Het verdriet van Nemanja

23 oktober 2016, matchday. De Klassieker.

Net voor de wedstrijd begint en ik per fiets naar Wiener vertrek, doe ik snel een rondje websites. Zoals wel vaker blijf ik steken op Ajax Netwerk. Gudelj niet mee naar Rotterdam, lees ik. Ik slaak een kleine zucht. Van verlichting. Ik gooi het nieuws in onze app-groep. Het is iets dat ik wil delen. Roy zit in de trein naar Amsterdam en reageert direct. ‘Vervelend’, (Amsterdamse) galgenhumor van een man uit het diepe zuiden met een groot Ajax-hart. Ik kan niet ontkennen dat ik het roerend met hem eens ben. Een beetje blijdschap en opluchting net voordat deze spannende middag begint.

Ik vind Nemanja Gudelj namelijk geen Ajax-voetballer. Soit, hij is dat volgens zijn contract momenteel wel, maar hij is niet het type voetballer dat ik graag in Ajax-shirt wil zien. Zolang Klaassen in de Arena balt is Gudelj wat mij betreft totaal overbodig. Een van de ongelukkige erfenissen van Frank Beton, die zijn middenveld bij voorkeur van veel tinten grijs voorzag.

Terug naar afgelopen week in Vigo. Welgeteld twee vrije trappen waren er nodig om Gudelj faliekant door het ijs te laten zakken. Hij speelde voor zijn doen an sich niet eens heel slecht, maar hij had die vrije trappen simpelweg niet moeten nemen. Bij de eerste dacht ik nog met zeer frisse tegenzin: dapper, Ziyech staat naast je. Toch best een specialist te noemen, non? Dat was Gudelj ook in zijn tijd bij AZ, maar niet meer sinds hij bij Ajax speelt. Ajax is geen AZ, Amsterdam is geen Alkmaar. We smelten de kazen.

Enfin, donderdag in het noordwesten van Spanje. De eerste vrije trap. Gudelj staat samen met Ziyech bij de de bal en besluit de vrije trap te nemen. Of nou ja, te claimen. Op basis waarvan weet ik niet, maar hij is zeker genoeg van zijn zaak. Of acteert zeker genoeg te zijn. Want dat is wie hij is toch? Een onverzettelijke winnaar. Een modelprof. Stoer en zonder vrees. En een begenadigd acteur, getuige voorgaande zinnen. De vrije trap gaat naast. Of over. Wat doet het ertoe? Wat gaat er in zijn hoofd om? Nadat hij ook de tweede vrije trap neemt en mist, weet ik het zeker: deze jongen heeft een behoorlijke plank voor zijn kop en het team durft hem vooralsnog niet te corrigeren.

Even een kleine switch mannen. Vanuit mijn werk denk ik enigszins te weten wat mensen beweegt en hoe je iemand langdurig en succesvol kunt motiveren. Wat mij betreft heeft dit alles te maken met het feit dat iemand in zijn of haar kracht functioneert. Simpelweg: het poppetje op de juiste plek. Uiteindelijk komt dit neer op zelfkennis. Of je die nu zelf vergaart of dankzij je omgeving opdoet, dat is om het even. Op het moment dat je té graag wil, té nodig moet, dan gaat het fout. Je gaat doen wat je niet kunt en dat is gemaakt, het ligt er te dik bovenop. ‘Hé, met wilskracht kun je een eind komen’, hoor ik jullie denken. Klopt, daar ga ik deels in mee. Maar die wilskracht moet wel ingezet worden met het juiste doel. Een giraffe is nog nooit een olifant geworden, al probeerde hij nog zo hard. Datzelfde gaat op voor Gudelj. Hij is geen ster zoals Ziyech. Gudelj is een dienende speler – althans, op die manier zou hij wat mij betreft het beste tot zijn recht komen.

De gemiste vrije trappen en Gudelj’s positie in het team dus. De aanwezigheid van Schöne en Ziyech leggen Nemanja’s tekortkomingen inmiddels pijnlijk bloot. Ik voorspel dat het slechts een kwestie van tijd is voordat er een kentering zichtbaar gaat zijn. Misschien is die omslag inmiddels al ingezet doordat Bosz Gudelj er regelmatig naast zet en er automatisch gebeurt wat goed is voor het team: Schöne op zes en alle ballen op Ziyech.

Begrijp me niet verkeerd jongens, ik vind Gudelj best een aardig voetballertje maar niet in de huidige situatie voor Ajax. Daarom gun ik hem deze winter een mooie transfer. Naar een club als Málaga, Schalke of Crystal Palace. Ergens waar ze op zoek zijn naar een zogenaamd routinier met tattoos, glanzend haar en een strakke sixpack ofwel een harde werker die overdreven grove tackles maakt omdat het ‘nodig’ is voor het team. Ergens waar hij meer tot zijn recht komt en niet hoeft te acteren wat hij niet is: een dragende en bepalende speler in Ajax 1.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Categorieën: Dion

3 gedachtes over “Het verdriet van Nemanja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.