The times are changing

Toen ik zojuist een kopje koffie haalde in de lobby, draaide daar dit liedje.

Weten jullie nog, vorig jaar Panathinaikos uit? We wonnen met 1-2. Ik heb de wedstrijd nooit gezien. Schrijven deed ik er wel over. En aangezien het precies een jaar geleden is dat ik weer terug ben in het land van de rijzende zon, bladerde en las ik even terug in het verleden.

Het doet me realiseren hoe we er momenteel voor staan en uit nieuwsgierigheid heb ik zojuist de uitslagen van vorig seizoen erbij genomen. De weg omhoog werd rond deze tijd ingezet. We wonnen van Pana en hadden in de Eredivisie al wat wedstrijden in ons voordeel beslist. De ommekeer kwam echter pas een weekje later, toen Schöne naar zes verhuisde en Jong Ajax Willem II een pak slag gaf.

Een jaar later. Parallellen zijn er al genoeg getrokken. Of het nu over het transferbeleid, de samenstelling van de technische staf, de opstellingen, de selectie of onze directie gaat, de meningen duiden dezelfde kant op: we zijn er op achteruit gegaan en er valt weinig meer te vergelijken. Er is een andere coach, een andere staf, de visie is veranderd en er zijn een boel spelers vertrokken. En zoals Peter nog maar eens volkomen terecht aanhaalde, zal de situatie rondom Nouri ook een flinke wissel op de selectie blijven trekken.

Wie er nog wel is en wat afgelopen jaren onveranderd is gebleven: Dennis Bergkamp. De naam die je uitspreekt en ogenblikkelijk aan Jack Van Gelder doet denken. Had tien jaar geleden verteld dat de beste man in 2017 de lijnen uitzet binnen Ajax en we hadden en masse een gat in de lucht gesprongen. Helaas is dat in de tegenwoordige tijd iets anders. Althans, hij heeft de schijn tegen. Beste Dennis, wat is dat toch?

Van der Sar, hetzelfde geldt voor hem. Clubheld tot en met. Een heldenstatus verworven door tot op het einde mee te draaien in de absolute top en af te zwaaien bij het Manchester United van Sir Alex Ferguson. Nu algemeen directeur? Yes! In de tegenwoordige tijd? Doe maar even niet, Edje.

Met als twijfelende derde: Marc Overmars. Het venijn dat hij op linksbuiten bracht, zou hem sieren als sterke TD. Helaas. Zodra Marc voor een camera staat, breekt het angstzweet hem uit. Geen probleem, maar zoals Arco het terecht opmerkte: lever dan gewoon. Het transferbeleid is sinds jaar en dag een onderwerp van gesprek. Doe er wat aan, verdomme.

Goed, het gaat wat ver om met een iconische song een vergelijking met Ajax te trekken (et voilà: uw drama wordt geserveerd, Roy), maar wordt het niet eens tijd voor vragen mannen? Er is een solide basis gelegd de afgelopen jaren, financieel staan we er fantastisch voor maar de weg omhoog gaat nooit gemakkelijk. Vorig seizoen heeft aangetoond dat we het nog kunnen. Laat bovenstaande heren alsjeblieft eens in de spiegel kijken. Laat ze zich realiseren dat er bij het bedrijfsleven of het bestuur van topsportverenigingen iets meer komt kijken dan solistisch geneuzel in de spits, op de flank of op de doellijn. Wat we nu nodig hebben is een sterke zes die de boel verbindt, lijnen uitzet, iedereen zijn plaats wijst, overwicht heeft. Iemand die een goede aanvoerder is en niet cameraschuw. Maar ja, wie gaat dat zijn?

Categorieën: Dion

Een gedachte over “The times are changing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.