PAS A PAS, JUG A JUG

Jongens, het was zelden zo druk in onze Whatsappgroep als afgelopen zondag. ‘De Klassieker leeft’ is nooit een cliché geweest onder Ajacieden. Aan jullie hoef ik niet te vragen of jullie genoten hebben – aan geen enkele Ajacied, denk ik. Het is wel zo dat we vaker hadden moeten scoren. Veel vaker. Dat achteraf, want het is ERG lang geleden dat we Feyenoord zo kansloos hebben zien spelen in een Klassieker. Wij hebben alleen wat vaker geluk – denk maar aan die Klassieker met de poeier  van Ricardo van Rhijn als enige goal. Ik ken Feyenoorders die er nog steeds grijze haren van krijgen als je erover begint. Toen de spelers aan het juichen waren na de goal van Schöne ben ik lekker achteruit gaan zitten: als Ajacied kun je een beetje aanvoelen hoe het gaat lopen. Soms zie je aan de warming-up al dat het niets wordt, soms zie je dat het een fijne middag gaat worden. En misschien had Feyenoord ook eens een keer geluk omdat Traoré in de spits stond – en Dolberg niet.

Ik wil niet te veel woorden vuil maken aan Ajax-AZ, maar ik schrok ervan toen ik Dolberg zag lachen. Een onbewaakt moment of blijdschap die het maken van een goal overtreft? Ik durf het niet te zeggen. Hoogtepunt was de actie van Kluivert gisteren: het hele veld over en nét niet hard genoeg trappen voor een goal. Heerlijke aanval, maar Kluivert gaat pas echt groot worden als hij hem er ook zelf intrapt. Hoe dan ook: een zeventienjarige die het op het veld goed doet ga ik niet al te kritisch bekijken. Daar zijn anderen voor: degenen die met hem werken.

02

Hebben jullie dat korte interview met Neres gezien, na Studio Sport? Dat heb ik via een link op Twitter drie keer achter elkaar bekeken. Wat een mannetje is dat. Als er iemand het in zich heeft een publiekslieveling te worden is het David Neres. Korte, duidelijke antwoorden, een simpele rekensom die Feyenoord uiteindelijk het vuur aan de schenen legt en tenslotte: pas a pas, jug a jug. Stap voor stap, wedstrijd voor wedstrijd. In die blik en die woorden blijkt dat hij heeft wat we graag bij spelers bij Ajax zien: gogme. En weten jullie wie er ook niet juichte na een goal tegen Feyenoord omdat een goal tegen Feyenoord niet zo speciaal was? Piet Keizer.

Voor het grote plaatje: dit Ajax is een heel leuk elftal aan het worden. Net zo leuk als het Ajax van 2002/2003. Laten we hopen dat de geschiedenis zich niet helemaal zal herhalen en de centrale verdedigers gewoon blijven staan als het erop aan komt – niet uitglijden, zoals Chivu destijds tegen AC Milan.

01

Tot slot nog dit. Als ik het goed begrepen heb wil Onana ook meedoen in de Eredivisie van de salarisschalen bij Ajax. Ik zie het zo: Onana was een zeldzaam goed geschenk vanuit Barcelona. Hij had de ondankbare taak om wegens de blessure van Krul een uitstekende keeper als Cillessen op te volgen, maar Onana heeft zich in het afgelopen jaar prima bewezen. Het begin was wat stroef, maar toen liep het hele team nog stroef. Ik ben van mening dat je de sterkhouders van je team ook als zodanig moet belonen – dan geef je meteen een signaal naar de andere spelers. Het klopt dat Onana nog een hele toekomst voor zich heeft en dat het grote geld toch wel komt, maar ik zie een aardig deel van die toekomst liever bij Ajax. Als daarvoor nodig is dat hij als sterkhouder en publiekslieveling een hogere beloning krijgt, dan is dat maar zo. André Onana is het soort speler dat je wil behouden voor de club.

We kunnen principieel gaan doen, maar uiteindelijk is hij een van de belangrijkste schakels die op de korte termijn veel voor Ajax kan betekenen.  Laten we alsjeblieft niet vergeten dat de korte termijn in het voetbal óók belangrijk is. Met bepaalde sterkhouders die we nu hebben kunnen we iets bereiken, stap voor stap, wedstrijd voor wedstrijd.  En vergeet niet: goedkoop is uiteindelijk altijd duurkoop.

PS: Is Sanchez een geweldenaar of is Sanchez een geweldenaar?

2 gedachtes over “PAS A PAS, JUG A JUG

  1. Peter, ben het niet helemaal met je eens over Neres. Volg hem wel met bovengemiddelde belangstelling (12 miljoen?). Het interview bij Studio Sport liep niet helemaal vanwege de vraagstelling in het Spaans, Neres begreep niet alles en gaf mij meer de indruk te zeggen wat anderen hem hebben ingefluisterd. Ook opvallend dat hij in de klassieker Berghuis opzocht nadat die de bal agressief het publiek had ingetrapt. Neres lijkt gevoelig voor de reactie van het publiek, er was niet echt reden om te reageren op Berghuis. Overigens wel weer prima dat we juist eens wat vaker ageren bij opstootjes (bv. Kluivert zowel tegen Feyenoord als AZ). Btw. “passo” en “jogo”.

    Over Sanchez zijn we het wel helemaal eens! 😉

    EK88

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.