Onzichtbare steunpilaren

Nick Viergever of Ajax during the Dutch Eredivisie match between Ajax Amsterdam and Vitesse Arnhem a

Nick Viergever is een held. Ik ben even kwijt hoe lang hij inmiddels al bij Ajax zit, maar wat mij betreft is hij een held, net zoals Ronald Spelbos, André Bergdolmo, Michael Reiziger, Danny Hesp en andere niet bijster voor de hand liggende namen als je ergens in het buitenland een lijstje Ajax-helden opdreunt omdat iemand weer eens Kroeff of Ban Basten heeft gezegd. Dan noem je als fatsoenlijk Ajacied ook Kluivert (Patrick, zeg je er tegenwoordig bij, of ‘Kluivert senior’, hoe pijnlijk dat ook is als je hem hebt zien debuteren), Bergkamp, Zlatan, Sneijder, Huntelaar op. Het maakt niet uit of degene waar je het lijstje tegen opdreunt de namen herkent, het gaat erom dat je laat zien dat Ajax een som der delen is – waarvan (laat ik het middenin de Orwell-revival maar gewoon zeggen) sommige delen wat grotere delen zijn dan andere delen.

Helden staan er op momenten dat ze nodig zijn.

Nick Viergever is een held omdat hij er op het beslissende moment staat. Helden staan er op momenten dat ze nodig zijn. Aan iemand die je als held ziet en de hele wedstrijd maar bij de linkerhoekvlag van de tegenstander uit zijn neus staat te eten, wachtend op zijn kans terwijl het hozen en alles geven is, heb je helemaal niets.  Arnold Mühren was ook zo’n held. Hij kon toen Cruijff hem terughaalde naar Nederland in De Meer rustig naar het trainingsveld lopen terwijl Rijkaard en Van Basten belaagd werden. Maar Mühren is tot het einde der tijden degene die de Voorzet gaf van De Mooiste Interlandgoal van Oranje Ooit. Ik noemde Spelbos: onverzettelijk, met name in het jaar waarin Ajax de Europa Cup II won – wat dit jaar ook alweer dertig jaar geleden is. Alleen al daarom is het goed dat we heel ver proberen te komen in Europa.

Als je het over Europa hebt, dan heb je het ook over gisteren. Het moet beter, willen we echt ver komen. Bosz ziet toch dat Dolberg op een eilandje staat? Ik heb me de hele wedstrijd afgevraagd waarom Dolberg zelden de aanvoer krijgt die hij nodig heeft om te kunnen scoren – en dat is niet voor het eerst. Bosz zei ooit dat Dolberg overgeslagen wordt, maar als dat het is én het speelt nog steeds, wordt het dan niet eens tijd er iets aan te doen? Het was gisteren vooral spannend omdat we het net niet vaak genoeg konden vinden – en dan staan er helden als Nick Viergever op. Het spel moet sneller en Dolberg moet een betere aanvoer krijgen – los je dat op, dan hebben we een goede kans ergens te komen.

Het is goed nieuws dat onze bijna-voetbalbejaarde troeteldeen Lasse Schöne heeft bijgetekend. Niet alleen zijn ervaring is van belang, zijn passing en zijn vrije trappen kunnen we nog lang niet missen. Two More Years!

Laat de Klassieker de Klassieker

Wat gaan jullie zondag doen? Ik zeg vast wat ik niet ga doen: de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV bekijken, hoe cruciaal hij ook is. Ik zie het wel. Heracles thuis is belangrijker. En de loting van vanmiddag. Nog één ding, jongens: storen jullie je ook zo aan die opzichtige pogingen van sommige sportjournalisten om van wedstrijden tussen Feyenoord en PSV een Klassieker te maken? Vanochtend in Metro ook weer: ‘treffen voelt als Klassieker’ – of woorden van gelijke strekking. Ik begrijp niet waarom de status van clubs als Ajax en Feyenoord genivelleerd moet worden naar het niveau van die bedrijfsvereniging. Get over it!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.