El Ghazi praat (F*ck You)

Beste vrienden,

Ik wil niet als een tv-persoonlijkheid klinken die bromberend met snor door het leven gaat. Ik wil evenmin het cynisme uit de lettergrepen laten sijpelen in de lachende, rokerige stijl van Don Leo. Wél ga ik die Beenhakker even op een voetstuk plaatsen. Vanwege een prachtig woord dat ik op de veelbesproken Anwar El Ghazi ga leggen. En Tete. Bazoer.

Ja mannen, de patatgeneratie. Daar gaat het over. Prachtig hoe je als voetbaltrainer in een nagenoeg kleurloze regenjas het zo ver weet te schoppen dat jouw term gebruikt wordt in de sociologie. Hij wierp het woord ooit achteloos de ether in, in een interview met VI. Op zijn kenmerkende manier. Die borstelige wenkbrauwen laag hangend, de diepe groeven dansend in zijn gezicht, de mondhoeken strak omlaag. Hij zei het echt en met overtuiging: de patatgeneratie.

Voetballers als Schippie, de (piepjonge) Bergkamp, Roy maar vooral Richard Witschge zijn namen uit die generatie. Jochies bij wie het in de ogen van Beenhakker allemaal aan kwam waaien. Hij vond ze snotneuzen. Het gebrek aan dwang binnen het ouderlijke gezag zorgde ervoor dat de jongeren uit die generatie passief werden. Opgevoed met paplepels vol gemakzucht. En met fastfood uit de snelle snackbars. De patatgeneratie dus.

Patatgeneratie Ajax
Patatgeneratie Ajax

Op het voetbalveld zag je dat terug, meende Beenhakker. Lakse druiloren waren het, omdat ze af en toe een balletje in de voeten van de tegenstander lieten liggen in een poging om ze met een trukendoos het bos in te sturen. Om vervolgens sjokkend met het hoofd naar beneden terug te slenteren naar achteren. Situaties waar Beenhakker knarsetandend naar keek.

Het waren jonge voetballers die ook uitblonken in humor tijdens wedstrijdbesprekingen. Lacherige ongein op serieuze momenten waar de trainer aan het woord behoorde te zijn. De norse oefenmeester baalde daar van. Jantje Wouters keek er ook woest naar. Net als Ronald Spelbos. Wat dachten die snotapen wel niet?

Het waren eigenwijze, egoïstische gasten, ongevoelig voor autoriteit. Showbinkies. Zie Richard Witschge in de 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord. Hij sprint. De bal danst op zijn voeten. Een, twee, drie….zelfs negen keer. Ongekend knap. Smullen. Heerlijk vernederend vooral, maar is het nodig? Of is het potsierlijk machogedrag van een exponent van de patatgeneratie?

Het antwoord daarop is niet zo belangrijk. Wel de constatering dat het hier om een botsing van generaties ging. Met de bijbehorende kloof van normen en waarden. Patatgeneratie, de term is denigrerend, maar tegelijkertijd zo briljant en tekenend dat sociologen het één op één kopieerden.

Don Leo moest het doen met een dampende stamppot en Vera Lynn

Er kwamen generaties bij. De Generatie Einstein, Generatie Y. Ga zo maar door. Dat doen sociologen nu eenmaal graag. Ze proppen jongeren in veilig afgebakende hokjes van tijd. Om ze een label op te kunnen plakken. En als je erover nadenkt is dat ook logisch. Weet je, in de leeftijd van tien tot 25 jaar word je gevormd. Dan ontstaat jouw eigen stijl, mening, gedachtegoed en attitude. Het tijdperk waarin je manoeuvreert en beweegt is allesbepalend. Don Leo moest het doen met een dampende stamppot en Vera Lynn. Richard Witschge at McDonald’s en had MTV. Dan groei je echt anders op.

En zie daar. Anwar El Ghazi. Die voelden jullie natuurlijk van mijlenver aan komen. Om eerlijk te zijn beste Thijs, je vroeg er ook om. Je vroeg of ik kon ontdekken wat er aan de hand was met Anwar en Peter. Nou hier is het antwoord: het gaat om een sociologisch akkefietje in de stijl van Beenhakker.

Weet je, ik wil het helemaal niet over de inhoud van de discussie hebben rond El Ghazi. Want is Traoré beter? Staat hij de ontwikkeling van onze talenten in de weg? Ik vind dat nu even niet relevant. Wat wel belangrijk is: El Ghazi zou Bosz beschuldigd hebben van vriendjespolitiek. Vriendje uit Vitessetijd krijgt de voorkeur boven het grote talent dat zich onderuit gezakt op de bank zit te verbijten. Met het hoofd verstopt in de jas. Daar zit het probleem. Bij El Ghazi dan.

De pupil valt aan. De trainer straft. Een botsing der generaties. Met echoënde kloof tussen beide kampen. Ik kan je melden dat ik achter Bosz sta. Ik ben een Beenhakker op dat vlak. Ik leg ook uit waarom.

Voetballers ook die zich lieten verblinden door grote clubnamen, met bijbehorende beloftes

Misselijk word ik van het verwende haantjesgedrag, dat bij het voetbal is gaan horen. Het vormt die jonkies ook, want ze zijn vaak nog niet uitgegroeid op het moment dat ze debuteren. Ze groeien daarom op in een unieke wereld. Waardoor ze uniek gedrag vertonen. Neem Royston Drenthe, Ibrahim Affelay, Memphis Depay. Het is een lijstje van voetballers die onwijs getalenteerd waren. Jochies die onbeperkt bewierookt werden. Voetballers ook die zich lieten verblinden door grote clubnamen, met bijbehorende beloftes. Met dito gevaren. Het geld lonkte. Een wereld van glamour, dure auto’s en oversized hoeden diende zich aan. Hoe sterk ben je dan als jong talent? Als jonge twintiger. In het geval van de net genoemde drie: niet sterk genoeg. Het talent verdampte net zo snel als het banksaldo toenam.

Voetballers zijn rocksterren geworden. Gedragen zich ook zo. Ze verdienen te veel geld, voor te weinig inspanning. Houden ze nog van het spelletje? Worden ze nog normaal benaderd? Leven ze nog in de werkelijkheid? Ik denk het niet.

Ik heb het niet gecheckt qua leeftijd, maar ik denk dat dit genoemde drietal behoort tot de zogenaamde generatie Y. Dat werkt op dat vlak ook niet in hun voordeel. Het is een generatie die zelfverzekerd is, authentiek en gemakzuchtig. En soms mag je daar het woordje té voor zetten. Zeker als je ook nog eens een rockster op het veld bent. Of je zo waant.

images-2

Denk aan Memphis en die allesbeslissende wedstrijd van Oranje tegen Tsjechië. De flapdrol droeg destijds het verkeerde Oranje-shirt. Hij had iets om de schouders dat hij tegen IJsland had moeten dragen, gezien de vlaggen die op zijn borst prijkten. Hij droeg een oud shirt dus. Jullie weten hoe woest ik daarover was. Waar ben je dan mee bezig? Ben je dan een sportman? Noem je dat een voorbereiding? Moet je niet gewoon een bal tegen de touwen rossen om je te plaatsen voor een EK? Walgelijk is zoiets. Ik durf het een generatiedingetje te noemen. Generatie Y dus.

Ik vind El Ghazi net zo’n flapdrol. Wie is hij om zijn baas te beschuldigen van vriendjespolitiek? Met alle respect: als Peter Bosz vindt dat hij op de bank moet zitten, dan heeft hij daar geen stem in. Anwar mag balen. Hij mag boos zijn. Of moet dat zelfs. Maar hij dient zichzelf te revancheren op de training. Met het vuur in de schoenen. Zijn sprints dienen het gras te laten verschroeien. Hij moet iedereen het licht uit de ogen spelen. Dat is wat hij moet doen. Niet mekkeren of wijzen. Vechten.

Onana die een foto maakt in de kleedkamer tijdens een Europees duel: fraai staaltje multitasken

Het probleem is: dat past niet bij deze generatie. Ze hebben geen kritische blik op het eigen handelen. Ja, ik zeg ze. Want in één adem noem ik Tete (die wat fans afzeikt in een video) en Bazoer (hij vlucht maar naar AC Milan nu hij geen minuten bij Ajax krijgt). Als exponenten van de Generatie Alpha beoordelen ze alles en iedereen kritisch, behalve zichzelf. Door de technologie is iedereen en alles altijd beschikbaar. Het zijn multitaskers (denk aan Onana die een foto maakt in de kleedkamer tijdens een Europees duel: fraai staaltje multitasken). Het zijn materialisten, zo zegt de sociologie. Tja.

Daar komt nog één dingetje bij, denk ik. Ze leven ín het internet, deze Alpha-mannetjes. Letterlijk. Alles vindt plaats in de wereld van sociale media, waarbij het leven louter bestaat uit blauwe duimen en hartjes. Alles wat ze doen is leuk, goed, hilarisch. Iedere post wordt gewaardeerd. Er zijn cutieeeee-teksten van meisjes. Er zijn I luv joes. Egostrelend.

Hop, daar gaat weer een fotootje van Anwar Instagram op. Hij zit in de kappersstoel, dat moet de wereld weten. Dan eet hij met zijn beste vriend in een hippe tent. Hij zit op de rand van een schuimend bubbelbad met zijn matties van Ajax. Hij draagt een Oranje-trainingspak in Noorwegen. Hij scoort in een wedstrijd (spaarzame foto’s overigens). Allemaal selfies die veel mensen zien. Heel veel mensen. Hij ontvangt 10.000 likes op Instagram. 10.000 per foto. Hij krijgt altijd waardering. Kun je dat ooit bevatten? Doet dat iets met je? Ik denk het wel.

dnepr-ajax_1-1

Het zorgt voor een gebrek aan realiteitszin, aan proportie. 10.000 mensen moeten meer weten dan Peter Bosz toch? Wat lult die vent? De wereld vindt me geweldig. ‘Fuck you, Peter Bosz met je vriendje van Vitesse. De hele wereld ziet toch dat ik beter ben’.

Mannen, ik weet zeker dat het zo gaat. Dat dit de kortsluitinkjes zijn in de hoofden van de Alpha’s. Ik ben dan geen socioloog, maar ik voel het. Godverdomme ik word er woest van. ‘El Ghazi wordt gestraft en teruggezet naar Jong Ajax’. WTF? Is dat een straf? Jong Ajax? Jezus, duizenden voetballers zouden daar een moord voor plegen, voor één minuut in Jong Ajax. Dat vergeet die verwende, verwaande hedonistische vlegel ook gewoon. Dat hij bevoorrecht is. Dat hij salaris krijgt om te ballen.

Jantje won later wel een titel met Ajax. Da’s nog eens terug bijten

Robbie Witschge en Regi Blinker (de patatgeneratie) werden vorige week gebeld door een journalist om te reageren op het gevalletje Anwar. Hun advies: vecht terug! Juist. Dat deed Jantje van Halst ook toen hij door Co naar het bezemhok werd verwezen om zich daar om te kleden. Jantje won later wel een titel met Ajax. Da’s nog eens terug bijten. Dat waren nog eens generaties.

Ik weet het. Ik klink als een oude lul. Dat vind ik ook helemaal niet erg. Bij iedere generatie hoort respect een centraal thema te zijn. Dat vind ik. Het is een woord dat Alpha’s zelf ook te pas en te onpas uitkramen. ‘Res-pect jonguh‘. Maar of ze daar ook de betekenis van kennen? Ik betwijfel het.

Ik vraag me trouwens af waarom niemand Don Leo heeft gebeld. Want ik ben zo benieuwd hoe hij deze huidige generatie zou noemen, met hun fotoblogjes en door Instagram of Twitter erkende accounts. Patat is uit de tijd. Internet is in. Gezond eten is een must, digitaal bestellen ook. Alles is beschikbaar. Op ieder vlak. Van geile opdringerige meisjes in de kroeg, tot sushi van de Japanner op de Nieuwmarkt. Hoe noem je zo’n overgewaardeerde blufgeneratie waarvan de zieltjes snel gekrenkt zijn? Wat denken jullie van de Thuisbezorgd.nl-Generatie? Snel, gemakkelijk, digitaal gestuurd. Ik leg het aan Leo voor. Bromberend maakt hij er ongetwijfeld iets mooiers van.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

6 gedachtes over “El Ghazi praat (F*ck You)

  1. Ben benieuwd naar jullie visie op het maar blijven opstellen van Bertrand Traoré door Peter Bosz. Gisterenavond riepen een aantal grappenmakers in het Arena publiek reeds in de 2e minuut om een wissel toen Bertje een eenvoudige bal verkeerd verwerkte. Zijn inbreng was aan de ene kant geweldig (assists!) en aan de andere kant leek het weer eens nergens op. Traoré had veel acties, die mislukten, lag diverse malen met zogenaamde pijntjes op de grond, had niet in de gaten dat zijn medespelers pressie speelden, oogde laks en traag, etc. Bosz kon zijn zwak spelende oogappel echter niet echter wisselen. Dat zou Bosz gezichtsverlies opleveren en Traoré enigszins breken. Maar handelde Bosz in het belang van het elftal en van Ajax? Het publiek riep meermaals om een wissel en hoonde op bepaalde momenten haar Burkinese spits het stadion uit. Wat gaat Bosz tegen AZ en NEC doen? En wat is de toekomst van Troaré? Ligt deze bij Ajax of in Londen, waar hij nog een contract tot de zomer van 2019 bij Chelsea heeft? Overigens ben ik wel van mening, dat Ajax meer aan een goed functionerende Traoré heeft, dan aan Anwar El Ghazi. Ik ben benieuwd of dit thema binnenkort bij jullie en Ajax wint de wereldcup wordt aangeroerd.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik ben 77 jaar dus van de tijd van houten schepen en ijzeren mensen die gaven nooit op. moest op mijn 14e jaar gaan werken in de slagerij 50 uur per week voor FL. 12.50 (gulden per week). en altijd mondje dicht zeker als de groter aan het woord waren

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.