Schijtbakkenvoetbal

Van de week vroeg Daniël (@voetbalgeneuzel ) op Twitter wat je meest controversiële mening over voetbal is. Voetblah heeft er ook een stuk aan gewijd en ik vond dat ik niet achter kon blijven – en eerlijk gezegd hoefde ik ook niet lang na te denken. Laten we zeggen dat iedere these (in dit geval alles waar Ajax voor staat) een antithese nodig heeft. Vaak denkt men bij die antithese aan Feyenoord. Dat is op het eerste gezicht logisch gezien de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord en het second city syndrome dat veel Rotterdammers en Feyenoorders hebben. Dat zit diep, de rivaliteit rond de Klassieker en vaak de pure haat over en weer. Maar, wellicht hebben jullie nattigheid gevoeld toen jullie ‘op het eerste gezicht’ lazen. Dat is volstrekt terecht, die nattigheid. Wat mij betreft is er namelijk meer wat Ajax en Feyenoord gemeen hebben dan wat ons verschilt. Dat is een deel van mijn controversiële mening.

Als ik naar Feyenoord kijk, zie ik een club met een rijke geschiedenis. Het Legioen en het stadion worden enigszins gehypet en ze willen het graag weten, maar tegelijkertijd is Feyenoord tenminste een echte club (dus geen bedrijfsvereniging), verankerd in een stad omdat die stad er is (en niet omdat een bepaald bedrijf toevallig in die stad is). Feyenoorder ben je bepaald niet voor je plezier – en veel Ajacieden herkennen dat in de Ajax-variant, helaas, gezien de dieptepunten die Ajax sinds het seizoen 1998/1999 heeft meegemaakt, en dat zijn er niet weinig. Maar, wedstrijden van Feyenoord zijn wedstrijden die met een open vizier gespeeld worden. Ik zie Feyenoord twee keer per jaar spelen en het is uiteindelijk nooit lucky of op zijn Duits als Feyenoord wint. Áls – dan is het voor zover ik weet altijd terecht omdat wij het enorm af laten weten.

Nee, dan die andere club. De volmaakte Duitse club, verdwaald in Nederland, had ergens in Münster of aan de grens met Nederland moeten staan. Schijtvakkenvoetbal, riep onlangs een trainer omdat PSV weer eens op zijn Duits won, zonder met een greintje lef te spelen. Het cynisme van het voetbal van PSV is het soort cynisme dat het voetbal naar de ondergang zal brengen.  Een van de controversiële meningen die ik las, was dat voetbal saai is geworden en dat daarom de soaps en gebeurtenissen rondom het voetbal steeds belangrijker worden. Dat klopt, helaas. Voetbal is vooral nog mooi vanwege individuele kwaliteiten, zelden is het nog een team dat structureel mooi voetbal kan bieden. Ik kan het nu wel over Barcelona of Real of City gaan gaan hebben, maar mijn uitgangspunt is het Nederlands voetbal en Nederlandse clubs. In ons land zijn geen oliesjeiks geïnteresseerd en wij mogen geen half miljard aan schulden hebben. Gelukkig maar. Als je slecht speelt en niets wint, heb je niets. Als je goed speelt en niets wint, heb je in ieder geval gezien waarvoor voetbal is bedacht. Het schijtbakkenvoetbal van PSV heeft niets met voetbal te maken. Feyenoord probeert het tenminste nog en gaat serieus met een jeugdopleiding om. Ajax en Feyenoord zijn broertjes die het nooit met elkaar eens zijn, terwijl PSV het lelijke, jengelende en pruilende stiefzusje is.

Ik hoef jullie niet uit te leggen waar Ajax voor staat, jongens. Dat weten jullie. Daarom is mijn controversiële mening over voetbal dus deze: Feyenoord is niet de antithese van Ajax. Daarvoor hebben de clubs nét te veel gemeen, daarvoor willen de clubs te veel het voetbal vooruit helpen. PSV is de antithese van Ajax. Verketter me nu maar, als je wilt, maar ik neem dit niet terug.

Een gedachte over “Schijtbakkenvoetbal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.