Doet Trump Ajax de das om?

De winterstop is bijna voorbij en ik wil dit jaar beginnen met een klein statistiekje. Er is al veel gezegd en geschreven over de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump, maar wisten jullie dat zijn verkiezing de kampioenskansen van Ajax aanmerkelijk heeft verslechterd? Dat heb ik even uitgezocht. In de jaren waarin een Democratische kandidaat het Witte Huis bewoont, is de kans op een Amsterdams kampioenschap namelijk bijna 36%, terwijl dat percentage bij Republikeinse presidenten blijft steken op een teleurstellende 21%*. Het is dus maar de vraag of we 2017 blanco kunnen beginnen.

Goed dat je erbij bent, Peter. Deze openbare briefwisseling kon een nieuwe stem prima gebruiken. Of zoals iemand op Twitter het omschreef: eindelijk een reden om Ajaxwintdewereldcup te volgen. Cheers to that!

Het voelt ook een beetje als onze eigen wintertransfer. We hebben slagvaardig geopereerd en een publiekslieveling binnengehaald, daar ben ik van overtuigd. Wat dat betreft doen we het een stuk beter dan Marc Overmars. De zo gewenste vleugelaanvaller is namelijk nog altijd niet binnen. Of liever: de twee zo gewenste vleugelaanvallers zijn nog niet binnen. Er valt af en toe een exotische naam en de sporen leiden naar Latijns-Amerika, maar concreet is er nog niks. Zou Marc weten dat we zondag weer beginnen?

Laat er geen misverstand over bestaan: we moeten niet roekeloos met miljoenen smijten. Een aankoop moet verantwoord zijn en is pas aan de orde als een speler meermaals is bekeken en uitgebreid is geanalyseerd. De huidige aanpak spreekt me aan. We willen geen tweede Sulejmani. Waar mogelijk moet de jeugd de kans krijgen en alleen op de plekken waar het echt nodig is moeten we gaan voor een aankoop met directe meerwaarde. Het is echter al maanden duidelijk dat de buitenposities de plekken zijn waar die noodzaak bestaat.

In de zomer hunkerde Ajax naar Ziyech. Die werd pas binnengehaald toen uitschakeling in de Champions League en een valse competitiestart al een feit waren. Overmars is er terecht flink om bekritiseerd. Ook toen was er al een buitenspeler nodig. De selectie was uit balans met een overschot aan middenvelders en nauwelijks eerste-elftal-waardige vleugelaanvallers. Er gebeurde op dat gebied niks in augustus. Je mag ervan uitgaan dat onze technische man en zijn scouts de voorbije maanden voortdurend op zoek zijn geweest naar broodnodige versterkingen. Dat Overmars zijn huiswerk heeft gedaan, klaar om in januari toe te slaan. Het blijkt nog nergens uit. En feit is daarom dat we ook de tweede seizoenshelft beginnen met een selectie die niet op orde is.

Of verwachten we te veel?

De overbevolking op het middenveld is wel aangepakt. Twee van de drie middenvelders die vorig seizoen nog konden rekenen op een basisplaats zijn deze maand vertrokken. Door de achterdeur. Nou ja, Bazoer door een klein zijdeurtje. Je zei dat je hoopte op een blanco start voor Riedewald en Tete, Peter, en ergens had ik ook Bazoer die kans gegund. Opkrabbelen uit het dal, zijn plek terugveroveren en het elftal weer voorzien van het vuur dat hij de eerste periode na zijn debuut had. Ik herinner me vooral een uitwedstrijd tegen Vitesse. Oktober 2015. Bazoer was geweldig, met afstand de beste man van het veld. Hij scoorde ook, maar belangrijker was dat hij mij op de bank en iedereen in het stadion het gevoel gaf dat er die dag niks te halen viel. De punten gingen mee naar Amsterdam.

Helaas is het boek Bazoer gesloten. Dat is zijn keuze. Door het goede spel in de eerste seizoenshelft en met Donny en Appie op het vinkentouw kan niemand er rouwig om zijn. Dat geldt natuurlijk helemaal voor het vertrek van onze onbegrepen Servische krachtpatser, de favoriete speler van Dion of, zoals hij tegenwoordig door het leven gaat, de Witte Chinees. Gaan Gudelj senior en het kleine broertje eigenlijk mee naar China?

Je loert ook af en toe met een schuin oog naar de concurrentie, zo in de winterstop. Dat ze in Eindhoven al langer een voorliefde hebben voor het vastleggen van (ex-)Ajacieden is bekend en nu proberen ze onze selectie nu ook op andere manieren te kopiëren. Want waar wij in de winterstop verlost werden van ons middenveldersprobleem, werd er bij PSV vrolijk een gecreëerd met de huur van Marco van Ginkel. Het is op het eerste oog een luxe, zes gelijkwaardige middenvelders, maar het kan ook een vloek blijken. Als Siem vorige maand in de Arena had geweten van de komst van Van Ginkel had hij dat balletje waarschijnlijk naast het doel geprikt. De PSV-bus was met een passagier en een punt minder huiswaarts gekeerd.

Elke week plaatsen Feyenoord-fans nieuwe screenshots van teletekstpagina 819 op Facebook, waarschijnlijk omdat ze het zelf ook niet geloven.

Feyenoord dan. Ze staan gewoon bovenaan, daar in Rotterdam. En je merkt dat er een beetje een vreemd sfeertje hangt in het land nu ze het zo lang volhouden. Elke week plaatsen Feyenoord-fans nieuwe screenshots van teletekstpagina 819 op Facebook, waarschijnlijk omdat ze het zelf ook niet geloven. Feyenoord is al jaren een soort vulkaan, die op ieder moment kan uitbarsten. Vorig jaar gebeurde dat meteen na de winterstop, hard en meedogenloos. Zeven nederlagen en het seizoen was hopeloos verloren. Je voelt het ook nu weer borrelen en met de week wordt de druk groter. De vraag is hoelang het goed gaat. Mochten ze het nog een maand of vier onder controle houden dan zou de eruptie wel eens kunnen plaatsvinden op de Coolsingel. Ik sluit het voor het eerst in heel veel jaren niet uit.

Dat maakt deze voetbaljaargang ook mooi, toch? De traditionele top drie laat zich gelden. Feyenoord overtreft zichzelf, Ajax pleziert ons heel regelmatig met aantrekkelijk voetbal en PSV heeft nog bijna hetzelfde elftal dat vorig jaar opzien baarde in de Champions League. Het belooft een mooie titelstrijd te worden, waarbij we moeten hopen dat de invloed van Trump beperkt blijft.

Ik zou zeggen: Marc, regel die buitenspeler, dan kunnen we beginnen!

* Dit kleine privé-onderzoek bestrijkt de periode 1900-2016, de jaren waarin Ajax bestaat. Daarbij is elk jaar de maand mei als uitgangspunt gebruikt, omdat in die maand over het algemeen de prijzen worden verdeeld.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Een gedachte over “Doet Trump Ajax de das om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.