Amsterdam huilt

Ik wilde mijn stuk beginnen met een foto van de intro van de film Vertigo van Hitchcock (een rood plaatje met een oog en voor dat oog een begin van een draaikolk) en dan aansluiten bij waar jij, Arco, eerder deze week over Tweette, over die gast van Mindf*ck en Ajax. En ik wilde het over de bypass van ‘ons’ Technisch Hart en het bericht op nu.nl hebben waarin de organisatie van AFC Ajax NV wordt gekraakt door een hoogleraar in Nyenrode. Maar dat alles doet er vandaag niet meer toe. Morgen of overmorgen misschien wel weer. Misschien zelfs maandag pas, omdat het een interlandweekend is. Maar vandaag niet. Op donderdagavond 5 oktober 2017 is Eberhard van der Laan, burgemeesteren burgervader van Amsterdam overleden aan longkanker – thuis, in alle rust.

Je hoeft geen Ajacied te zijn om te snappen dat Ajax en Amsterdam één zijn. Je hoeft zelfs geen Nederlander te zijn om te snappen dat Ajax en Amsterdam één zijn.  De burgemeester van Amsterdam is meer dan de burgemeester van Amsterdam. Traditioneel zijn burgemeesters van Amsterdam bekender dan de burgemeester van de stad, of het dorp waar niet-Amsterdamse Ajacieden wonen. Dat kan ook voor mensen gelden die geen Ajacied zijn. Onlangs kreeg Dordrecht een nieuwe burgemeester en ik kan jullie vertellen dat ik Van der Laan veel eerder in mijn hoofd had dan de nu de naam van mijn eigen burgemeester. Zo werkt dat, zo is het nu eenmaal, de positie van Amsterdam in Nederland.

Ik ben geen Amsterdammer. Ik voel me wel verbonden bij Amsterdam. Sterk verbonden zelfs. Daarom raakt het overlijden van Van der Laan me. Vaak rouwen we, of hebben we een bepaald soort gevoel, als mensen overlijden die iets voor ons hebben betekend, mensen die we verder niet kennen dan via de media of hun kunst, leven of werk. Van het overlijden van David Bowie ben ik een half jaar van slag geweest. Van het overlijden van Prince iets korter, maar het hakte er flink in. Ik weet niet waarom mensen zo reageren op het overlijden van mensen die ze verder niet hebben bekend. Is het de beroemdheidscultus? Begon het echt bij het overlijden van Princess Diana of was het er in een andere vorm al eerder? Ik heb daar geen antwoorden op, ik weet alleen dat ik zie dat mensen door een overlijden uit het lood geslagen worden, terwijl het niet iemand betreft die ze goed hebben gekend. Het betreft iemand anders.

Een tijd geleden maakte urban art collectief Kamp Seedorf een prachtig stuk bij metrostation Wibautstraat. Ik ben meteen gaan kijken. Op rechts de tekst Damsko, daaronder een hart, daaronder het woord Strijder. Links, een zwart/wit tekening van Van der Laan met zijn handen in zijn zak. Hij kijkt een beetje typisch, een ‘smirk’, zouden mijn Engelse vrienden zeggen. Een blik van ‘Wie maakt me wat’. Een echte Amsterdamse blik.

901373545-88457999

Als ik me tot Ajax beperk, was het Van der Laan die hard heeft gevochten om de Amsterdam ArenA de naam te laten geven die het moest krijgen: de naam van Cruijff. Ajacieden weten dat de burgemeester van Amsterdam een van hun was. Ook al stond hij op het podium boven ons, hij stond eigenlijk naast ons. Dat is mooi, voor eens mens van dat kaliber. Hebben jullie je ogen droog gehouden toen Van der Laan in zijn Zomergasten-aflevering over Appie begon? Ik niet hoor. Zijn stem sloeg een beetje over, je zag de emotie van de supporter, dezelfde emotie die we allemaal hebben als het over Appie gaat. En, weten jullie nog? “Het is een waardevolle traditie de burgemeester van Amsterdam uit te fluiten, maar ik had al een seizoenkaart voor Ajax toen de meesten van jullie nog naar Sesamstraat keken, in je pyjamaatje.”

“Hij had een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen,” aldus Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Van der Laan was een betrokken doorzetter en een aanpakker. Een Mensch. Er is een Amsterdammer doodgegaan – een Amsterdammer van het soort mens dat niet of nauwelijks te vervangen of op te volgen is. Gecondoleerd, Amsterdam. Veel sterkte de komende tijd. En vergeet zijn laatste woorden nooit.

Nooit.

FB_IMG_1507278190449

Een gedachte over “Amsterdam huilt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.