Voor iedereen een blanco start

‘Je bent helemaal vrij om te schrijven wat je wil, zolang er maar een link met Ajax is. Zie het als een blanco start.’ Dat schreef Thijs onlangs in een Facebookbericht. Wie er straks ook blanco mag beginnen is Nemanja Gudelj. Die gaat een hoop geld verdienen in een gebied van China waar je longen door de vervuiling kapot gaan. Maakt geld alles goed? Laten we eerst maar eens wachten of het loopt zoals het hoort, want er bestaan ook al verhalen van voetballers die na een paar maanden hun geld niet meer kregen. En over ADO en Wang hoeven we het helemaal niet te hebben. Als ik al die berichten over al dat geld dat al die voetballers in China kunnen verdienen vraag ik me iedere keer af wanneer de volgende maoïstische revolutie vanaf het straatarme platteland gaat beginnen – want vergeet niet dat ook rijkdom in China staatsgecontroleerd kan zijn. Hoe dan ook, laten we hopen dat Nemanja Gudelj blanco in China mag beginnen, liefst eergisteren nog.

Als je het mij vraagt, hoop ik ook dat Kenny Tete en Jairo Riedewald van Peter Bosz blanco mogen beginnen – en dezelfde kans krijgen als degenen die nu op hun plekken in het elftal staan. Het pleit voor ze dat ze niet – zoals Bazoer – voor de makkelijkste weg hebben gekozen (althans, tot nu toe). Je terugvechten in een elftal is altijd een kwestie van mentaliteit. En dat is naast techniek het sterkste wapen dat een voetballer kan hebben. Kijk eens naar Gudelj en kijk dan eens naar iemand als Pantelic. Dat is het verschil van dag en nacht. De komende maanden moet blijken in welke categorie Tete en Riedewald horen. ‘Als een man honger heeft, dan moet hij eten’, zei Riedewald tijdens een promofilmpje aan het begin van het seizoen. Misschien moet hij gewoon hongerig blijven en pas weer symbolisch gaan eten als de titel binnen is.

Tijdens Ajax-PSV zat ik in Vak 427 met een vriend annex collega die voor FC Utrecht is. Mijn running gag is de bekerfinale van 2002. Jullie kennen het misschien: een foto van Wamberto appen met ‘Deze held is jarig, jij ook gefeliciteerd’ eronder. Als bekend wordt dat Sunday Oliseh trainer van Fortuna Sittard wordt, opperen dat Wamberto maar eens spitsentrainer van Utrecht moet worden, dat soort werk. Steevast begint hij dan over de wond waar ik zout in aan het gooien ben, maar hij kan het hebben. Net zo goed als ik opmerkingen over die enorme verliespartij in Utrecht slik. Weten jullie het nog of hebben jullie die wedstrijd (begrijpelijkerwijs) verdrongen: Vermeer stond op een gegeven moment te lachen omdat het zo absurd was.

We weten allemaal dat dat nooit meer gaat gebeuren. Niet onder Peter Bosz. Voordat Bosz begonnen was, las ik overal op Twitter: ‘Wij zeggen nee tegen Peter B.’ Jullie willen niet weten hoe vaak ik zo’n tweet gecopypaste via een app heb gekregen. Gelukkig lijkt het verstomd – wat de trainer betreft, althans. Toen Bosz begon, heb ik hem wat kritischer bekeken dan een trainer met een Ajax-achtergrond. Het is toch nét wat anders, een trainer die als speler bij Feyenoord groot is geworden. Bosz is bepaald niet blanco begonnen, maar hij heeft me weten te overtuigen. Ajax lijkt weer een beetje op Ajax, hoewel Bosz wel snel eens overtuigend van Feyenoord en/of PSV moet gaan winnen. En omdat er een 7 in het jaar zit, zou het zo verdraaid mooi zijn als ons dit jaar in de Europa League hetzelfde zou overkomen als dertig jaar geleden, toen we volkomen onverwachts en tot ieders verbazing de Europa Cup II wonnen. Kortom, ik ga de tweede seizoenshelft bepaald niet blanco in. Maar wie wel, na de afgelopen maanden? Het plezier is terug op de tribunes en op het veld. Is dat niet belangrijkste?

Een gedachte over “Voor iedereen een blanco start

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.