Pech hebben in Stockholm

Jongens, ik moet eerst iets duidelijk maken: de titel slaat niet op mijn aanwezigheid tijdens de Europa League-finale van 24 mei dit jaar (ik was er niet), maar op een terugkeer naar iets waar ik me altijd thuis voel – en zal voelen. Geen zorgen, ik ga het over Ajax hebben.  de afgelopen dagen was ik met een goede vriend – Johan – in Zweden. We zijn in Stockholm en Uppsala geweest – naar een belangrijk deel van mijn roots – en hebben geslapen in een uitstekend hotel: Mälardrottningen, Het hotel is een omgebouwd luxe jacht, in 1924 gebouwd en later door Woolworth-miljonair Frank W. Hutton gekocht voor zijn dochter, Barbara Hutton. Toen de het jacht kreeg, lag er een check voor een miljoen dollar onder een zakdoek op een kussen.  Het jacht ligt op het eiland Riddarholmen, een klein eiland in het verlengde van Gamla Stan, de oude stad. Je kunt via een loopbrug – naast de snelweg – naar het eiland Kungsholmen lopen – op dat eiland was de supporterszone voor de Ajacieden die naar de finale zijn gegaan. Ik heb er even gestaan en het was niet moeilijk me voor te stellen hoe de sfeer was.  Eerder waren we met de trein naar Uppsala langs het stadion waar de finale plaats vond gereden, en ik moet eerlijk zeggen dat het wel even pijn deed. Heel even.

Maar dat terzijde. Wat dachten jullie, toen Van der Sar zei dat het vertrek van Sánchez na één jaar in feite te vroeg was? Ik zal jullie zeggen wat ik dacht: niets. Niets wat Van der Sar zegt of doet kan me nog meer verbazen na dat interview na de Europese uitschakeling. Je kunt je afvragen waarom Van der Sar dat zegt. Heeft Ajax spijt van de transfer? Is het om de supporters te behagen? Flapt Van der Sar er zomaar iets uit? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat de hele maand augustus op bestuurlijk niveau een farce van jewelste is geweest. Als je een van de beste spelers verkoopt en er geen gelijkwaardige speler voor terugkoopt, dan ga je er flink op achteruit en dat hebben we ook gezien. Morgen beginnen we weer, na de interlandperiode. PEC Zwolle, thuis. Schip komt thuis. Zijn jullie er gerust op? Ik weet het nog niet. Ik heb het gevoel dat het iedere wedstrijd afwachten is wat er gaat gebeuren. Het verschil met de tweede helft van vorig jaar kon niet groter zijn.

vd-sar

Ik heb niet heel vaak aan de ‘Bosz Babes’ terug gedacht, de afgelopen dagen. Dat komt niet omdat ik het leukste half jaar in tijden al weggestopt heb, maar omdat ik dan automatisch denk aan hoe we er nu voor staan, en ik wil toch een beetje genieten tijdens mijn vakantie. De hele afgelopen maand heb ik me nog machtelozer dan normaal gevoeld. Het is alsof je met een lege emmer naar een brandend huis staat te kijken, maar verlamd van schrik vergeet om naar de waterpomp te lopen. Zo voelde het. Niet dat je als supporter toegang hebt tot de waterpomp, maar jullie begrijpen me wel. We kunnen alleen maar hopen dat Keizer naar het team naar het niveau van het vorige half jaar kan laten groeien, maar het wordt moeilijk. Laatst vertelde Arnold Bruggink over het verlammende effect van de zelfmoord van zijn teamgenoot Robert Enke op het eerste elftal van Hannover ’96. Ons team heeft met Appie een vergelijkbare situatie: een trauma, verdriet en verlies. Daar moeten we niet makkelijk aan voorbijgaan, ook niet als we eens niet winnen of slecht spelen. Het is geen excuus, maar het telt mee.

Nergens in Stockholm of Uppsala heb ik een Ajax shirtje gezien. Dat is voor het eerst sinds ik in Zweden kom – voor het eerst sinds 1989. Dat raakte me wel. Het maakt me trots om in welk land ik kom – India, Chili, Jordanië, noem maar op – een Ajax shirtje te zien. Voor mij is het een teken dat de club nog steeds leeft, buiten Nederland. En dat we buiten Nederland nog steeds respect en aanzien hebben. Ik hou het er maar op dat ik dit keer gewoon pech heb gehad.

 

2 gedachtes over “Pech hebben in Stockholm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.