Tete, de Katagiri van Ajax

Die verdomde actualiteit. Hij blijft je inhalen. Rustig een stukje typen? Gaat niet. Twee wedstrijden in de week, muitende spelers, uitzonderlijk presterende pubers, het houdt niet op. Panathinaikos is na NEC het zoveelste slachtoffer van de voetbalmachine die Ajax aan het worden is.

De afgelopen weken werd mijn leven ineens beheerst door kikkers. Ze kwamen uit alle hoeken en gaten gesprongen. Kruiwagens vol. Was het niet Ajax waar het over de kwakende diertjes ging, dan was het wel het verhaal van Haruki Murakami dat ik las. ‘Kikker redt Tokyo’ uit de korte verhalenbundel ‘Na de aardbeving’. Aanrader trouwens. Het redden van Tokyo door een kikker klinkt misschien even onwaarschijnlijk als de vergelijking tussen het groene of bruine beestje en spelers van het eerste elftal van Ajax, de overeenkomsten zijn bij nader inzien echter behoorlijk te noemen en daar wil ik het graag met jullie over hebben.

Joël Veltman zei in de kleedkamer na Dolbergs galavoorstelling afgelopen weekend tegen NEC: ‘die is deze winter weg’. Daarnaast had hij genoten op het veld. Kikker Veltman laat daarmee wat mij betreft zien waar het qua mentaliteit fout zit bij hem en wellicht nog een aantal Ajax-spelers. Een aanstormend talent, in dit geval Dolberg, speelt een aantal goede wedstrijden – okay toegegeven, tegen NEC was het niet minder dan formidabel – en zou op basis daarvan ineens totaal onhoudbaar zijn voor Ajax. Ik vind dat onzin. Maar zelfs spelers onderling vinden het kennelijk normaal dat er meteen over transfers gesproken en geschreven wordt; ze hebben het er in ieder geval over.

Dan het woord galavoorstelling. Dit voetbal zou de standaard moeten zijn voor een club als Ajax tegen een tegenstander als NEC. Als supporters hebben we hier jaren op gewacht. Wordt er eindelijk weer eens een beetje gebald, is het meteen een voorstelling. Sterker nog, een galavoorstelling. Doe eens even normaal zeg, zo absurd goed was het ook weer niet. NEC had een aantal prima kansen waaruit zomaar gescoord had kunnen worden en de meest bepalende spelers van de afgelopen weken (Ziyech, Sanchez) waren niet in hun beste doen. Dít is het voetbal waarom we met z’n allen Ajax-supporter zijn Joel. Jij kennelijk ook, doet me deugd, maar zorg er dan verdomme voor dat je die trots ook met je meedraagt buiten het veld. Als dit een galavoorstelling was, dan heb je boven je kunnen gespeeld. Althans, dat maak ik eruit op. En daar neem ik als supporter dan weer geen genoegen mee. NEC hoort in de Arena met 5-0 opgerold te worden, galavoorstelling of niet.

Los van de voorstelling: het feit dat Dolberg inderdaad uitblinkt en iedereen met een groot voetbalhart het momenteel over hem heeft, vind ik het raar, die stelling van Veltman dat hij deze winter wel zal vertrekken. Vooralsnog is Dolberg een grote revelatie gebleken, maar laat het hem nou eens langer zien. Een jaar of drie. Het voetbal dat we spelen wordt beter en beter. Maar hé, wederom, zou dat niet normaal moeten zijn? Hebben we met z’n allen jarenlang niet gewoon genoegen genomen met minder? Zeg maar rustig: te weinig? Zo moeilijk blijkt het niet te zijn. Ziyech is een dure en risicovolle aankoop geweest, verder doet Peter Bosz het met redelijk beperkt materiaal: Viergever, Schöne, Klaassen, Veltman, Sinkgraven. Degelijke spelers maar stuk voor stuk geen uitzonderlijke talenten. Toegegeven, Sanchez is een beest en een cadeautje te noemen. De Colombiaan was echter gewoon haalbaar en zijn transfersom voor Ajax meer dan betaalbaar. Overmars zei in het verleden dat je soms een gelukje moet hebben wat dat betreft, maar was het niet Cruijff die zei dat je geluk afdwingt? Ik ga daar volledig in mee: toeval bestaat niet als je een goede analyse maakt en de juiste factoren bij elkaar brengt. Peter Bosz lijkt daar vooralsnog erg bedreven en succesvol in.

Terug naar het verhaal dat ik las. Murakami schrijft over een kikker en de man Katagiri. Deze man is gerust een grijze muis te noemen, een anti-anti-anti-held. Iemand die zich wegcijfert ten koste van anderen en nooit om bevestiging of erkenning vraagt, ook als hij deze wel verdient. Ik bewonder hem best een beetje, niet om zijn sobere heldenrol maar om het egoloze leven dat hij leidt. In het verhaal redt hij Tokyo van een allesverwoestende aardbeving, geholpen door een kikker – of de kikker geholpen door Katagiri, wie het weet zal het zeggen. Zo iemand als Katagiri, of in ieder geval zijn mentaliteit, mis ik bij Ajax. De opmerking van Veltman over Dolberg, het feit dat Klaassen aangeeft niet nog eens 150 wedstrijden voor Ajax te spelen, de recente outbursts van El Ghazi, Gudelj en het ongeduld van Bazoer zijn daar voorbeelden van. Er zit iets stelselmatig fout bij spelers als ze Ajax als opstapje naar het buitenland of het grote geld zien.Wees trots dat je voor deze club speelt, het is geen tussenstation. Ga ervoor. Redt Tokyo van de ondergang. Niemand die je daar om vraagt of uiteindelijk om zal waarderen, maar daarom sta je toch niet op het veld? Je voetbalt omdat je het leuk vindt en buitengewoon goed kunt. Niet omdat je 100.000 instagram volgers krijgt of alle meisjes op deze wereld met één zin je bed in praat. Het is je fucking plicht dat shirt te dragen en je wordt er nog eens vorstelijk voor betaald ook. Ik zie het probleem niet. Waarom zou je überhaupt weg moeten? Wees deel van een nieuw verhaal dat tot stand aan het komen is, de contouren zijn inmiddels behoorlijk duidelijk aan het worden.

“Jonge branie met ballen, geen angst maar plankgas vooruit. Reserves die strijden voor hun plek en na afloop zeggen ervoor te gaan. Dat is wat we willen zien.”

Hier ligt ook een taak voor de directie trouwens. De afgelopen jaren was het oké om te roepen dat je financieel niet mee kunt met de top van Europa en soms gedwongen bent om spelers te verkopen, ook wanneer de hoofdprijs niet geboden wordt. Inmiddels zijn we financieel gezond, hebben we een team met een enorme potentie en moeten we mee gaan doen om niets minder dan overwintering in de Champions League of de winst van de Europa League. Met het juiste beleid is Ajax een club die zich kan meten met goede subtoppers in Spanje of Duitsland en topploegen in Engeland. Vraag concurrerende prijzen voor spelers die een transfer maken en het verhaal is ook financieel op de lange termijn vol te houden. Onmogelijk? Nee, eerder een buitenkans. In Nederland is er geen andere club met zo’n achterban, kennis, jeugdopleiding, financiële slagkracht en achterland als Ajax. Ik hoor jullie lachen, maar begint het niet met ambitie en een beetje branie?

Dát is ook iets wat ik mis bij veel spelers van Ajax momenteel. Galavoorstelling? Dit was slechts het begin verdomme! De volgende keer wil ik lezen dat Veltman zegt dat Dolberg nog zeker vier jaar in Amsterdam speelt en daarna voor minimaal zestig miljoen vertrekt. Dan hebben we het ergens over. Ambitie. Plichtsbesef. Aanvallen. Zoals donderdag tegen Panathinaikos gebeurde. Jonge branie met ballen, geen angst maar plankgas vooruit. Reserves die strijden voor hun plek en na afloop zeggen ervoor te gaan. Dat is wat we willen zien. Bosz lijkt het wat dat betreft goed op de rit te hebben, ook getuige het feit dat hij Tete  tijdens de wedstrijd tegen Panathinaikos de aanvoerdersband gaf na de wissel van Schöne en Donny van de Beek uiteindelijk man van de wedstrijd maakte.

Om tevens het hele kikkerthema meteen voor eens en voor altijd de nek om te draaien: aan het einde van het seizoen weten we wie de echte mannen zijn en wie voor altijd een kikker zal blijven. Tete heeft gisteren bewezen meer man dan kikker te zijn. Na de wedstrijd had hij ook geen praatjes: de trainer vroeg me te spelen, dus stond ik er. Simpel. Dát is wat ik wil zien Joël, got it? Zo, dat lucht op. Jouw beurt, Roy.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Categorieën: Dion

2 gedachtes over “Tete, de Katagiri van Ajax

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.