De backhand van Hakim

“Het creatieve in mijn spel, dat is mijn kwaliteit. En als het fout gaat, so be it. Daar heb ik echt lak aan.”

Was getekend, Hakim Ziyech.

Maar dan moet je niet tegelijkertijd ook alle ballen willen veroveren, Hakim. Zoveel ballen zelfs, dat je hierin de beste van de Eredivisie bent. Beetje gek, niet? Of solliciteer je naar de positie van verdedigende middenvelder?

Toch snap ik Ziyech wel jongens. Hij kwam naar Ajax om een completere voetballer te worden. Eerder was er kritiek dat hij een solist zou zijn en dus doet hij nu ook ijverig zijn verdedigende werk voor het team. Zo ijverig zelfs, dat zijn aanvallende focus eronder lijkt te leiden. En dat moeten we niet hebben: nog geen enkele vrije trap schoot hij erin, schoten van buiten de zestien gaan vaker naast dan op doel en passjes komen de laatste tijd vaker niet dan wel aan.

Even een kleine timewarp. Toen ik vroeger tenniste, wilde ik mijn backhand verbeteren omdat ik deze niet goed genoeg vond. Mijn tennisleraar vroeg me waarom, volgens hem kon ik beter aan mijn forehand werken. Immers: waarom je backhand opwerken naar een 7,5, terwijl je van je forehand met dezelfde arbeid een 9, een echt wapen, kunt maken? Nu wil ik mezelf absoluut niet met Ziyech vergelijken, maar in principe gaat voor hem hetzelfde op: waarom aan het verdedigende aspect werken terwijl je als aanvaller kunt excelleren?

Wat vinden jullie jongens, kan Ziyech beter dan hij nu laat zien? Ik denk van wel, stukken beter zelfs. Helaas hebben we momenteel geen trainer die hem hierop wijst, mag hij blijven aanmodderen en is men gelukkig wanneer hij een 6,8 speelt. Na de eerste helft tegen NAC was hij rijp voor een wissel. Het leek nergens op, maar Keizer greep niet in. Toegegeven, de tweede helft was een stuk beter. Maar moet dit niet gewoon de standaard zijn tegen een club als NAC of überhaupt in de Eredivisie?

Ik ben erg benieuwd waar Ziyech over twee jaar staat wanneer hij geduchte concurrentie heeft, minder verdedigend werk hoeft te verrichten, een ploegende zes achter en een diepgaande vleugel voor zich heeft. Tot die tijd blijf ik van hem genieten, verdedigend, aanvallend en gefocust of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.