De enorme Rotterdamse droogte van 18 jaar

Een week geleden zat ik tegenover een jochie dat zijn tweede decennium in het leven nog niet gevierd heeft. Hij bleek Feyenoord-fan. En had de droom om journalist te worden. Ik moest oordelen of hij geschikt was voor het vak. “Feyenoord fan hè. Dat maakt je uitermate ongeschikt”, beet ik hem grappend toe. Hij veerde op. “Maar we worden kampioen!”.

Hij kreeg een blik van me. Eentje die zwierf tussen ergernis en respect. Ik vroeg hem welke productie hij zou willen maken rond de allesbeslissende klassieker die op ons wacht. Want zo betitelde hij de ontmoeting in de Arena. Allesbeslissend.

Is dat zo? Kan De Klassieker het verloop van de competitie nog veranderen? Ronald de Boer denkt van niet, zo bleek deze week. Mochten we zondag winnen, dan wordt het nóg lastig om die schaal te pakken dit jaar, oordeelde hij. Ik vond het een moedige uitspraak voor een Ajacied. Realistisch vooral. Daar zal hij op sociale media niet echt bedankt voor zijn, maar ik vrees dat ik hetzelfde vrees als Ronald.

Ze kunnen leunen, geduldig afwachten op de fout die zeker zal komen

Maar laten we eerlijk zijn. Vanaf dag 1 leidt Feyenoord het klassement. Ze kropen een aantal keren door het oog van de naald. Daar kunnen we iets van vinden, maar ze deden het wel. Feyenoord heeft voor het eerst in jaren een stabiele ploeg. Met een verdediging die zo betrouwbaar is als de Berlijnse muur. Een voorhoede die onvoorspelbaar is en waarin iedereen kan scoren. Geen vaste looplijnen, maar creativiteit. Het zou toch een mooie prestatie zijn als je kunt zeggen dat je een heel seizoen aan kop hebt gestaan. Dat vindt toch iedere sportliefhebber?

Ze hoeven zondag niets, de Rotterdammers. Dat balt ook veel lekkerder. 6 punten, een veel beter doelsaldo. Een gelijkspel is genoeg. Ja, zelfs een nederlaag hoeft niet te leiden tot de paniek, waarop wij al maanden hopen. Ze kunnen leunen, geduldig wachten op de fout die zeker zal komen. Ze zitten op rozen in Rotterdam. Wetende dat wij ook nog naar PSV moeten.

Tja, we kunnen kijken naar statistieken en daaruit hoop koesteren. Sorry Thijs, maar ik heb er niets mee. Toch een aantal feiten op een rij. Zeven keer eerder kwam het voor dat Feyenoord op de eerste plek stond en Ajax tweede terwijl De Klassieker gespeeld werd. Ajax won vijf van die wedstrijden. Kijk je naar de totale historie van de 181 gespeelde Klassiekers in de competitie, dan zijn we veruit beter met 81 overwinningen, 55 nederlagen en 45 gelijke spelen. De laatste nederlaag tegen Feyenoord in eigen huis dateert alweer uit 2005. De laatste vijf ontmoetingen: twee keer gelijk, de rest winst.

Ik kan er nog dertig staafdiagrammen of punttaarten tegenaan gooien. Maar de enige flashback die beklijft, is die van de wedstrijd tegen die andere Rotterdammers, Excelsior. Om moedeloos van te worden. Weet je, ik houd nergens meer rekening mee. Dat is beter voor mijn hart. Ik wil vol voor de winst gaan zondag. Ik wil ze verpulveren. Ik vreet ze rauw op als het moet. Maar het is een gegeven: we hebben de strijd om de titel niet meer in eigen hand. De kansen die we kregen, hebben we niet benut. En geef toe: dit Feyenoord draait uitermate lekker. Al is het zeker niet altijd groots.

Ik wil vol voor de winst gaan zondag. Ik wil ze verpulveren.

En de Feyenoord-fans? Die leven op dit moment tussen hoop en vrees. Ik ken een supporter die al een paar weken angstig is. Het loopt haar dun door de broek. Sterker nog, op FIFA wordt De Klassieker meer dan eens gespeeld. Als oefenpotje. Alsof het een indicatie is voor de werkelijke ontmoeting. Maar als je hoopt, als je vurig hoopt, dan zie je de bewijzen in die computergame om te kunnen denken dat je zondag dus ook wint. Het is even zinvol als kijken naar de statistieken, zou ik bijna zeggen.

Dat jochie. Hij wilde journalist worden. Hij had het over een kampioenschap. Dus om te ontdekken of hij geschikt was voor het vak, vroeg ik hem of hij ideeën had voor publicaties rond De Klassieker. Knarsetandend luisterde ik naar hem. Hoe hij met diehard-fans de lange leegte inzichtelijk wilde maken. Hoe hij als een rampjournalist de droogte wilde gaan beschrijven van 18 lange jaren zonder titel. Hoe hunkering, verwachtingen en dromen jaar in jaar uit aan flarden geschoten werden. Ik verwoord het ongetwijfeld anders dan hij het deed. Maar hij wilde een productie maken over het lange wachten. Hoe je de liefde voor een club laat prevaleren boven alle ellende die je daarmee voor de kiezen krijgt.

Toegegeven: op dat vlak verdient iedere Feyenoord-fan een standbeeld. 18 jaar, mannen. 18 jaar geen titel. Toch zit die jarige Kuip iedere week vol. Ik kan je vertellen dat het jochie tegenover mij dus nog nooit een kampioenschap gevierd heeft. Hij weet niet hoe het voelt om op de Coolsingel te staan en zijn team met betraande ogen te eren. Hij weet niet hoe het voelt om in een stadion elkaar in de armen te vallen bij het laatste fluitsignaal. De adrenaline die in je loskomt als je scoort in de kampioenswedstrijd. Hoe je als een beest reageert. Hoe instincten het winnen van de ratio. Hoe je iedereen om je heen knuffelt of zelfs kust. Hoe eigenlijk alles al in de ochtend begint, met buikpijn, geen eetlust en een verhoogde hartslag. Het zijn de bijverschijnselen van een kampioenschap die ik iedereen gun. Zelfs Feyenoord-fans.

En weet je waarom? Om een aantal fans die ik bewonder. Een aantal, zeker niet iedere. Fans die al jaren droogstaan. Dat jochie dat nog nooit een kampioenschap gevierd heeft. Natuurlijk, het is belachelijk dat ze het woord Ajax niet uit hun strot krijgen. Of Amsterdam. Dat is puberaal gedrag van mannen met kleine pikjes. Maar desondanks ken ik bijvoorbeeld op Curaçao een kroeg waarvan ik weet dat het personeel een hele week dronken zal zijn. Ze zullen de enorme schnitzels gratis weggeven. Het Polarbier zal niet aan te slepen zijn en ik denk dat de miljoenenklapper die jaarlijks op oudejaarsdag langs de kroeg voorbij trekt, dit voorjaar al in de hens wordt gezet. Ik denk het niet alleen, ik weet het zeker. Euforisch zullen ze zijn.

Ik ken mensen die met Teletekstshirts rondlopen. Dansjes doen voor mijn ogen na het voetbalweekend. Ik ben de ergernis voorbij en kijk naar de hoop in de ogen. Dat is wat ons bindt, ook al zijn we elkaars vijanden.

Dat ben je een mooi voetbaldier dat zo’n moment verdient

Ik heb een familielid dat jaar in jaar uit, weer of geen weer, alle Feyenoord-ellende heeft getrotseerd. Ik weet dat deze kleine hooligan zich drie dagen zal ziekmelden omdat hij gaat feesten alsof zijn leven ervan afhangt. Dat ben je een mooi voetbaldier dat zo’n moment verdient, vind ik.

Er zijn andere Feyenoord-familieleden die onze blogs trouw lezen, die niet kunnen wachten op zondag. En dan is er nog een overleden vriend, die op zondag vaak chagrijnig was als Feyenoord het weer liet afweten. In zijn laatste levensdagen in 2014 gunde ik hem nog één Feyenoord-kampioenschap waar hij onderdeel van kon zijn. Die titel ging naar ons. Met terugwerkende kracht mag hij alsnog genieten. Want ik denk dat hij gewoon kijkt zondag. Naast me zit op de bank. 020-roepend.

Wat de uitslag ook wordt, de kans is akelig groot dat Feyenoord kampioen wordt. Natuurlijk hoop ik op een wonder of een moderne variant van het Mirakel van Amsterdam. Natuurlijk staat mijn kampioens-ego centraal. Ik gun in principe geen club ter wereld een Nederlands kampioenschap behalve Ajax. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar als Gio en zijn mannen er in slagen, dan kan ik me daar voor die fans zonder al te veel pijn bij neerleggen. Nou ja, ik aanvaard het, maar omarm het niet.

3 gedachtes over “De enorme Rotterdamse droogte van 18 jaar

  1. Mooi stuk, royston 😉 Fijn dat je het ons toch gunt, aimabele man. Realistisch verhaal ook, want de uitslag van morgen is inderdaad niet van belang voor de titelstrijd. Maar oh wat hoop ik op een verpletterende 0-4, dan durven jullie niet eens meer (ietwat neerbuigend) te praten over die gunfactor. Ik doe verder niet aan goede voortekenen of zo, maar dat mijn andere cluppie vrijdag met deze cijfers van koploper VVV won, beschouw ik toch maar als een positief signaal 😉 En als voetballiefhebber zeg ik: prettige wedstrijd morgen!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.