Ice Ice Baby

Leve Rafael van der Vaart.
Hoera, hoera, hoera.

Rafael van der Vaart is het laatste écht grote aanvallende talent dat Ajax heeft voortgebracht. Een prachtvoetballer. Techniek met een gouden randje. Doeltreffend ook. Belangrijk voor het team. In mijn beginperiode als seizoenkaarthouder was het in de Arena wekelijks wachten tot Raffie de score zou openen. Als dat was gebeurd – meestal hoefden we niet lang te wachten – ging de rest ook voetballen en walsten we als team over de tegenstander heen. Maar het begon altijd bij Raf.

Kunnen jullie je zijn doelpunt tegen Feyenoord nog herinneren? Ik weet het, retorische vraag.

Toen Ajax drie seizoenen zonder kampioenschap was, nam Van der Vaart ons bij de hand. Als jongen van 18 jaar. Ook tegen Feyenoord. Nadat Co Adriaanse de Berlijnse Muur bedacht, zorgde hij voor wat kleur in de brei van bakstenen. Raf werd twee keer kampioen in Amsterdam, de tweede keer als aanvoerder. Hij had toen ongeveer de leeftijd waarop Roy laveloos van de Alpenschnaps door Tirol zwabberde. Vijf jaar bleef Raf Ajax trouw, om vervolgens niet te kiezen voor het grote geld maar voor HSV. Slimme jongen.

Ook in Hamburg werd hij de speler waar alles om draaide. Ook in Hamburg werd hij aanvoerder. Moet ik doorgaan? Rafael van der Vaart speelde en scoorde voor Real Madrid, Tottenham Hotspur en wederom HSV. Achter zijn naam staan 109 interlands.

Natuurlijk, misschien waren het er 129 geweest als hij nooit een frikandelletje, kaassoufflé of bamihap verorberd had. En met het fitnessregime van Cristiano Ronaldo had hij mogelijk langer aan de top gestaan. Ik kan me voorstellen dat het wel eens door zijn hoofd spookt. Maar ik kan me ook voorstellen dat hij het zo wel imposant genoeg vindt. Al die interlands. Al die topclubs. Hij houdt van het leven, Rafael. Van lekker eten. Van vrouwen. Omdat ik bovengemiddeld geïnteresseerd ben in sportnieuws weet ik dat hij tegenwoordig regelmatig op handbalster Estevana Polman ligt. Geloof me, daar kun je beter op liggen dan op het trottoir.

En kennen jullie Ice nog?

Ice, dat eigenzinnige en gecompliceerde karakter uit de hitserie Costa!. Barmeisje, propper, maar zo veel meer dan dat. Ice was de reden dat ik als jongvolwassene twee zomers achter elkaar naar Salou trok. Noem het veldwerk, of een bedevaart. Mijn eigen Santiago de Compostela. Terwijl mijn vader in de zomer regelmatig zenuwachtig voor de tv zat te prevelen over een of andere gele trui, dacht ik alleen aan die gele bikini. Mijn haar gaf ik blonde punten, net als Raf. Ja, daar is bewijs van (niet doorvertellen).

Van disco naar disco trok ik, van strand naar strand. Ik moet toegeven Dion, de nachtelijke broodjes döner daar aan de Spaanse kust hebben waarschijnlijk geen positief effect gehad op mijn eigen voetbalcarrière, al was die op dat moment eigenlijk al non-existent. Teleurgesteld en stoned van de knoflooksaus belandde ik meestal in bed. Ice vond ik niet. Bleek dat ze die serie helemaal niet in de zomer opnamen. Rafael van der Vaart had zijn huiswerk beter gedaan.

Ice, dat eigenzinnige en gecompliceerde karakter uit de hitserie Costa!. Barmeisje, propper, maar zo veel meer dan dat.

Het ging allemaal zo snel. Van jongetje naar held. De roem, het succes, die stroom aan goals. Je eerste vriendinnetje vervangen door een actrice. Hij is een geliefd slachtoffer, Raf. Niet perfect als Messi en geen klootzak als Zlatan. Gewoon een aardige jongen. Toegankelijk en eerlijk. Soms een tikkeltje naïef. Met een hart van goud. Als zo iemand op tv vertelt dat hij wel een frikandelletje lust, is het als kijker aanlokkelijk om ‘amateur’ naar het scherm te roepen alvorens je vrije hand – je weet wel, die hand die geen glas cola vasthoudt – door de bak met oriëntaalse borrelnootjes te halen die elke avond rond een uur of acht als bij toverslag op tafel verschijnt en nog eens een boer te laten.

Cruijff rookte, geen probleem. Gascoigne zoop, de geniale gek. Maradona, Best en Van der Meijde deden alles wat God verboden heeft. Lachen man. Net als de palendansvereniging in de wekelijkse heldendichten van Gijp. Dat is de romantiek van het voetbal. Maar eens per week een kroketje kan echt niet. Dan ben je een slapjanus, zeker als je Van der Vaart heet. Typisch die jongen met dat ingewikkelde privéleven. Geen discipline hè. Natuurlijk, het is als voetballer niet fijn als je hoofd vaker op de cover van Story staat dan op die van Voetbal International, maar dat heeft hij niet helemaal in de hand. Bovendien, je kunt bij de kapper ook iets anders lezen.

StoryRaf

Feit is natuurlijk: Maxim heeft gelijk. Onder de streep, puur rationeel bezien. Nul frikandellen per week is voor een topsporter beter dan één frikandel. Dat weet Maxim en dat weet Raf. En toch is het makkelijk scoren. Hetzelfde kun je namelijk zeggen over de relatie tussen wijn en een schooljuf. En een rokende automonteur doet zijn werk mogelijk net iets minder dan zijn niet-rokende collega. Ik vraag me af of Maxim die discussies ook voert in zijn eigen omgeving zonder aanwezigheid van camera’s.

Een wijs man leerde me ooit een belangrijke levensles. Het was in de tijd dat Van der Vaart bij Ajax speelde. Trainer Co Adriaanse had al de nodige clubiconen tegen zich in het harnas gejaagd toen hij over Marco van Basten zei dat een goed paard nog geen goede ruiter is. Het was niet veel later een van de redenen voor zijn ontslag. Ook Co had gelijk, nuchter bekeken. Maar in de realiteit van dat moment – het najaar van 2001, met resultaten die maar niet beter wilden worden en een aantal eerdere omstreden uitspraken van Adriaanse nog in het achterhoofd van de beleidsbepalers – deed dat niet meer ter zake. Zijn gelijk was simpelweg niet relevant. Zie daar de levensles waar ik het over had.

Je kunt wel gelijk hebben, maar je moet ook een keer je kop houden.

Knoop hem in je oren, je gaat er veel plezier van hebben.

2 gedachtes over “Ice Ice Baby

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.