60 miljoen en het geluk van Dolberg

Vrienden,

Het was even wennen zeg. Een weekend zonder Kasper-retoriek. Een God bleek menselijke trekjes te vertonen. Het aardse bestaan kan lijdend zijn. Dolberg vond het net niet. Waarbij ik mij voor de zoveelste keer afvroeg in weken tijd: zien wij in Amsterdam live de geboorte van een nieuwe wereldster? Is dit de man die wij straks voor 60 miljoen verkopen?

Doemdenker als ik ben, vind ik het daar veel te vroeg voor. En toch… toch zijn er de onvermijdelijke hyperbolen, superlatieven en misplaatste vergelijkingen. Hijgerige media kwijlbakken, zeverbekken en papegaaien elkaar na. Ctrl C, Ctrl V. Bam weer een leuk stukkie online.

Of de krant nu The Sun of Marca heet, de site Tribal Footbal of de Flying Tackle; de hele wereld praat over Kasper.  Al die aandacht, al die soortgelijke berichten, al die overbodige letters, die zorgen ervoor dat we in onze eigen werkelijkheid gaan leven. Als je een boodschap maar vaak genoeg hoort, dan ga je er vanzelf in geloven. De cocon van je eigen gedachten.

Het is veel te gemakkelijk om nu naar een bepaald Duits persoon te verwijzen. Die naam laat ik dus ook niet vallen. Ik gooi er wel even twee andere Nachname in. Die van Speer en Goebbels. Mozeskriebel, wat zullen zij in hun graf likkebaarden van de manier waarop Dolberg propagandistisch in beeld wordt gebracht. Ik zie Ajax foto’s van Kasper de wereld in slingeren die Leni Riefenstahl tot een amateur degraderen.

Een hattrick dus hij ownt dat stukje leer

Daar stond-ie hoor, Kasper na ZIJN wedstrijd tegen NEC. Brede schouders, keurig, hoekig en welgevormd torso. Onder zijn arm de wedstrijdbal, die hij gretig en krachtig tegen zijn lijf drukt. Een hattrick dus hij ownt dat stukje leer.

Kasper kijkt indringend in de camera, ogen die hard zijn als glas. Drie goals, maar zoals zo vaak staat het bekkie strak. De kaken prikken door het tienervet heen. Blonde lokken, die zelfs in de catacomben van de Arena nog op Hans Klok-achtige wijze op de wind lijken te dansen. Dit is propaganda van de bovenste plank. Dit is waar we van houden mannen. Deze poses, deze composities, deze visuele retoriek zorgt ervoor dat we van hem gaan houden. Zo werkt dat.

Niets lijkt hij nog fout te kunnen doen. Man, iedereen ziet die wereldster in de dop voor zich. In ieder masculien voetbal-nababbelprogramma komt hij aan bod. En iedereen is het er over eens: hij wordt een grote.

Er zijn ook vergelijkingen. Aan de lopende band. Het begon met de vergelijking Kieft. Een logische. Beiden een Arisch koppie, hoogblond. Kijk, dat valt te begrijpen. Als Kasper vervolgens ook nog eens met het hoofd een balletje in het net prikt dan is de onderlinge link helemaal gelegd.

Maar daarna gaat het hard. Van Basten wordt genoemd. Omdat Kasper gelanceerd kan worden. Omdat hij kan kaatsen en geduldig is. Omdat Kasper ruimte ziet. Oh nee wacht, iemand vindt vervolgens weer dat hij op Bergkamp lijkt. Ook een logisch vergelijk als we naar de goal tegen Celta kijken. Bergkampiaans trucje dat gebouwd is op finesse. Een menselijke voet die werkt als een biljartkeu. Het leer licht toucheren, een verdediger die daarmee volledig het bos wordt ingestuurd. Zelf sprint je om die speler heen, op weg naar de goal, je ontvangt de carambolerende bal terug in je voet en schuift ‘m hard langs de keeper. Intelligentie en souplesse die hand-in-hand gaan. Bergkamp. Of Dolberg in dit geval. Check, ik zie het vergelijk.

Maar ach, de Spaanse sportkrant Marca deed er nog een schepje bovenop: Ibra.

Dolberg leek op Zlatan. Daar heb ik heel even over na moeten denken. Dat doe ik nog steeds. Verwijzen ze naar het Ajax-verleden van de Zweed? Denken Spanjaarden dat Denemarken een provincie van Zweden is? Geen idee.

En de vergelijkingsmachine draait overuren. Van der Vaart werd gekoppeld aan Dolberg. Suárez kwam ook nog even voorbij. Goed, we weten met z’n allen dat ze qua uiterlijk helemaal niets gemeen hebben. Propje Raf versus Ariër Dolberg, nee die twee wil je niet per se naast elkaar hebben voor een photo face swap, toch? Daar had het niets mee te maken. De statistici legden het duo tóch naast elkaar omdat Van der Vaart ook piepjong was toen hij zijn eerste hattrick scoorde. Pingelaar Luis dan? Waarom dat vergelijk? Nou, Kasper trad in zijn voetsporen omdat Luis de laatste Ajacied was die een loepzuivere hattrick scoorde.

En alsof dat nog niet genoeg was volgde er daarna nog een staatje waarin helemaal niemand nog enige vorm van realiteitsbesef leek te hebben. Cruijff, Kluivert, Suarez, Van Basten, Zlatan, Bergkamp. Tussen hen in, de naam van Kasper. Waarom? Het betrof een vergelijk van het aantal gescoorde goals van deze grootheden na 21 wedstrijden voor Ajax. Dolberg stond in dat lijstje op een keurige tweede plek. Na Kluivert en Johan die samen de ranglijst aanvoeren.

kasper2

Waar zijn we mee bezig mannen? 21 wedstrijden. Wat zegt dat nou? Waarom niet 20? Waarom niet 50? Waarom niet pas een vergelijk na een volledig debuterend seizoen? Dat snijdt toch meer hout? Het antwoord is: omdat we elkaar gek maken. Zo werkt dat in de voetballerij. Of misschien wel in de huidige wereld. Ik wil niet als een Jan Terlouw klinken en jullie hoeven al helemaal niet intellectueel leunend op één elleboog als Matthijs van Nieuwkerk naar mij te luisteren. Maar dat Veltman, zoals jij al constateerde Dion, zich zorgen maakt onderstreept dat. En ja Dion, net als Thijs strooide je met kikkers om de gekte in de voetballerij aan te raken. Dat deed ik zelf ook al een keer tijdens die El Ghazi-fittie.

Maar we vergeten eigenlijk één ding. Zorgen zijn niet nodig als het om Kasper gaat. Dat bewijst hij zelf, in ieder interview. Hij schrikt van al die vergelijkingen. Van Basten? Bergkamp? Hoe durven mensen? Dat spreekt hij nog net niet letterlijk uit, maar Kasper lijkt de enige ter aarde die zich realiseert dat hij net komt kijken. ‘Ik moet mijzelf nog bewijzen’, dat is wat hij continu herhaalt.

Die houding, die verwijst misschien nog wel het meeste naar Bergkamp, the Iceman. De man die zelden praat, de man die op geen rel te betrappen is. De man die ook naast Kasper op het trainingsveld staat. De voormalig spits die nog niets van zijn aanvallende magie verloren is en dat ziet Dolberg ook. Is het toeval dat Kasper zo scoort tegen Celta? Ik denk het niet.

images-8

Toch denk ik dat het zinvoller is om Kasper te vergelijken met Jan Mølby.  Jesper Grønkjær mag ook, Jesper Olsen, Frank Arnesen, Kenneth Perez. Lerby is ook geschikt. Precies heren, allen zijn het Denen. Weet je, noem de gebroeders Laudrup ook maar. Of Schöne. Tuurlijk, gooi Chrisje Eriksen er ook maar in. Daar moet je Kasper mee vergelijken. Niet met Van Basten.

Weet je wat het is, als je ze allemaal de revue laat passeren (met uitzondering van Boilesen in zijn nadagen), dan zie je ze stuk voor stuk lachend voor de camera staan. Schouders recht. Glimmend. Je ziet ze ook bijna allemaal Nederlands praten. Vloeiend. Ze zijn onwijs aangepast. Aan systemen, aan denkpatronen. Ze zijn ondergeschikt. Nuchter vooral, onwijs nuchter. Denk Olsen mannen. Denk aan de mooie foppenalty met Johan. De meester gebruikt zijn knecht. En Jesper, die lacht. Die brede grijns.

Bij Kasper en zijn kornuiten is dat veel positiever dan bij bijvoorbeeld een Griek

Ga al die Denen maar af mannen. Je ziet ze altijd lachen. Schöne wordt gewisseld. Hij grijnst. Breed. Weet je hoe dat komt? Omdat Denen de gelukkigste Europeanen ter wereld zijn. En dat is weer bepaald door hun genen. Dat is dit jaar wetenschappelijk bewezen heren, ik praat geen onzin. Denen beschikken over lange genen die zich gemakkelijker laten beïnvloeden door neurotransmitter serotonine. Vergeet dat woord. Waar het om draait is dat het genoemde chemische stofje jouw stemming dus beïnvloedt. En bij Kasper en zijn kornuiten is dat veel positiever dan bij bijvoorbeeld een Griek. Ze mopperen niet, somberen niet, hebben geen kapsones. Zijn genetisch blij met wat ze hebben.

Natuurlijk, er zijn altijd externe factoren die daar ook invloed op hebben en die behoorlijk dominant zijn. Neem het werk. Neem je ouders. Die bepalen dat ook. Ook op dat vlak lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Bergkamp naast zich op het trainingsveld. Het geloof van Bosz als steuntje in de rug. Vader Flemming die altijd met hem meekijkt, een liefdevol gezin dat vaak met hem skypet. Dat komt helemaal goed.

Kasper heeft alle elementen in zich, inclusief genen, om een wereldster te worden. Zo ver is het nog niet. Dat weet Kasper. Dat weten wij. Maar het gaat wel gebeuren. Tot die tijd spreek ik mijn Deense genen aan om nuchter te blijven. Zouden meer mensen moeten doen. Ook als hij dit weekeinde gewoon weer drie keer scoort.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

2 gedachtes over “60 miljoen en het geluk van Dolberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.