De maand van de romanticus

Bauke Mollema donderde vrijdag van het podium in de Tour de France. Hij viel, kwam alleen te zitten en verloor minuten op de concurrentie. Een incident, ben je geneigd te zeggen. Een beetje pech, omstandigheden die samenlopen zoals je hoopt dat ze dat niet zullen doen. Volgende keer beter. Maar is dat wel zo? Eerder dit jaar had Steven Kruijswijk de winst in de Giro voor het grijpen. Ook hij viel en miste het podium. En vorig jaar moest Tom Dumoulin in de allerlaatste zware etappe van de Vuelta zijn leiderstrui afstaan aan Fabio Aru. Hij werd uiteindelijk zesde.

Het zijn drie verschillende renners. Sporters met een eigen verhaal over waarom het misging en hoe dat al dan niet voorkomen had kunnen worden (en dus ook: hoe ze kunnen zorgen dat ze volgende keer wél winnen!). Toch zijn er ook wel degelijk overeenkomsten. Daarom is het goed om je af te vragen of er inderdaad sprake is van incidenten en van pech (en het een kwestie van tijd is tot het wel lukt) of dat wij Hollanders op dit moment gewoon net niet goed genoeg zijn om een grote ronde te winnen.

Ze hebben iets met elkaar gemeen, de Europese prestaties van Ajax en de Nederlandse wielerprestaties in grote rondes.

Dinsdag speelt Ajax tegen PAOK. Er zijn mensen die dit de Wedstrijd van het Jaar noemen. Diezelfde mensen zullen in de loop van het seizoen zeker nog een keer of tien spreken van de Wedstrijd van het Jaar. Ik wil daar niet aan meedoen. Maar de Wedstrijd van de Week is het wel. We hebben veel van dit soort wedstrijden gespeeld de laatste jaren. Tegen Rapid Wien. Tegen Jablonec. Tegen Red Bull, je noemde hem al even, Roy. Tegen Steaua Boekarest. Celtic, Molde, Fenerbahçe. En Dnjepr, weten jullie dat nog? Soms ging het net goed, vaak ging het mis.

Ze hebben iets met elkaar gemeen, de Europese prestaties van Ajax en de Nederlandse wielerprestaties in grote rondes. Want ook steeds na zo’n pijnlijke uitschakeling in Europa – of de tegenstander nu Rapid, Dnjepr of Steaua heette – ben ik geneigd te zeggen dat het een incident was. Er waren immers aanwijsbare oorzaken waardoor het misging. Veel gemiste kansen. Spaarzame tegenaanvallen die wel meteen raak waren. Persoonlijke fouten, véél persoonlijke fouten. Een beetje pech. Nee, als alles ‘normaal’ was verlopen was Ajax als winnaar van het veld gestapt.

Een vriend van me (geen Ajacied maar fan van de Philips Sport Vereniging) kijkt me altijd een beetje meewarig aan als ik weer eens zo’n betoog hou. Voor hem is het simpel: als een Nederlandse topclub tegen dit soort teams speelt is de kans op succes fifty-fifty. ‘Maar…’, bracht ik de laatste jaren dan als romanticus in, ‘kijk hoe we hebben gespeeld tegen Barcelona, tegen Manchester City en Paris Saint-Germain. We zijn gewoon beter dan deze Oost-Europeanen.’

Zijn antwoord: ‘Waarom win je dan niet?’

Tot een tijdje terug was ik geneigd geweest te zeggen dat de bal een keer goed had moeten vallen. Dat aanvaller A scherper had moeten zijn voor de goal en verdediger B niet meer blind door het centrum moet uitverdedigen. Inmiddels twijfel ik. Als iets keer op keer op keer gebeurt, is het geen incident meer. Geen kwestie van pech. Misschien horen persoonlijke fouten wel bij de Europese campagnes van Ajax. Zijn onze aanvallers niet scherper dan dit. Misschien is het inderdaad fifty-fifty.

Ik ben er dus niet gerust op, tegen PAOK. En toch wil ik positief blijven.

De zomerstagiair op onze redactie weet niet wie Ice is. Costa!? Ook geen idee. Eerst begreep ik het niet: hoe kun je nou niet weten wie Ice is? Langzaam kwam het besef. Hij is 20, dus toen ik naar Salou ging was hij een jaar of 6. Dan ben je met heel andere dingen bezig dan gele bikini’s. Speelgoedautootjes enzo. Zijn Salou heet Chersonissos. Het was niet veel later dat ik bedacht dat hij Ajax nooit de Champions League heeft zien winnen. En hij niet alleen. Er zijn inmiddels honderdduizenden volwassenen in Nederland die de technische en tactische suprematie van Ajax alleen kennen van beelden en verhalen (stukje sluikreclame, koop dat boek!).

We zijn de romantici van het voetbal en daarmee kwetsbaar voor hoongelach en counters.

Wij zijn een bevoorrechte generatie, omdat we het wel hebben meegemaakt. Maar we dragen het ook met ons mee. We bekijken wedstrijden als die van dinsdag tegen PAOK anders dan de jeugd. Met een minder open blik. We mogen, nee, we kúnnen niet verliezen: het verschil tussen Ajax en PAOK is te groot. We hebben niet het pragmatisme van de PSV-fan, terwijl dat pragmatisme (of noem het zelfs cynisme) koning was op het voorbije EK. Wij willen er niet aan, houden vast aan idealen. We zijn de romantici van het voetbal en daarmee kwetsbaar voor hoongelach en counters.

Ik zeg we. Maar laat ik voor mezelf spreken. Misschien voelen jullie het heel anders.

Afgelopen woensdag zag ik Ajax voor het eerst deze voorbereiding aan het werk, in de oefenwedstrijd tegen Olympique Marseille (2-2). Bij vlagen was het aardig, bij vlagen naïef. Eigenlijk net als tegen Molde, Rapid en Celtic. We hadden moeten winnen vond ik. We wonnen niet. Net als tegen Fenerbahçe, Steaua en Djnepr. En toch geloof ik erin dat het dinsdag anders gaat. Ik omarm de mogelijkheid dat aardig alleraardigst wordt en het naïeve verdwijnt. Dat Veltman en Viergever geen fouten maken en de aanvallers hun kansen hongerig benutten.

Dat is het mooie aan de start van een nieuw seizoen. Alles ligt nog open. De geschiedenis is nog niet geschreven. Juli is de mooiste voetbalmaand voor een romanticus. Daar wil ik van genieten, want voor je het weet word je ingehaald door de cynische werkelijkheid.

PS: Het is definitief: Ricardo van Rhijn is weg. Ik snap nu wat jullie gevoeld moeten hebben op de dag dat het contract van Boilesen afliep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.