Backs to the future

Ajax heeft er eindelijk weer een voorname voornaam bij. Mido. Zlatan. Maxwell. En nu Nico. Ik zag het om mij heen gebeuren op de tribune, in de op vijftien feestelijke minuten na zo tamme Klassieker. ‘Die Tiglia…Tagal…Tigl..Nico is echt goed he?!’ Bij twijfel gewoon voor de simpelste optie gaan, zowel op de tribune als in het veld altijd een goed idee. Niiicoooo galmde het al na 70 minuten door de ArenA. Een naam die zo gewoon is dat het bijzonder is om hem uit duizenden kelen gescandeerd te horen worden.

De naam Nico riep tot voor kort bij mij beelden op van een administratief medewerker bij de gemeente Diemen. Een Nico was voor mij een man die zijn dagen slijt in door zijn vrouw bij de Macro gekochte overhemden met korte mouwen, met zo’n vaal gekleurd theedoekmotiefje er op. Nico, die af en toe een sigaartje rookt en op zolder een puik treindiorama heeft neergezet. Eens per jaar gaat Nico met de caravan achter z’n Opel Astra naar Tirol.  Ook onze nieuwe Nico, weliswaar straight out of Buenos Aires, heeft wat theedoekmotief-DNA in zich. Dienstbaar speelt hij, zonder opsmuk. En rücksichtslos.

Rücksichtslos. Wat heb ik mij verheugd dat woord weer eens te gebruiken in de context van Ajax. Al kwam die Berghuis er toch eenmaal flink doorheen. Gelukkig was daar nog Onana, die inmiddels echt niet meer gelooft dat je een Klassieker ook kan verliezen.

Maar we hebben dus weer een echte, volwaardige linksback. The return of the back. Mijn tegeltje dat ‘elk team zo goed is als z’n linksback’ heb ik maar weer eens extra opgepoetst. Viergever die het deed tegen Schalke. Riedewald die de finale tegen United meteen de nek omdraaide. Sinkgraven, tjsa, het is en blijft een leuk experiment in de categorie ‘elke dag biefstuk gaat ook vervelen’. Mitchell Dijks. Hij zal nog minstens een jaar of tien een goed kroegtafelgesprek blijven. Ik voelde altijd een zekere verwantschap met Dijks.

Zelf heb ik namelijk de nadagen van mijn niet bestaande voetbalcarrière nog een paar seizoenen linksback gespeeld. Anderen de wedstrijd uit spelen ging mij goed af, maar nooit stapte ik met een tevreden gevoel het veld af. Als het maximaal haalbare is dat je een ander van scoren afhoudt, geeft dat sommigen ongetwijfeld voldoening, maar ik voed mij blijkbaar niet als een voetbalvampier aan andermans frustratie.

De moderne back komt natuurlijk ook vooral op, is een essentieel onderdeel van elke aanval, maar daar had ik al lang de longinhoud niet meer voor. Er was een reden dat ik niet langer de flegmatieke, explosieve linksbuiten van het team was, ten slotte.

Nee, net zoals Dijks moest ik het van sleuren, rammen en zagen hebben. De middenlijn bleef steeds vaker uit zicht, hele zaterdagen zonder goals of zelfs assists passeerden geruisloos de revue. Toen ik met mijn eerste balcontact van het seizoen een eigen doelpunt maakte (een corner landde tegen m’n been) besloot ik dat het maar eens afgelopen moest zijn met het geploeter.

Des te meer respect heb ik gekregen voor de linksbacks van deze wereld. Cultheld is vaak het maximaal haalbare, op het veldje achter de huizen roept immers zelden een jochie als eerste ‘ik ben Dijks’. Toch zijn backs de onvolprezen kampioenenmakers. In ’94 was het de Braziliaan Branco (ja die van de vrije trap). In ’98 was Thuram onmisbaar, in 2002 Cafu, 2006 Zambrotta, 2010 Sergio Ramos, 2014 Lahm…Iedereen had het altijd over Ronaldinho dit en Zidane dat, maar iedere ex-vleugelverdediger weet: als je niet de beste back hebt word je geen wereldkampioen.

Op onze andere flank staat natuurlijk de niet-back Veltman. Tot voor kort noemde ik hem ook de niet-aanvoerder, maar ik denk dat ik toch een beetje als een Trump-supporter ben. Want hoe meer vuiligheid Veltman in de pers en van andere supporters over zich heen krijgt, hoe meer genegenheid ik voor hem voel. Een dezer dagen wordt hij vader, wat ook symbolisch is voor zijn rol binnen het team; ook in het veld zie ik steeds meer de man aan het roer opstaan.

Eindelijk heeft ook Veltman nu een gedegen stand-in, en als het goed is concurrent. In Denemarken, waar Ajax-aankopen nu eenmaal aan de bomen lijken te groeien, is het menselijke LEGO-poppetje (hij lijkt er echt op!) Rasmus Nissen Kristensen aangeschaft. Soms weet je meteen dat het goed zit met een speler. Als Veltman komende zomer overstapt naar, bijvoorbeeld, Swansea zal ook hij er staan, onze nieuwe turboback.

Om nog even op je eerste vraag in je vorige brief terug te komen, Dion: Van der Sar, moet hij weg als er nog twee schaalloze jaren volgen? Ik denk vooral dat hij er dan zelf geen zin meer in heeft. Een man die als speler zo veel successen vierde, nu alleen maar gezeik en gedoe. Succes is (zo heb ik mij laten vertellen) verslavend, en zo lang zonder een greintje jubel is voor Superflappie denk ik onverdraagbaar. Dat er iemand zijn conclusies moet trekken na vijf prijsloze jaren lijkt mij sowieso een goed idee.

De bedeesde stemming van voor en na de wedstrijd tegen Feyenoord heb ik nog steeds niet van mij af weten te schudden. De spanning en sensatie eind vorig seizoen heeft een bepaald prikkelniveau opgeleverd dat nu totaal ontbreekt. Geen Europese lente, zelfs geen bekerkoorts. Ik was totaal niet verbaasd of teleurgesteld dat Psv nog de winnende maakte in Almelo, jullie? Almelo, waar Huntelaar verzuimde in diezelfde 93e minuut de gelijkmaker te maken….Weer pakken ze op de valreep een wedstrijd waar wij punten verloren.

Dit jaar gaat het dus niet meer gebeuren, Psv is echt te stabiel. Dus dommel ik nog even in. Natuurlijk hoop ik dat we morgen om 12:30 uur op het Utrechtse knollenveld de droom levend houden. Maar ik zet mijn kaarten gewoon op komend seizoen, want dan hebben wij de twee beste backs van Nederland.

 

 

2 gedachtes over “Backs to the future

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.