De kikkers en het kapitaal

Kennen jullie het verhaal van de kikker die in een prins verandert? Een kwestie van een zoen.

Bij Ajax hebben we ook kikkers. Een heleboel kikkers. Ik kan me voorstellen dat jullie nu denken: dat is totaal aan me voorbijgegaan. En toch is het zo. Sinds een maand of twee hebben we ze. Let maar eens op: in kranten, op voetbalsites en in napraatprogramma’s op tv gaat het steeds vaker over de kikkers van Ajax. Die zitten in een kruiwagen. Het moet een krappe kruiwagen zijn, want er is geen plek voor alle kikkers. Twee van de dieren zijn er al uitgesprongen en als we de kenners mogen geloven zouden er wel eens meer kunnen volgen. Waarom kikkers in hemelsnaam per kruiwagen worden vervoerd, dat wordt nooit verteld.

Ik weet niet aan wie we de beeldspraak te danken hebben: Johan Derksen, Willem Vissers of toch Mighty Mike Verweij? Feit is dat de kikkervergelijking zich razendsnel onder sportjournalisten en clubwatchers heeft verspreid. Het is een thema: de kikkers van Ajax. Hét thema, naast de formidabele manier waarop Kasper Dolberg zich ontwikkelt. (Ik zag hem in het voorjaar aan het werk in de A1, een sterke blonde knul met een verwoestend schot en toch geen schim van de stoïcijnse ster die nu in de spits staat bij het eerste.)

Kennelijk is het ook voor hen een logisch gegeven, dat topsporters in bepaalde gevallen geen topsporters meer zijn, maar zelfvoldaan handelswaar in handen van geslepen zaakwaarnemers.

Ik vind dat gek. Begrijp me niet verkeerd: ik snap wat de voetbalprofessoren in de media bedoelen. Ajax heeft meer dan elf goede spelers en het is de vraag of die allemaal tevreden blijven als ze eens een paar potjes niet mogen meedoen. Maar mag ik dat gek vinden? Om te beginnen van de kikkers in kwestie zelf, omdat je van concurrentie beter wordt, zeker in topsport. Vorige seizoenen waren er wat mij betreft veel te veel spelers die geen serieuze concurrentie op hun positie hadden. Daar werd Ajax niet beter van en die jongens zelf ook niet. Dus waarom uit de kruiwagen springen? Iedereen weet wat je krijgt als zo’n kikker wordt gekust. Een verwende prinsje met een snertmentaliteit (ja ik heb het over jou, Nemanja). De voortreffelijke psychologische analyse ga ik niet overdoen.

Gek vind ik het zeker ook van de journalisten die de verhaallijn bedachten, al voor de eerste kikker gesprongen was. Kennelijk is het ook voor hen een logisch gegeven, dat topsporters in bepaalde gevallen geen topsporters meer zijn, maar zelfvoldaan handelswaar in handen van geslepen zaakwaarnemers. In bepáálde gevallen, dat moet ik benadrukken. Want toen vorig seizoen Viergever en Schöne op de bank zaten, ging het nooit over kikkers. PSV heeft vijf of zes basiswaardige middenvelders waarvan er, als iedereen fit is, twee of drie buiten de boot gaan vallen en ook daar geen spoor van kikkers. Voor Feyenoord geldt eigenlijk hetzelfde.

Nee, Ajax heeft de kikkers. Bazoer, Riedewald, Tete en El Ghazi. Aan Gudelj maak ik geen woorden meer vuil.

Laat ik met Bazoer beginnen. Een geweldig talent, dat zoals wel meer talenten een stormachtige entree maakte in Ajax 1. Je weet dan bijna zeker dat het na een tijdje even wat minder wordt. Dat hoort erbij, is geen probleem. Die beroemde dip moet je gebruiken om hard te werken en sterker terug te komen. Dat mis ik, eerlijk gezegd. Weinig mensen zullen eraan twijfelen of Bazoer goed genoeg is om basisspeler te zijn bij Ajax, maar in de minuten die hij krijgt in de beker en als invaller overtuigt hij niet. De foutloze tiener die hij was in zijn eerste seizoen hebben we al veel te lang niet gezien. De Bazoer van 2016 oogt nonchalant, soms slap en andere keren juist wild. Als hij geduld heeft, komt het goed. Helaas lijkt het erop dat zijn geduld op is. Zonde.

Riedewald dan, nog zo’n talent. Natuurlijk een veel betere voetballer dan Viergever. En toch zou ik op dit moment ook voor Viergever kiezen. We zijn te lang een kleuterklas op schoolreisje geweest. Technisch prima in orde, maar zonder ervaring en mentale hardheid. Zonder de kennis die nodig is om lelijke veldslagen over de streep te trekken. Ajax is nog steeds piepjong en daarom is het zo belangrijk om een paar strijders op leeftijd in het elftal te hebben. Dat zijn Viergever en Schöne. Geen grote sterren, niet de beste voetballers. Wél pionnen die we nodig hebben. Ook Riedewald moet dus even geduld hebben. Zijn tijd komt.

Gezonde concurrentie werkt alleen als goede prestaties worden beloond en mindere optredens afgestraft.

El Ghazi. O, El Ghazi. Hij kan best wat, die jongen. Fysiek in orde, goede trap. Hoeft zijn tegenstander vaak niet eens voorbij om met een afgemeten voorzet te kunnen komen. Prima zou je zeggen, we zijn niet bepaald verwend door ontembare vleugelaanvallers de laatste jaren. Alleen het is niet prima. Veel te vaak doet El Ghazi onbegrijpelijke dingen. Loopt hij recht op tegenstanders af. Voert hij acties door tot hij de bal kwijt is. Uit tegen Rostov leek hij voor het eerst op een voetbalveld te staan en wierp hij verdwaasde blikken op de kalklijn aan zijn rechterkant, de zijlijn waarmee buitenspelers in goede doen zich innig verbonden voelen, als zaten ze er losjes aan vast met een onzichtbaar elastiek. El Ghazi zat verstrikt in touw.

Nee, ik ben blij met de concurrentiestrijd. Het is heel simpel: als je je plek bent kwijtgeraakt, moet je wachten. Wachten op het moment dat je vervanger minder presteert en ondertussen elke dag laten zien dat de trainer niet om je heen kan als dat moment zich aandient. Vechten voor je plek. Op dit moment wordt het Peter Bosz niet lastig gemaakt. Viergever is te stabiel. Het middenveld loopt lekker. Op Traoré is wat kritiek, maar ik ben fan. Zelfs in de thuiswedstrijd tegen Celta de Vigo, waarin hij ongelukkig speelde, leverde hij twee assists (waarvan één heel fraaie) en verrichtte hij bergen verdedigend werk. En voor El Ghazi geldt hetzelfde als voor Bazoer: als invaller overtuigde hij meestal niet.

Op één plek in het elftal zou ik inmiddels wel een andere keuze maken. Rechtsback. Net als Riedewald doet Tete het naar behoren op de weinige momenten dat hij de kans krijgt en in tegenstelling tot Viergever is Veltman geen stabiele factor. Sterker nog, de international is vaak een bron van onrust. Maakt vreemde overtredingen en zit soms op het randje van een rode kaart. Tete verdient een kans op die plek. Ik wil het zelfs zwaarder aanzetten: Tete moet spelen. Waarom? Gezonde concurrentie werkt alleen als goede prestaties worden beloond en mindere optredens afgestraft. Vooralsnog lijkt Veltman (net als collega-international Klaassen) echter een status aparte te hebben in de selectie. De vraag is hoelang nog.

Ze hebben dus geen basisplaats: Tete, Bazoer, Riedewald en El Ghazi. Er zijn mensen die dat kapitaalvernietiging vinden. Daar snap ik nog minder van dan van het kikkerverhaal. Neem El Ghazi. Als die nog drie keer zo’n wedstrijd had gespeeld als tegen Rostov dan was hij niks meer waard geweest. Nul euro. Over kapitaalvernietiging gesproken. Nee, verstandiger is het om zo’n speler even in de luwte te houden, de kans te geven beter en volwassener te worden en dan ijzersterk terug te komen. Jarenlang is Ajax aan talkshowtafels geslachtofferd vanwege het naïeve peutervoetbal, nu moeten de enige twee 25-plussers eruit omdat hun marktwaarde lager is dan die van de bankzitters. Ik dacht dat het om het voetbal ging.

Dat  voetbal is heel aardig, jongens. En met de marktwaarde van het selectie zit het met nieuwe helden als Sanchez, Dolberg en Ziyech ook wel snor. Het is goed dat we de interlands hebben gehad. Ik wil Ajax zien. Voor de winterstop wachten nog aardig affiches. Heerenveen uit. Twente uit. En PSV thuis. De kikkers zijn er klaar voor.

PS: Groot kikkeralarm deze week. Ook Menno Pot ging op kikkerjacht.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

3 gedachtes over “De kikkers en het kapitaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.