Peter Bosz, een echte Ajacied

Zijn jullie sinds een aantal maanden ook weer ouderwets trots op Ajax?

Toegegeven, ik was het soms even kwijt. Maar ja, die verdomde clubliefde hé. De meest monogame persoon op deze wereld zou er jaloers op kunnen worden. Clubliefde vergaat niet, diep geworteld, soms tegen beter weten in. Ook ik zong in het stadion over Frank De Boer de echte Ajacied. Terwijl het voetbal niet om aan te zien was. En ook ik fronste even toen ik hoorde dat Peter Bosz trainer van onze club zou worden.

Inmiddels wil ik niet anders meer. Toegegeven, hij heeft zo af en toe nog wat last van het maken van rare keuzes. Afgelopen weekend in Eindhoven nog. Thijs, je merkte in onze wereldberoemde app-groep volkomen terecht op waarom er in godsnaam met dezelfde basis als tegen Schalke begonnen werd. Simpelweg een fout van Bosz. Maar verder? Niet veel te klagen.

Toen Bosz kwam, was Ajax een niet functionerend elftal. Er was veel te weinig creativiteit in het team aanwezig, onze spelers hadden net zo goed voor Post NL kunnen gaan werken, zo vakkundig leverden ze de bal bij een medespeler af. Er verder iets mee opschieten deden ze niet. Daarnaast liet De Boer een elftal na dat bol stond van de krachtpatsers zonder creativiteit. Het werd zelfs een stokpaardje. Totaal Ajax-onwaardig. Binnen een jaar heeft Peter Bosz ditzelfde elftal naar zijn hand gezet. We spelen weer herkenbaar voetbal en alle non-voetballers zijn de deur gewezen. We voetballen vooruit, zetten de tegenstander onder druk, de 60% balbezit die we in een wedstrijd hebben betekent iets en het is een waar plezier om Ajax te zien spelen. Een prestatie van formaat.

Ja maar we worden geen kampioen, hoor ik die enkele criticaster zeggen. Het zal me eerlijk gezegd een rotzorg zijn. Wie juichte er voor het betonvoetbal van Bertje Van Marwijk in 2010? Ik niet en ik ben eerlijk gezegd verdomd blij dat Spanje die titel pakte. Stel je toch voor zeg, dat we wereldkampioen waren geworden. Dan was dat soort voetbal totaal onterecht tot kunstvorm gepromoveerd. Ergens gebeurde dat ook wel een beetje. Voormalig spelers die onder Van Gaal trainden, lijken er een handje van te hebben: spelen op balbezit zonder daadwerkelijk einddoel. De Boer, Cocu, Van Bronckhorst.. Allemaal lichtende voorbeelden.

Maar ik dwaal af, even terug naar waar ik was: goed, herkenbaar Ajax-voetbal versus betonvoetbal en de verdienste van Bosz hieromtrent. Feyenoord wordt kampioen ja. Leuk voor ze. Die ene keer in 18 jaar: geniet ervan, vier een feest dat zijn weerga niet kent. Op hetzelfde moment teken ik ervoor om nog een aantal jaren tweede te worden wanneer we op een fanatieke manier vooruit voetballen, iedere wedstrijd weer een plezier is om naar te kijken, er hoop is op Europees succes en er een team op het veld staat dat voor elkaar door het vuur gaat en aantrekkelijk, aanvallend voetbal op de mat legt. Dát is de verdienste van Peter Bosz. Hij heeft Ajax zijn gezicht terug gegeven. Supporters komen weer met plezier naar het stadion, het internet staat vol positieve comments, de Telegraaf heeft geen stok om mee te slaan en we staan pardoes in de halve finale van een Europees toernooi.

Ja ja, er kan veel gebeuren in een jaar.

Eigenlijk mis ik nog maar een ding momenteel: een liedje voor Peter Bosz. Ik zet hem wel in, doen jullie mee?

Peter Bosz, wie kent hem niet?

Peter Bosz, Peter Bosz is een echte Ajacied!

PS: nog tips om Ajax te kijken in Berlijn jongens?


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Een gedachte over “Peter Bosz, een echte Ajacied

  1. Voor 1 ding huiver ik: peter Bosz is geen prijzenpakker ( met als dieptepunt de verloren bekerfinale in Israel vorig jasr van een club waar hij 3 dagen daarvoor met 6-1 won voor de competitie)
    En dat geluk/kunde heeft Frank de Boer wel aan zijn kont hangen omdat hij wel een echte ajacied is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.