Lost in translation

Mannen,

I’m lost. Op diverse vlakken.

Ik kijk net even op mijn voetbalapp, zie de opstelling tegen Panathinaikos en ik hyperventileer even. Nick Viergever rechtsback. Really? Een worsteling. Alweer. Ik kan het in mijn hoofd niet bij elkaar krijgen. Laat ik een poging wagen om het tóch te doen.

Ja, daar is-ie weer de uitspraak: Eigenlijk zou ik dit niet schrijven. En toch…een zwalkend Ajax doet anders beslissen. Momenteel lig ik ergens 12 hoog in Tokyo te nachtbraken. Drie uur de ogen dicht, wakker worden om niet meer in slaap te vallen. Dat alles in een behoorlijk verse, nieuwe tijdzone, dan weet je…jetlag.

Ik wil zo graag slapen. In eerste instantie hunker ik ook echt naar nachtrust. Totdat ik ineens besef: ‘Hey, Ajax speelt nu’. Tegen beter weten zet ik mijn  telefoon aan,  hopend op een positieve stand. Helaas, 0-1. En Nick Viergever rechtsback. Vijf seconden geef ik Peter. Om Viergever eraf te halen welteverstaan.

dnepr-ajax_8

Enfin, heel eerlijk gezegd begon ik deze tekst niet omdat ik met jullie mijn persoonlijke sores of het volgen van de wedstrijd vanuit het verre oosten wil delen. Eigenlijk wil ik helemaal niks schrijven. Maar het bloed kruipt….

De afgelopen dagen vroeg ik me heel erg af waarom Ajax, Ryan Babel geen contract heeft aangeboden? Traoré maakt overigens nu net de 1-1, maar dat weerhoudt me er niet van om mijn punt te maken.

Babel dus. Er zijn over de beste man veel vragen te stellen. Of  twijfels uit te spreken. Heeft hij het niveau dat we zoeken? Staat hij jeugd in weg? Moeten hem een derde keer onderdak bieden? En tja, zijn zaakwaarnemer, die is ook twijfelachtig. Hij bracht Vermeer op niet al te nette wijze naar Feyenoord. Ik denk dat daar ook wat pijn zit.

Mijn mening is echter simpel: kom maar weer een jaartje in Amsterdam ballen. Genoeg argumenten vóór: hij kent het Ajax-spelletje, voelt zich kennelijk niet te groot en voegt ervaring toe aan selectie. Transfervrij, dus gratis. En last but not least, hij zou zomaar eens het gewenste niveau aan kunnen tikken, als tweede keuze als linksbuiten. Wat mij betreft een no-brainer: vastleggen!

Maar dat gebeurt dus niet. En we zijn WEER te laat, hij vertrekt naar Spanje. Ik vraag me af wat de beweegredenen van Marc zijn jongens? Thijs schreef het al eerder: er is totaal geen beleid op het gebied van transfers en de selectie van ons eerste elftal. Ik vrees dat ik het met je eens ben, Thijs. Er gebeurden de afgelopen transferperiode vreemde dingen in Marc’s inbox. Of ze gebeurden vooral niet. Waar is de tweede linksback en waar is de extra buitenspeler als back-up voor Younes? Ok, Viergever kan op linksback, maar da’s eigenlijk een zwaktebod. En ja, Sinkgraven kan als linksbuiten fungeren, maar hij is eigenlijk een creatieve middenvelder. Bij Jong Ajax zie ik zo 1,2,3 ook geen alternatieven. Ik geef toe, ik heb niet tot vijf geteld, zoals dat hoort. Maar toch. Met andere woorden: Marc Overmars doet maar wat. Het niet aantrekken van Babel maakt dat nog eens  pijnlijk duidelijk.

Er gebeurden de afgelopen transferperiode vreemde dingen in Marc’s inbox. Of ze gebeurden vooral niet.

Roy, je sais, onvoorwaardelijke club-liefde. Die is er ook. Maar zoals je merkt, zijn er ook veel vragen. Waarom wordt Babel niet aangetrokken? Waarom staat Nick Viergever rechtsback vanavond? Ik kan dat niet geloven. Waarom heeft Nouri zijn debuut in het eerste van Ajax nog niet gemaakt? En wat doen we het dit seizoen met die vierenzeventig middenvelders in onze selectie?

Laat ik eerlijk zijn: ik zie de oplossing voor onze crisis, zoals die nu weer pijnlijk duidelijk wordt in Griekenland, niet persé in Ryan Babel. Maar het legt juist wel het echte probleem pijnlijk bloot. Sinkgraven was een paniekaankoop van 9 miljoen. Hij komt momenteel tekort en speelt niet. Tot daar aan toe, maar om hem dan vervolgens een rol toe te dichten die hij voor zijn transfer naar Ajax niet eens kende, gaat wat ver. Daley Sinkgraven is geen linksbuiten. Sinds hij bij Ajax rondloopt, is hij dat wel. En houdt de doorstroom van jeugdspelers op het middenveld (Nouri) en een buitenkansjes qua aankopen op diezelfde plek (Babel) tegen. Lekker bezig Marc!

ryan_babel_in_club_shirt

Dat Bosz het soms ook niet lijkt te weten, vergeef ik hem. Maar hey, Viergever op rechtsback? Gewoon niet doen joh. Nergens voor nodig en daar zit niemand op te wachten. Tete weet inmiddels dat hij beter ergens anders kan gaan tekenen. Toch vergeef ik het Peter vooralsnog, hij moet roeien met de riemen die hij heeft, of beter: krijgt. En die lijken van toevalligheden aan elkaar te hangen.

Dat Overmars te veel handelt naar de grillen van sentimenten van supporters en de trainer, lijkt inmiddels ook overduidelijk bewezen. Nick Viergever, Mike van der Hoorn, Nemanja Gudelj, Kolbein Sigtorsson en alle andere ‘topaankopen’ van afgelopen jaren? Allemaal spelers uit de koker van Frank De Boer. Matteo Cassierra, Davinson Sanchez en Bertrand Traore? Was getekend, Peter Bosz. Hakim Ziyech? Paniekvoetbal want de achterban mort. Hebben we nu werkelijk wat aan deze namen? Is het doordacht? Ik ben erg benieuwd of Overmars een verlenging van zijn contract krijgt.

Inmiddels staat het 1-2. Ziyech is van het veld gestuurd. FC Souvlaki speelt met negen man en hoop ik heel erg dat mijn liveticker zo zegt dat het 1-3 is. Ik ben moe. Ik doe een aantal dingen tegelijk. Ik slaap half, ik tik. Ik zoek naar beelden. Naar input over deze wedstrijd. Ik zie dat Viergever helemaal geen rechtsback staat. Jezus, lekkere app. Wat is dit allemaal? En ow…wacht…de wedstrijd afgelopen? Ook best.

De slaap begint weer te komen, ik ga nog even een paar uurtjes onder zeil. Kennelijk was het op papier zetten van bovenstaande zorgen nodig om weer een beetje te kunnen slapen. Of zijn het de drie punten die voor rust zorgen? Morgen wacht weer een volle dag Tokyo. Prioriteiten mannen, prioriteiten. Wat niet wegneemt: I’m lost. Lost in translation. Lost in Ajax. Gekkigheid.

Tot snel.

 —
Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

Een gedachte over “Lost in translation

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.