WE ARE BACK

Jongens,

Finale! We gaan naar Stockholm toe.

Een droom is het, dit seizoen. De ontknoping in ieder geval. Het kan nog steeds zo zijn dat we over twee weken met lege handen staan, prijsloos, en toch is dit een van de mooiste seizoenen die ik als Ajax-supporter heb mogen beleven.

Want we zijn terug.

Ik weet niet of het allemaal voorbereid was door de communicatieafdeling of dat het spontaan ontstond, donderdagavond in Lyon: #weareback. We zijn terug, Ajax is terug en de hele wereld smult met ons mee. Er gebeurt zo veel leuks de laatste maanden, dat ik soms de neiging heb om mezelf in de arm te knijpen. Klopt dit allemaal wel? Ja mannen, het klopt. Het team viel in de loop van het jaar als een puzzel in elkaar en het enthousiasme dat het uitstraalt wordt buiten het veld opgepikt.

Ajax is in 2017 een vrolijke club: fris, jong, internationaal en brutaal. Aan het begin van het seizoen schreef ik nog met lichte jaloezie over de manier waarop andere clubs zich op sociale media presenteren. Ajax vond ik vaak kil en zakelijk, we liepen mijlenver achter. In de loop van het seizoen is die achterstand in razend tempo weggewerkt. Ajax is nu ook online scherp, gevat, helemaal van deze tijd, soms heerlijk balancerend op het randje. Brengt spelers en fans dichter bij elkaar. Op Twitter en Facebook staan prachtige montages. Dat is enorme winst, los van de prestaties op het veld. Grote complimenten voor de mensen die het voor elkaar hebben gebokst.

Ook de waardering in Europa is groot. Ajax heeft de sympathie. Natuurlijk omdat we in het moderne voetbal een outsider zijn, een vreemde vogel in de meimaand van het Europacupvoetbal waar al jaren dezelfde instituten de prijzen verdelen. En dan is daar opeens Ajax: twintig jonkies op ontdekkingsreis, al liefkozend de Bosz Babes genoemd. Dat spreekt aan. Maar ook de historie speelt ongetwijfeld mee. De naam Ajax doet veel liefhebbers – supporters, verslaggevers en andere voetbalvolgers – denken aan zorgelozer tijden: het voetbal vóór het grote geld. Ajax is romantiek en toch helemaal van nu. Die goeie ouwe tijd in een fonkelnieuw jasje. Trouw aan de kernwaarden uit de jaren zeventig, met 21ste eeuwse bravoure uitgedragen door een club tieners en twintigers uit alle windstreken.

Hoe obscuurder hoe beter. Een twitterfelicitatie van de Braziliaanse Zeehondendribbelaar zou de kers op de taart zijn.

Het is mooi om te zien hoe we als club een soort wereldwijde familie zijn. Op Vice Sports stond onlangs een prachtig interview met Herman Pinkster, onze spelersbegeleider. Een van de mooiste passages gaat over Sammy Kuffour, die uit het niets aan de telefoon hing toen Ajax een paar jaar geleden won van Barcelona. ‘You have a great team!’, zei hij. Nu herinneren de meeste Ajacieden Kuffour zich vooral van de halve finale tegen Bayern München in 1995 en niet als de oude verdediger die dertien jaar later nog even op huurbasis aan ons shirt mocht snuffelen. En toch is het leuk om te horen. Het toont betrokkenheid en clubgevoel. O ja, hij doet tegenwoordig iets met landbouwmachines, onze Sammy.

Tegenwoordig krijgen we dankzij Twitter allemaal mee hoe oud-spelers meeleven met de club. Vertonghen en Eriksen laten regelmatig van zich horen vanuit Londen, Luis Suarez vanuit Barcelona. Van der Vaart feliciteerde Ajax deze week. Mido ook. Mido! Ik kan er niks aan doen, maar dat vind ik leuk. Hoe obscuurder hoe beter. Een twitterfelicitatie van de Braziliaanse Zeehondendribbelaar zou de kers op de taart zijn.

We gaan naar Stockholm toe!

Peter, je schreef vorige week een schitterend stuk over voetbal en vriendschap. Over de emoties rond memorabele wedstrijden als die tegen Lyon, de brok in de keel. Hoe je eigen leven samensmelt met de prestaties van Ajax in tijden als deze. Ik heb een dag langer gewacht met mijn stuk, de return in Lyon inmiddels een beetje verwerkt. Dat was nodig ook na donderdagavond. Ruim 43 minuten lang was er niets aan de hand en toen toch weer, dat zenuwslopende uur. Alsof Ajax geen zin heeft om het zichzelf en de fans makkelijk te maken. Het moet met hangen en wurgen, met bloed, zweet en tranen, zo heroïsch mogelijk. Dat is slecht voor je hart maar geeft de zegetocht uiteindelijk wel extra glans.

Het is zo’n jaar waarin alles samen lijkt te vallen. Het tandem Klaassen-Ziyech op het middenveld. De inbreng van piepjonge nieuwelingen als Dolberg, Sanchez en De Ligt. Ik zei al dat er zo veel leuks gebeurt. Zo veel beelden die voor altijd onlosmakelijk verbonden zullen zijn met dit voetbaljaar. De dansjes van Sanchez. Het feestje op het parkeerdek vorige week. Matthijs de Ligt, 17 jaar, als capo in Lyon. En natuurlijk vaderfiguur Van der Sar, met trots zijn arm om zijn zoon. André Onana. O-na-na.

Je kunt er onmogelijk niet vrolijk van worden, als je voor Ajax bent. En toen kwam ergens tussen alle Europese euforie door ook nog het nieuws dat we voortaan in de Johan Cruijff Arena spelen. Mooier kan toch niet. Het is een speciaal jaar en alle voortekenen zijn gunstig. Over de grote overeenkomsten die dit seizoen heeft met het seizoen 1991/1992 – het jaar van de UEFA Cup-winst in het eerste jaar Van Gaal – is veel gezegd. De finaledag, woensdag 24 mei, daags voor Hemelvaart, het doet onmiskenbaar denken aan 1995. Die dag is het bovendien precies veertien maanden geleden dat Johan Cruijff overleed. Ik ben niet zo van het bijgeloof, je kunt altijd wel ergens voortekenen vinden als je goed genoeg zoekt, maar dit voorjaar zijn ze overal, het is onmogelijk ze niet te zien.

Dit succes is zeldzaam. Daarom moeten we ervan genieten. Het is niet erg als de komende anderhalve week gevoelsmatig lang duurt. Zuig dit gevoel op. Omarm de roes en de spanning. Je weet niet wanneer het weer zo mooi wordt. Want mooi, dat is het nu.

PS: Ja jongens, ik weet dat er zondag ook nog een competitieronde is. Net als vorige week verwacht ik er niks van. Als ik er net als vorige week volledig naast zit, is dat helemaal niet erg.

PS 2: Had ik al gezegd dat we naar Stockholm gaan?


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Een gedachte over “WE ARE BACK

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.