Jong Ajax: moeras en trampoline

Mannen,

Wat een heerlijke week is het tot nu toe. Eerst de fraaie overwinning op PSV en het overtuigende spel zondag, daarna de vijfde minuut van de blessuretijd in Groningen, waar het de koploper eindelijk eens een keer niet mee zat. Onze achterstand is gehalveerd en hoewel morgen weer een lastige wedstrijd wacht, geeft deze week vertrouwen. Laten we niet te hard van stapel lopen, dat is nergens goed voor. Maar we doen na de winterstop in ieder geval niet voor spek en bonen mee.

Man van de week was tot nu toe Frenkie de Jong. We mogen hem niet meer hypen en dat doe ik dus ook niet (maar wat was hij zondag goed hè?!). De Jong is een schoolvoorbeeld van wat het meespelen van Jong Ajax in de Jupiler League voor jeugdspelers kan betekenen. Meters maken met fysieke weerstand, op druilerige vrijdagavonden in de provincie. De Ligt heeft er profijt van gehad, net als Van de Beek en zeker ook Frenkie de Jong. De eerste divisie lijkt de ideale tussenstop op weg naar het eerste elftal.

Voor jongens uit de opleiding is het perfect, zo’n jaar in ‘Jong’. Dat geldt wat mij betreft niet voor dure aankopen. Ik kan niet aantonen dat het een belangrijke oorzaak is geweest van onze slechte seizoensstart – er speelden grotere zaken: Nouri, Bosz, Sánchez – maar het heeft zeker niet in ons voordeel gewerkt dat Neres en Wöber na hun aankomst in Amsterdam eerst maandenlang op het tweede niveau hebben moeten ballen. Zogenaamd om te wennen. Waaraan? Het weer? Het kunstgras? De Nederlandse spreekkoren?

Met wedstrijden in de Braziliaanse en Oostenrijkse competitie in de benen hoefden ze het voor de weerstand niet te doen en dat ze het niveau aan kunnen, bewijzen Neres en Wöber wekelijks. Toch was Neres (prijs: 12 miljoen euro) meer dan een half jaar veroordeeld tot Jong Ajax. Alsof PSV Lozano pas in maart een vaste basisplaats zou gunnen. Het gevaar is dat het schaduwteam voor dit soort jongens een moeras kan zijn waarin ze wegzakken. Kijk naar Zivkovic, die na een sterk jaar in de eredivisie met FC Groningen opeens een niveau lager moest gaan spelen. Dat heeft zijn carrière weinig goed gedaan.

Alleen omdat Krul niet inzetbaar was, werd Onana bevrijd uit Jong Ajax en kon hij laten zien hoe goed hij is.

Hetzelfde zie je gebeuren met Cassierra. De Colombiaan is een prof en kon het lang opbrengen om de spits van het tweede elftal van Ajax te zijn, maar had dit jaar veel beter verhuurd kunnen worden aan een middenmoter in de eredivisie. En neem onze keeper. De beste die we in lange tijd gehad hebben. In Jong Ajax daarentegen, was het lang niet altijd overtuigend. Het is de vraag of Onana zijn potentie (in ieder geval bij Ajax) had kunnen waarmaken als de directie vorig jaar na het vertrek van Cillessen niet had besloten om een geblesseerde keeper te huren. Alleen omdat Krul niet inzetbaar was, werd Onana bevrijd uit Jong Ajax en kon hij laten zien hoe goed hij is.

Het is te hopen dat de staf ervan heeft geleerd. Tegen Perr Schuurs is gezegd dat hij volgend seizoen de kans krijgt bij het eerste en dat Jong Ajax slechts als vangnet dient. Laten we hopen dat dat niet wordt gebruikt. De Jupiler League heeft de jonge Limburger na dit jaar wel gezien. Hij moet – samen met de andere aankopen die goed genoeg zijn – zo snel mogelijk worden gebruikt bij het eerste, zodat we niet voor het derde jaar op rij averij oplopen aan het begin van de competitie.

Zo snel mogelijk. Wat hadden we hem zondag al goed kunnen gebruiken. Alle verdedigers vallen om. Hoe moet dat tegen AZ? Heeft een van jullie misschien nog een achtergrond als mandekker? Bel dan even met Marcel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.