Brief aan Milik

Beste Arek,

Deze brief spookt al twee weken door mijn hoofd. Vaak schreef ik ‘m, nog vaker schreef ik ‘m niet. Vandaag is het dan eindelijk zo ver. De inkt raakt het papier, er is geen weg terug. De brief is onderweg.

35 miljoen euro. Wacht, ik schrijf het even uit. Vijfendertig miljoen euro. Dat is wat Napoli voor jou wilt overmaken. Vijfendertig miljoen euro. Dat is veel geld voor een spits die nooit onomstreden was. Benieuwd wat Frank denkt wanneer hij je volgend seizoen wellicht tegenkomt in de Serie A.

Aanvankelijk wilde ik een brief schrijven die je bejubelde, Arek. Dat had je wel verdiend. De Boer die je nooit het vertrouwen gaf, wij supporters die het wel in je zagen zitten. De Boer ging weg en jij bleef. Ondanks een redelijk geslaagd EK en daaropvolgend de interesse van een hele slinger Europese clubs. Maar jij bleef dus. Dergelijke zaken stemmen mij vrolijk en dat wilde ik graag duidelijk maken. Maar nu, vijfendertig Italiaanse eurodollars verder, weet ik het niet meer zo zeker. Diezelfde bewondering slaat om in vertwijfeling. Arek, vertel me, waar gaat het heen met de wereld?

Om de dag een aanslag, de Brexit, een staatsgreep in Turkije, Duarte die drie maanden salaris eist als hij gratis mag vertrekken bij Ajax, Trump die misschien wel de Amerikaanse verkiezingen gaat winnen, een komediant als Brits minister van buitenlandse zaken en als klap op de vuurpijl een bod van vijfendertig miljoen euro op jou, Arkadiusz Milik. Vroeger heette het momenteel komkommertijd te zijn, dat is inmiddels wel anders. Zeg het me Arek, wat is er aan de hand met de wereld?

Ik weet het. Misschien zijn het wat veel vragen. Misschien iets te veel twijfels ook. Maar zeg nou eerlijk: moest jij niet even lachen toen je het hoorde? Vijfendertig miljoen euro. Netto. De bijnaam van Overmars krijgt ineens een hele andere betekenis. Heeft-ie toch best netjes gedaan. Vijfendertig miljoen. Ik weet, er gaat nog geld naar je oude clubje en wat tussenpersonen. Maar nog steeds ben je volgens mij de duurste speler die ooit uit Nederland vertrok. En laten we heel eerlijk zijn, zo goed ben je nou ook weer niet. Toch? Laten we er samen om lachen. Potje bier erbij, joe!

Anderzijds snap ik je wel Arek. Money makes the world go round, ik zou waarschijnlijk hetzelfde doen. Lekker naar Napels. Goed weer, heerlijk eten, mooi wonen, lekkere paycheck, om over de Italiaanse vrouwen nog maar te zwijgen. Daarnaast zul je vast en zeker sportief wat meer uitgedaagd worden dan nu het geval is en misschien tref je dit keer een coach die het wel in je ziet zitten. Maar tegelijkertijd voel ik nog steeds diezelfde twijfels. Wat is er aan de hand met de wereld?

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Gisteren in de Amsterdam Arena gebeurden er mooie dingen. We speelden gelijk tegen een matige Europese tegenstander, wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. Maar de manier waarop stemt mij vrolijk. Een tikje euforisch zelfs. Er werd druk gezet. Er werd gevoetbald. Naar voren. De jaren van het betonvoetbal lijken voorbij. Zeventig procent balbezit met pressie vooruit. Onze verdedigers stonden steevast op de middenlijn geposteerd, zoals het hoort, Amsterdamse branie. En wanneer de tegenstander de bal had, stonden er continu minimaal twee Ajax-spelers klaar om het duel aan te gaan. Het is jammer dat jij dit niet meer gaat meemaken Arek. Ik denk dat een beetje spits in dit systeem van voetballen met gemak vijfendertig goals per seizoen maakt.

Het is geen lofzang geworden, deze brief. Zou ook een beetje veel van het goede zijn geweest. Maar het is ook geen klaagzang. We kunnen elkaar een hand geven en het beste wensen. Jij kunt zeggen dat Ajax je op weg heeft geholpen, wij kunnen trots zijn dat je hier ooit hebt gespeeld. Het gaat je goed Arek. Ciao, arrivederci en het beste!


Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe verhalen?
Volg ons dan op Twitter of like onze Facebookpagina.

4 gedachtes over “Brief aan Milik

  1. Het is inderdaad ongelooflijk….35 miljoen. Misschien betalen ze het met waardeloze Italiaanse staatsobligaties? Anders kan ik het niet verklaren, ik had 15 miljoen euro al de hoofdprijs gevonden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.