De man van 160 miljoen

160 miljoen euro jongens,

Dat is het bedrag dat me bezighoudt. Kluivert junior mikt op die fooi voor zijn droomtransfer. Naar Barcelona of Real. Hij kan veel, onze jonge Kluivert. Hij is enorm getalenteerd. Maar 160 miljoen? 160.000.000 euro?

Ik kan jullie vertellen dat dat ongeveer 100 keer zo veel is als een gemiddelde Nederlander in zijn hele leven verdient. Het geeft aan hoe onwerkelijk dat bedrag is. Maar voordat ik mijzelf verlies in een gruwelijk rant over hoe ziek het voetbal is, wil ik eerst even terug naar een tafeltje met kaarslicht.

We zaten in een ijskoud Amsterdam. Nipten aan een Engelse bitter en kwamen op het onderwerp waar Engelsen altijd graag over praten: voetbal. Jon mocht ooit een broodje kroket wegwerken inclusief een emmer bier in onze Arena. Het was zo’n gruwelijke ochtendwedstrijd, die feitelijk in de middag gespeeld wordt, maar zo voelt het vaak niet op zondag. Sindsdien heeft zijn Watfordhart ook gevoelens voor Ajax.

Een beetje lacherig vroeg hij zich hardop af wat er nu mis is met het Nederlandse voetbal. Voor de tweede keer op rij missen we een groot eindtoernooi, zo concludeerde hij. Niet erg, oordeelde ik. ‘Ik zit liever thuis, dan dat we na de eerste ronde zoals de Engelsen gedesillusioneerd, maar vooral gefrustreerd afhaken.’ Touché.

Dat Ajax Europees de boot mist, vind ik veel erger

Maar hij gaf niet op. Wat is er mis? Nu maak ik me niet echt zorgen over Oranje. Natuurlijk, een eindtoernooi is veel leuker wanneer je mee doet. Dat is gewoon zo. Dat Ajax Europees de boot mist, vind ik veel erger. Zeer zeker na die droomfinale van vorig jaar.

Wat is er mis met het Nederlands voetbal? Het is een goede vraag.  Natuurlijk, ik heb er heel wat argumenten tegenaan gesmeten. Blind was de verkeerde keuze (ja, het woord Ajax viel). Die Blind maakte zelf nog veel meer verkeerde keuzes (ja, het woord Ajax viel opnieuw). En zo regende het verwijten en argumenten. De een sterker dan de ander.

Ik haalde Ziyech aan. Want het heeft ook te maken met het gebrek aan beleving. Met onbegrensde arrogantie in een hoofd dat het wereldbeeld continu vertekent. Ik moest uitleggen dat Ziyech ook voor Nederland had kunnen spelen. Maar dat door een fout van Blind en de arrogantie van een speler het allemaal verkeerd uitpakte. Ziyech met lange tenen koos voor Marokko, dat recht heeft hij. Maar het is wel exemplarisch. Geduld is een eigenschap dat bij de Nederlandse talenten ontbreekt, was mijn mening.

Ziyech met lange tenen koos voor Marokko, dat recht heeft hij

De naam Depay viel, waarbij ik Jon moest uitleggen dat het om Memphis ging. Want zover is het al, dat voetballers artiestennamen hebben op de achterkant van hun shirt. Weer een exemplarisch voorbeeld, waarbij het al lang niet meer gaat om het talent. Maar om sterstatus. En vooral het gebrek aan geduld om te rijpen. Ik zei iets over Riedewald, Vincent Janssen, Royston Drenthe.

Ziyech kreeg er nog meer van langs. Vorige week stond je al stil bij deze geweldige voetballer, Thijs. Ik moet zeggen dat ik ook het mooie in hem zie. Toch wil ik ook opmerken dat ik me gruwelijk erger aan zijn houding. Het gebrek aan professionaliteit. Met veel irritatie zie ik zijn Instagramverhalen voorbij komen. Ik heb geen idee wat die knakker doet. Of wat hem drijft. Maar ik vind Trump een akelig mietje in vergelijking tot de persoon die onze Hakim is in zijn Insta-stories. Narcisme schrijft hij in kapitalen. Een miskend baasje.

Vorige week zat hij in een bolide. Met zijn hipsterbril. Zat moet ik eigenlijk vervangen voor lag. Hij lag in zijn auto, de poser. Zijn hoofd licht deinend. De lippen getuit alsof hij Donald Duck is. Hij kijkt in de camera zo nu en dan. Want hey, de man vreet asfalt, en hij moet zijn aandacht nu eenmaal verdelen.
Nu heeft iedereen recht op zijn eigen bril, zijn eigen Insta-verhaal. Maar wat wil hij de wereld nu vertellen?

Wat vertelt hij op het veld als hij tegen Roda een wereldgoal gemaakt heeft, terwijl hij demonstratief zijn armen over elkaar vouwt? Dan is er achteraf nog het interview waarin de walging richting vragensteller echt uit zijn ogen knalt. Nu moet ik zeggen dat de interviewer geen Pulitzer wint met zijn opendeur-vragen, maar waarom die minachting? Waarom die media-training-antwoorden? Waarom niet gewoon zeggen dat hij die bal met veel woede op goal poeierde om daarmee wraak op zichzelf te nemen? Zo kan het toch ook?

Ziyech zegt dat hij ‘gewoon nog lol’ heeft bij Ajax

Nog verontrustender: zijn antwoorden richting Kraay jr. na diezelfde wedstrijd. Ziyech zegt dat hij ‘gewoon nog lol’ heeft bij Ajax. Gewoon nog lol? Ik zag hem uit de bus komen. Ongeïnteresseerd sloffend, de camera negerend. Oordopjes in. Diezelfde bril op die ontkennende kop. Gewoon nog lol? Ik zie geen lol. Ik zie misplaatste arrogantie. Het antwoord impliceert ook iets, nog lol. Daarmee bood hij Kraay een opening die daarvan dankbaar gebruik maakte. Of hij de boel gaat verlaten? Dat weet onze duckface nog niet. ‘Dat zal de toekomst uitwijzen’. WTF?

Daar knalde Kluivert deze week nog eens lekker overheen. Hij wil een speler worden die voor 160 miljoen naar Barca of Real gaat. Het positieve is: Kluivert wil tussentijds geen rare sprongen maken. Tenminste, dat beweert hij nu. Hij ziet zichzelf voorlopig nog wel even bij Ajax ballen. Dat streepje heeft hij dan voor op Ziyech. Die man vertrekt als hij geen lol meer heeft.

Ben ik nu een oude brombeer uit de categorie Johan Derksen geworden?

Maar 160 miljoen? Waar hebben we het over? Natuurlijk, Justin is enorm getalenteerd, maar ik zie hem de laatste weken niet echt vlammen. Hoe durf je het in je hoofd te halen? 160 miljoen.

Ben ik nu een oude brombeer uit de categorie Johan Derksen geworden? Of mag ik gewoon van die spelers eisen dat ze iedere wedstrijd bezig zijn om dat kampioenschap binnen te halen? Waarom draait het allemaal zo moeizaam? Waar is de zelfkritiek? Is een volgende wedstrijd niet veel belangrijker dan je druk maken over een transfer in de toekomst?

PSV-watcher Rik Elfrink kwam afgelopen week met een pijnlijke conclusie: als PSV nog 8 wedstrijden wint dan zijn ze kampioen. 8 wedstrijden, dat is verdomd weinig. En met een beetje pech is dat de match thuis tegen Ajax. Is daar iemand mee bezig op Instagram?

 

Kluivert rept over 160 miljoen. Ziyech ligt in zijn auto. Younes kreeg deze week te horen dat hij volgend jaar hoe dan ook in Napoli speelt. Waarom? Niemand die het weet. ‘Familiaire omstandigheden’ hebben hem bij Ajax gehouden, terwijl de sukkel wel zijn handtekening onder een contract gezet heeft. Waar zijn deze jongens mee bezig? Niet met de inhoud van de tweet van Elfrink in elk geval.

Terug naar Jon en zijn vraag. Wat is er mis met het Nederlandse voetbal? Na mijn monoloog van een uur waarin ik iets zei over belachelijke tv-rechten en de concurrentievervalsing, over internationale competities, over Mickey Mouse, over de talloze Nederlandse talenten die op het veld stonden als grijze muizen tijdens de Klassieker, eindigde ik bij Koeman.

De oud-Ajaxcoach rept als de nieuwe leider van Oranje over gebrek aan beleving. Hij mist discipline, hij mist liefde en plezier. Nogmaals, ik maak me niet zo druk over Oranje. Wel over Ajax. En alle voorbeelden die ik net aangehaald heb, onderstrepen de theorie van Koeman. Er is geen liefde meer, geen plezier. Of zoals Ziyech wil: lol.

Geduld en besef, daar repte ik al over. Overmars wimpelt dagelijks telefoontjes af, als we hem moeten geloven. Onana, De Ligt, De Jong, Ziyech, Neres, Kluivert en Tagliafico, ze zullen deze zomer allemaal benaderd worden. Een zak met geld wordt voor de neus gehangen. Veel van hen zullen vertrekken, vrees ik. Omdat ze nauwelijks nadenken over de puinhopen die ze zelf creëren. Geen titel, geen beker, geen Europees.

Het argument om te vertrekken is voorspelbaar: omdat ze zich verder willen ontwikkelen en ze die volgende stap in de Nederlandse competitie niet kunnen maken.

Dat is wat er mis is bij Ajax. Dat is wat er mis gaat bij Oranje. Dat was mijn lezing aan die tafel waarvan het kaarslicht inmiddels was uitgebriest. Iemand moet die jongens wakkerschudden, met hun 160 miljoen. Omdat al die talenten met hun zakken met geld en die mooie Insta-stories uiteindelijk ergens verpieteren op de reservebank of tribune.

En het ergste is…wij….wij blijven achter. In een volgend seizoen waarin we opnieuw moeten bouwen. Ze hebben nog 8 wedstrijden mannen. 8 wedstrijden om mijn ongelijk aan te tonen.

2 gedachtes over “De man van 160 miljoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.