichten, gebaseerd op totaal andere spelers in het verleden. Niet alleen omdat we ze het gunnen (om ze vervolgens ook onherroepelijk af te branden wanneer het minder gaat) maar vooral omdat we zelf zo geilen op ons kleine landje dat het wereldwijd zo goed doet op voetbalgebied – bij gebrek aan écht eigen succes. Het lijkt dan net alsof we er ons collectief niet bij neer kunnen leggen dat het soms ook simpelweg matig is wat we voortbrengen, dat het niet alleen maar wereldtop is. Als we dat nu eens zouden kunnen veranderen en een Frenkie De Jong of Justin Kluivert eens weerwoord zouden krijgen van een journalist terwijl ze weer de meest onzinnige dingen uitkramen, dan alleen zie ik de toekomst wat dat betreft wat zonniger in.

Tijd voor lente en leuke dingen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.