Zwoele nachten met Mike Verweij

Waarom is Donny van de Beek niet verhuurd?

Veel verwarring en nog meer vragen. Daarmee is de transferperiode deze week gesloten. Een hete augustusmaand waarin veel vrouwen in Amsterdam en omgeving aan het begin van weer een zwoele nacht gedacht moeten hebben dat hun man of vriend er een affaire op nahoudt, niet met een andere vrouw maar met Telegraafverslaggever Mike Verweij. Van seks kon pas sprake zijn na kwart voor één, als de concurrentie niets meer kon met de brekende tweets van Mighty Mike. Geen zorgen, ik kom straks nog even bij hem terug. Maar eerst een paar vragen.

Vindt Overmars Mitchell Dijks een goede linksback? Dat is een makkelijke. Het antwoord is overduidelijk ja. Er lijkt namelijk geen moment concrete interesse te zijn geweest in een andere linksback, terwijl er in de selectie eigenlijk geen back-up rondloopt. Mocht Dijks geblesseerd raken, zal Viergever er wel spelen. Maar dat is eigenlijk geen linksback. Het is dus Dijks of niks. En hoewel hij het vorig seizoen heel behoorlijk heeft gedaan, roept hij met zijn rushes langs de lijn bij veel supporters het beeld op van een boerenknol op drift. De realiteit is dat we moeten hopen dat die knol fit blijft.

Is Riedewald de ideale nummer zes? Volgens veel fans wel, en ook Peter Bosz lijkt hier iets in te zien. Helaas is het gezien de samenstelling van de selectie veilig om te zeggen dat het dit seizoen niet structureel gaat gebeuren, Riedewald op zes. Waarom niet? Als je Riedewald bij de middenvelders telt, zijn er nog zes verdedigers in de selectie. Bij die zes horen Westermann en Viergever (geen vaste basisspelers, om het voorzichtig uit te drukken), Tete (die worstelt met zijn vorm), Sanchez (die nog moet wennen) en Dijks (zie hierboven). Alleen Veltman is onomstreden in dit team. Gezien de gebrekkige bezetting in de achterste linie is het te aanlokkelijk voor een trainer om Riedewald naar achteren te halen. Zeker omdat hij daarmee meteen een ander probleem oplost, namelijk de overpopulatie op het middenveld.

Kapitaalvernietiging waar Marc Overmars maanden niet van zal slapen. Daarom zie ik het niet gebeuren.

Als het waar is dat Ziyech als middenvelder is gehaald, zal hij naast Klaassen komen te spelen. Een lopende speler en een passende speler, dat is logisch. Met Riedewald in hun rug klopt het middenveld. Alleen zitten Bazoer én Gudelj dan op de bank. Naast Sinkgraven. Kapitaalvernietiging waar Marc Overmars maanden niet van zal slapen. Daarom zie ik het niet gebeuren. Overigens hebben we naast de zes genoemde spelers ook Serero en Schöne nog. En in Jong Ajax Nouri en Frenkie de Jong. Waarom is Donny van de Beek eigenlijk niet verhuurd?

Mannen, volgens mij zijn we het er wel over eens dat Ajax te vaak een veredeld jeugdelftal is. Je hebt ervaring nodig, wedstrijden in de benen, liefst een beetje op niveau. Daarom had Donny van de Beek dit seizoen bij een club als Heerenveen moeten spelen. Dertig wedstrijden weerstand. Dan komt er in de zomer een andere, rijpere speler terug. Nu mag hij af en toe twintig minuten meedoen en verandert er niks. Dat zie je aan Sinkgraven. Die had dat vorig seizoen al moeten doen. Nu is het wachten tot Marc geestelijk klaar is om zijn verlies te nemen. Als het zover is, zwaaien we Sinkgraven uit. Doodzonde.

Staat Ziyech de ontwikkeling van Nouri in de weg? Nee. Ik begrijp de roep om Nouri, heb hem regelmatig gezien in de A1. Groot talent. Ik hoop alleen dat voor hem wel het juiste plan klaarligt. Dit jaar fysiek kweken bij Jong Ajax in de Jupiler League, daar word je niet slechter van. Dan volgend seizoen verhuren, aan FC Utrecht of AZ. Eredivisie-ervaring opdoen. Resultaat is vervolgens dat je in 2018 een 21-jarige speler terugkrijgt die er klaar voor is. Die er kan staan als Ziyech voor veel geld is verkocht. Je hoeft geen 16 of 17 te zijn bij je debuut. We heten niet allemaal Clarence Seedorf.

Even terug naar Mike Verweij. Want het is een verwarrende maand geweest op communicatiegebied bij Ajax. De hele afdeling communicatie leek in augustus een maand vrijaf te hebben genomen. Zelfs na de onrust op de tribune in de wedstrijd tegen Willem II bleef het oorverdovend stil. Pas gisteren kwamen er excuses en kregen seizoenkaarthouders bericht dat ze gratis naar de bekerwedstrijd tegen Willem II mogen. Netjes, maar rijkelijk laat. De communicatie van Ajax is al net zo reactief als het transferbeleid. De enige die wel steeds zijn persoonlijke communicatie-assistent bij de hand had in augustus is Marc Overmars. Die gebruikt de hele afdeling niet (net als de scouting, of is dat flauw?) en schakelt direct met Mike van De Telegraaf. Primeurtjes in ruil voor bescherming, het is een mooie deal die M&M hebben. Ondertussen pakken de supporters die Mike op Twitter volgen met kritische vragen de rol van journalist. Jammer dat ze zelden antwoord krijgen.

Nog maar een vraag. Hadden we niet nog een buitenspeler nodig gehad? Denk het wel. Younes en El Ghazi zijn de enige echte buitenspelers in de selectie. Cerny lijkt voorlopig geen serieuze optie en Bosz ziet in Schöne en Ziyech middenvelders en in Traoré een spits. Overmars zei ook op zoek te zijn naar een buitenspeler, wilde zelfs Sulejmani-achtige bedragen uitgeven maar vond het na de komst van Ziyech kennelijk toch niet meer zo belangrijk. De transferbalans staat deze zomer weer bijna dertig miljoen euro in de plus. Zou dat net genoeg zijn voor zijn bonus, nu de Champions League niet is gehaald?

Steeds als er iets wordt gemeld – of het nu is dat Milik blijft of dat Ziyech zeker niet komt – kun je er als fan op rekenen dat het tegenovergestelde gebeurt.

Overmars heeft zeker geen slechte zomer gehad. Hij verkocht Milik en Cillessen voor veel geld en wist ook voor Fischer, Van Rhijn, Van der Hoorn en Andersen nog de nodige miljoenen bij elkaar te sprokkelen. Krul en Traoré zijn op papier goede vervangers in het doel en in de spits en Ziyech is een welkome versterking. De twee jonge Colombianen maken een goede indruk en over Heiko Westermann ga ik niks anders zeggen dan dat we met hem nog geen wedstrijd verloren hebben. En toch wringt de schoen en zijn er al die vragen. Omdat de selectie niet in balans is en de visie ontbreekt. Steeds als er iets wordt gemeld – of het nu is dat Milik blijft of dat Ziyech zeker niet komt – kun je er als fan op rekenen dat het tegenovergestelde gebeurt. Het is hapsnapbeleid, willekeurig en reactief, en de communicatie is hondsberoerd.

Volgens Marc Overmars is succes niet het gevolg van beleid maar een cyclus, waarin eerst de een en dan de ander een paar jaar succesvol is. Als hij dat echt gelooft, moeten we als supporters vrezen dat het einde van die cyclus wel eens in zicht zou kunnen zijn.


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

7 gedachtes over “Zwoele nachten met Mike Verweij

  1. Prima stuk. Overmars had imo nog een linksback, een rechtsback (Tete past totaal niet in het spel dat Bosz wil spelen) en liefst twee maar zeker een vleugelspeler moeten halen. Van de Beek had inderdaad verhuurd moeten worden. Bij geen interesse naar Jong AJAX. Die jongen moet vooral veel spelen. Op de bank leert hij helemaal niks. Onder de streep heeft hij dus onvoldoende gepresteerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.