Het miskende talent van Davy

We foeteren wat af mannen. Eigenlijk is het nooit goed genoeg. Nu alle kikkers verdwenen lijken te zijn en Ajax meer en meer weer als Ajax speelt, wil ik graag een lans breken. Je gaat het pas zien wanneer je het doorhebt, zei een grote meneer ooit. Een uitspraak waar geen speld tussen te krijgen is. Een uitspraak ook, die in veel gevallen opgaat voor de huidige aanvoerder van Ajax, mijn huidige held en onderwerp van dit schrijven: Davy Klaassen.

Duwend, trekkend, zwetend, sleurend, rennend en scheldend met zijn immer kwade, rode kop. Toegegeven, we hebben meer sierlijke spelers gezien en voortgebracht. Technisch is Davy niet de beste. Tactisch echter een meester, qua werklust een onvermoeibare buffel. Kortom: niet per se een speler om van te houden als Ajax-supporter.

Het duurde een tijd voordat ik hem ben gaan waarderen. Klaassen is niet de speler waar ik voor naar het stadion kom of thuis de tv aan zet. Hij heeft niet het sierlijke van Schöne, de techniek van pakweg Van Der Vaart of het schot van Sneijder. Ik heb me vaker afgevraagd wat Onze Grote Nummer Veertien in hem zag. Als jeugdspeler naar Barcelona gehaald worden om te revalideren, dan moet er iets bijzonders in je schuilen. Zag ik het dan verkeerd, of simpelweg niet? Wanneer Cruijff je naar Catalonië haalt, dan is er iets aan de hand. Dan heb je iets speciaals. Dan ben je beter dan goed. Maar los van een gezond aantal goals en veel werklust zag ik dat speciale en unieke aspect eigenlijk nooit.

De laatste tijd verandert dat echter meer en meer. Ik had dit stuk vier weken geleden in mijn hoofd. Door tijdgebrek en andere randzaken begon ik toen niet te tikken. Waar dit bij veel onderwerpen killing is voor een blogje over Ajax – simpelweg omdat de actualiteit je inhaalt waar je bij staat -, doorstaat Davy de tand des tijds zonder enig probleem. Sterker nog, hij heeft sindsdien alleen maar verder bijgedragen aan het punt dat ik wil maken: Davy Klaassen heeft zichzelf onmisbaar gemaakt voor dit Ajax. Zijn looplijnen zijn fantastisch en zorgen er indirect voor dat anderen in scoringspositie komen, in zijn drang naar voren is hij onvermoeibaar, hij geeft een steekpass, duikt op net achter de spits en het moment daarop verdedigt hij mee, er zit simpelweg geen stop op.

Het is even wennen. Houden van een middenvelder in het eerste van Ajax die het voor een groot deel moet hebben van zijn werklust en inzicht. Die enkel door zijn aanwezigheid anderen beter laat voetballen en op zijn vierentwintigste al bijna trainer is. Deze zomer zal hij wel vertrekken. Ergens gun ik het hem, een mooie club. Manchester United bijvoorbeeld, om daar de nieuwe Paul Scholes te worden. Maar veel liever zie ik Davy nog heel lang de Davy Klaassen van Ajax zijn. Duwend, trekkend, sleurend, scheldend en werkend voor het eerste team van zijn cluppie en de waardering krijgen die hij verdient want dat hij een van de beste van dit team is, daar bestaat geen twijfel over wat mij betreft.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

4 gedachtes over “Het miskende talent van Davy

 1. De nieuwe Paul Scholes, het was al moeilijk om je serieus te nemen na de eerste twee alinea’s. Maar dit is next-level sh*t. Sinkgraven op de linksback-positie heeft al zoveel meer voetballende vermogen dan ‘onze’ Davy.

  Ik begrijp dat er een sterke lobby team achter Davy staat. Die doen het uitstekend. Maar eerlijk is eerlijk geen enkele buitenlandse club van niveau ziet in Davy een toegevoegde waarde.

  Nog een fijn weekend.

  Like

 2. Je observaties zijn correct. Davy is geen Litmanen of van der Vaart, echter door zijn mentaliteit en vechtlust zal hij heel lang op hoog niveau blijven spelen en vervuld hij een hele belangrijke rol op het middenveld. Hij verliest bijna geen bal, kaatst super snel en ziet de ruimte en heeft scorend vermogen. Ik hoop dat Klaassen misschien nog wel twee jaar bij Ajax blijft en weggaat met nog een Europees succes en een kampioenschap.

  Like

 3. Een hele gewone voetballer, die de Ajax-arrogantie in zijn DNA heeft zitten, maar nooit een blijvende topspeler zal worden. Dus verkopen, zodra zich een kans voordoet!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.