SAMEN IS NIET ALLEEN

Jongens, het is nu 01:53 uur en ik ben net vier minuten thuis. Johan, met wie ik naar Ajax – Kopenhagen ben geweest, heeft me zojuist vlakbij huis afgezet. Zelf moet hij nu met de auto naar de Moerdijkbrug, door Brabant, weer een brug en dan door Goeree Overflakkee om thuis te komen. Dat duurt nog wel even. Ik schaam me er een beetje voor dat iemand dat voor me overheeft, maar tegelijkertijd weet ik dat dat vriendschap is. Onbaatzuchtig dingen voor elkaar doen.

Wat was het mooi hé, donderdagavond tegen Kopenhagen. Ik stond stijf van de spanning en had me ergens heel diep in mijn hoofd al neergelegd bij een uitschakeling, maar bij de 1-0 van Traoré ging ik erin geloven. Bij de ingeschoten penalty van Dolberg ging er naast de vraag waarom Dolberg niet vaker strafschoppen neemt, door mijn hoofd heen dat het best wel eens zou kunnen lukken, het bereiken van de kwartfinale. De Ligt, jongens, fantastisch. Maar laten we voorzichtig met hem zijn. Laten we hem niet meteen naar Real Madrid en Oranje schrijven. Laat hem de stappen die hij moet maken op een natuurlijke manier maken.

bertrand-traore(ajax)(13-08-2016)

Jullie hebben vast ook naar All Stars gekeken, vroeger. Die televisieserie rond een vriendenteam, Swift zoveel. Altijd gedoe, altijd lachen. Tragikomedie op en om het gras. De trainer van dat team zoveel zei altijd ‘Samen is niet alleen’ als hij zijn pupillen wilde motiveren. Het is een prachtig levensmotto. Sinds het overlijden van mijn vader probeer ik zo vaak mogelijk naar Ajax te kijken met iemand anders, thuis of in het stadion. Je kunt heel veel van iets houden, maar vaak is er niets aan als je tegen of met jezelf aan het praten bent. Samen staat voor gedeelde ervaringen, gedeelde gevoelens, gedeelde vreugde en gedeeld verdriet – gedeeld, dus niet alleen.

Samen is niet alleen geldt voor ons op de tribunes, maar dat geldt ook voor het team. Gisteren zagen we een Ajax dat bereid is voor elkaar te werken, ploeteren zelfs. Ik zal waarschijnlijk nog te euforisch zijn, maar ik kan geen dissonant vinden. Maar het was niet alleen het team op zich en de supporters onder elkaar. Samen is niet alleen kon je ook zien in de wisselwerking tussen het team en de supporters. De sfeer in de Arena deed me denken aan de laatste keer dat Ajax zo ver kwam: seizoen 2002/2003. Toen hadden we, net als nu, ook zo’n leuk team. Er wordt vaak gezegd dat supporters van Ajax té kritisch zijn en dat dat verlammend kan werken op bepaalde spelers of een team. Wellicht. Ik weet het niet. Ik weet alleen dat we soms niet makkelijk zijn. En ik weet dat als we van een bepaald team of een bepaalde speler houden, daar ook helemaal voor gaan. Dan zijn we bij wijze van spreken bereid een uur om te rijden om iemand thuis te brengen.

EL: Ajax vs Kopenhagen

Dit Ajax is een team om van te houden. Ook al mis ik Tete en Riedewald in een structurele rol, ik zit weer op het puntje van mijn stoel, thuis en in het stadion, 0mgeven door een of meerdere bekenden,  omgeven door mede-supporters en met mijn team. Jongens, het is nu 2:21 uur. Ik ga als een tevreden mens slapen, de slaap van een supporter die weet dat zijn club hem niet in de steek heeft gelaten – wetende dat hij de club niet in de steek heeft gelaten.

Een gedachte over “SAMEN IS NIET ALLEEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.